Opinii: Intoarcerea necesara la principii

Marti, 13 Iulie 2010, ora 22:30
2959 citiri
Opinii: Intoarcerea necesara la principii

Sciziunea aparenta dintre PNL si PSD ar putea fi un prim semn, foarte fragil deocamdata, de insanatosire a vietii politice din Romania.

Crin Antonescu anunta ca liberalii nu renunta cu niciun chip la cota unica si nu mai inghit stangisme cu care PSD nu a reusit decat sa redistribuie si sa generalizeze saracia. Mai mult, liderul liberal sustine ca partidul sau nu intentioneaza sa guverneze alaturi de succesori ai FSN, nu se arata un sustinator neconditionat la suspendarii lui Traian Basescu si nici al alegerilor anticipate imediate.

De partea cealalta, si PSD defileaza cu guvernarea de unul singur, cu impozitarea progresiva si cu obsesia suspendarii presedintelui. Ba chiar unul dintre artizanii coabitarii neoficiale PNL-PSD din perioada guvernarii Tariceanu, Viorel Hrebenciuc adica, s-a dezis destul de aspru de PNL, afirmand ca cele doua partide nu au fost niciodata cu adevarat aliate, iar liberalii nu s-au dovedit un partener de incredere, cu trimitere directa la rasturnarea planului de dupa alegerile din 2008.

Sigur ca in spatele acestei aparente radicalizari s-ar putea afla un simplu joc de imagine, astfel incat fiecare dintre partide sa-si recupereze si consolideze electoratul propriu prin exact mesajele pe care acesta vrea sa le auda, pentru ca apoi sa se intinda aceeasi hora fara principii si fara doctrine cu care ne-am obisnuit.

Acest stil de guvernare s-a dovedit insa falimentar si repetarea retetei va duce la acelasi rezultat previzibil mai devreme sau mai tarziu. Asa ca intoarcerea spre doctrina este cat se poate de logica, iar in acest plan, intr-adevar intre PNL si PSD nu exista cale de apropiere.

Sunt multe voci care afirma, nu fara temei, ca nu putem discuta de o alternativa la actuala Putere decat prin alierea Opozitiei in numele unui proiect comun. Singurul pe care l-am vazut insa, poiectul Iohannis, abandonat acum inclusiv de catre liberali, a fost o cacealma bazata strict pe o persoana, nu si pe un program si un set de principii comune, fara de care nu avea cum sa fie viabil. Si era chiar foarte greu sa existe asa ceva cat timp, daca e sa-si respecte principiile, cele doua partide se situeaza pe pozitii ireconciliabile, incepand cu filosofia fiscala.

Este motivul pentru care, in politologie, se considera ca un guvern minoritar cu viziune certa este, in principiu, preferabil unei aliante. Ne-am convins ce inseamna o coalitie si in cazul CDR si in cel al Aliantei DA. In schimb, guvernele minoritare Tariceanu si Nastase au fost cu mult mai stabile, desi in conditii nu tocmai de invidiat.

In plus, cea mai larga coalitie conceputa vreodata in Romania, PD-L +PSD, avand un sprijin parlamentar mamut, a fost un autentic dezastru. Si asta inclusiv din cauza unui argument specific romanesc: o coalitie are mai multe nevoi clientelare care trebuie satisfacute, decat un partid care guverneaza minoritar.

Au existat, desigur, coalitii care au functionat in alte tari in pofida diferentelor doctrinare, vezi cazul recent al Germaniei, insa pentru asa ceva e nevoie de o cultura democratica foarte serioasa, ceea ce nu e cazul la noi.

Una peste alta, pentru viitorul Romaniei este, probabil, contraindicata o aliere a PSD- PNL, fiind de dorit o radicalizare doctrinara a celor doua, astfel incat viata poltica sa devina predictibila si logica, iar electoratul sa se poata imparti si el in dreapta si stanga, votand viziuni si proiecte, nu promisiuni populiste.

Cu alte cuvinte, a venit timpul unei maturizari politice a Romaniei fara de care tot numai de coalitii clientelare si esecuri rasunatoare vom avea parte, iar efectul final va fi o criza a democratiei cu consecinte foarte grave.

Asta nu inseamna ca mentinerea Guvernului Boc este inevitabila, ca o fatalitate, pana in 2012. Actualul executiv este o catastrofa, dar alegerile anticipate sau o noua coalitie de carton, clientelara, ar fi exact acelasi lucru.

In schimb, exista oricand varianta unei guvern de tehnocrati, cu un program politic alcatuit din masuri de iesire din criza si echilibrare bugetara, sustinut de majoritatea de dreapta care, de facto, exista acum in Parlament. Este o varianta pe care Crin Antonescu nu numai ca nu o respinge, ba chiar o avanseaza. Cu un guvern de tehnocrati, fara clientela, la Palatul Victoria, cat timp profesionistii isi fac treaba, polticienii se pot profesionaliza la randul lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#sciziune PNL PSD, #doctrina politica Opozitie, #principii politice Opozitie , #opozitie