Ziare.com

Opozitia politica - Considerentul general (I) (Opinii)

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 21:50

   

Opozitia politica - Considerentul general (I) (Opinii)
Despre opozitia politica romaneasca se manifesta doua mari atitudini ce se suprapun pe falia ce desparte intreaga societate: este singura solutie sau este solutia catastrofala.

Nu putine sunt opiniile ca opozitia ar fi mai bine sa dispara, ca ea nu este necesara si ca mai mult incurca lucrurile. Nici opiniile ca actuala guvernare este predispusa la simplificarea democratiei pana la transformarea ei intr-o stafie nu sunt mai putine. Insa cand emotionalitatea partizana ia locul rationalitatii preventive, abuzul la democratie este deschis si descompunerea ei devine fapt.

Intr-un stat democratic, in urma alegerilor libere si in cunostinta de cauza, un partid (sau mai multe partide, daca avem de-a face cu o alianta politica) iese castigator. Ca urmare, partidul acesta devine partid de guvernamant. El va detine parghiile cu care va lua deciziile de politica interna si externa in stat. Partidele care nu au obtinut majoritatea voturilor exprimate, dar intrunesc conditiile pentru a fi prezente in parlament, vor constitui opozitia politica.

Existenta opozitiei politice se justifica prin aceea ca ea are rolul si datoria de a fi:

a) a doua forta politica;

b) o contrapondere la puterea decizionala ce tinde sa devina discretionara;

c) un organism democratic de control si sanctionare a derapajelor si abuzurilor pe care partidul de guvernamant este tentat sa le faca in virtutea majoritatii politice care il sustine;

d) factor de moderare a procesului legislativ astfel incat sa fie reprezentate interesele intregii societati si nu doar ale fractiunii care a votat castigatorul;

e) agent de informare si sensibilizare a opiniei publice fata de eventualele lacune, abateri, inconsecvente, nerealizari sau fapte de neconstitutionalitate de care majoritatea politica s-ar face vinovata;

f) garantul dezbaterii libere si minutioase asupra intregului proces legislativ;

g) alternativa la guvernarea in exercitiu si la politicile promovate de aceasta.

Desi intr-o democratie implinita atat majoritatea care guverneaza, cat si minoritatea din opozitie, impreuna, dau puterea politica a unui stat, realitatea de zi cu zi demonstreaza ca puterea politica este nu doar perceputa, dar si impusa ca fiind atributul strict al partidului de guvernamant.

In aceste conditii, opozitia are un rol mult mai mic in dezbaterea si adoptarea legilor, si de aici in orientarea si gestionarea treburilor publice, deci si o responsabilitate materiala redusa, comparativ cu majoritatea politica. Dar nu se poate insa deroba de responsabilitatea morala de a milita in favoarea binelui public si de a utiliza in acest scop toate mijloacele legitime pe care le are la dispozitie, in ciuda obstacolelor ce i se pun in cale.

Buna functionare a unei societati democratice necesita ca la nivel politic, deopotriva majoritatea guvernamentala si minoritatea opozanta, sa coopereze in slujba interesului public. Iar acest lucru se poate intampla doar in conditiile in care exista si functioneaza instrumentul numit consens.

O politica de tip conflictual, de "care pe care", de "ciocu' mic, ca acum noi suntem la putere" sau de "opozitia este tradatoare, rea si impotriva interesului national pe care doar noi, guvernantii il dorim" este contraproductiva.

Antagonizarea celor doua structuri politice democratice anchilozeaza de fapt institutiile statului, escaladeaza adversitatile, pana la paroxism uneori, si are ca efect pe termen mediu si lung fie o polarizare pe aliniamente radicale pro si contra, fie o indepartare a publicului de scena politica, vazuta ca pe o cotonogeala intre netrebnici si, in final, o adancire a neincrederii in insusi regimul democratic ca atare.

Problema opozitiei nu se rezuma doar la diferendele sale cu majoritatea politica, parlamentara si guvernamentala, ci si la consecventa si coerenta cu care isi sustine demersurile, astfel incat ea sa devina credibila ca alternativa viabila la guvernare.

Nu rata urmatoarele doua parti ale comentariului despre opozitia politica din Romania, ce vor fi publicate sambata si duminica, numai pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5274 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

surpriza?

...un articol bun. Nu vad in schimb niciun comentariu. De ce? Lipsesc din text numele care trezesc reactii emotionale.

 

La ora aceasta romanii se culca.l

*

Ei , si tu!

Sunt culcati demult, cam de vreo 70 de ani. Acuma asteapta Printul sa vina cu sarutul.

Hei, voi cei din opozitie !

Cititi acest articol sa va vedeti principalele atributii de care trebguie sa va achitati si sa chiuliti mai putin sau de loc, astfel ca parlamentul sa functioneze.

 

Lasa, ORD

ca nici cu puterea nu mi-e rusine. Se bat si cei din coalitia de la putere intre ei, pentru ciolan, de sfasie Romania in bucati.

vorba ramane valabila

cine poate ... face
cine nu ... invata pe altii

D,le Horea Pana.

Prea multe cuie a infipt opoazitia in,,portocala,, aia.

Obligati opozitia sa mai scoata din ele ca sa poata functiona guvernul mai bine.

 

Hei,

nu uita ca portocala noastra isi bate singura cuie in cap, nu-i nevoie sa vina opozitia sa le bata.

Articol nu numai bun, dar si necesar,

...necesar datorita lipsei de cultura democratica a romanilor in general si a multor forumisti de pe ziare.com in special. Pe acest forum conteaza in special inregimentarea intr-o tabara sau alta, iar unul care cauta sa fie obiectiv este suspect. Este normal ca simpatiile unuia sau altuia sa incline catre putere sau pozitie, dar este complet ANORMAL sa vezi toate defectele din lume la "ailalti" si nici un defect la "ai tai". Bineinteles ca aceste atitudini pe forum sunt reflectari ale actiunilor clasei politice, ea insasi polarizata pana le nivel de "razboi civil rece" (iertati-mi figura de stil, dar asa mi-a venit). Pentru mine personal a fost un soc faptul ca puterea si opozitia n-au fost in stare de minimul gest patriotic de a cadea de acord asupra unei variante de organizare teritoriale care sa excluda diversiunile "etnice" rupte de realitate ale UDMR. Iar in timpuri de criza, a nu exista colaborare intre putere si opozitie este un grav vot de blam pentru toata clasa politica,

 

@stan

Nu te iert pentru"razboi civil rece",pentru ca vreau sa te.... felicit!

Domnule,

Un articol nu numai ultil dar si necesar in aceste timpuri in care romanii incep sa uite ce insemna partid politic, democratie. Intr-un stat democratic, ai putere si opozitie, daca ai partide politice. Un partid politic are o platforma politica, un program de activitate, de revendicari publice, un program de guvernare. Ce platforma politica are PDL, USL, ce program de guvernare ne-au prezentat in campania electorala? Oricum, nimic serios. La noi gastile politice se ghideaza dupa cum bate vantul si dupa cerintele de moment ale electoratului. Cand lumea striga ca Justitia nu functioneaza, ca este corupta, iese dl. Basescu in fata poporului,pe sticla si ne da dreptate, completanu-ne argumentele. Nu am realizat nimic in acest fel si nici nu realizam, deoarece noi nu avem nevoie de conducatori care sa spuna aceleasi lucruri ca si noi, ci de politicieni competenti care sa gaseasca solutii la problemele noastre si sa incerce macar sa le implementeze. Dar de ce vorbim noi aici? De politica, de democratie, de putere si opozitie, de partide politice si politicieni competenti, de conlucrarea puterii cu opozitia spre realizarea interesului public, intr-un cuvant, de lucruri sfinte pentru Romania. Deocamdata nu e cazul.

 

'Jos Basescu!'

Programul politic a principalei forte de opozitie din Romania. Sicer, si eu vreau sa nu-l mai vad pe Basescu si pe Boc la conducerea Romaniei, imi doresc din toata inima acest lucru. Dar, daca-l dam jos pe Basescu si-l punem in loc pe Antonescu si pe Ponta nu realizam nimic, nu schimbam nimic in bine si ma gandesc ca suntem intr-o situatie fara iesire. Indiferent ce vom face la alegeri, vom da din rau in mai rau. Daca ramane PDL si Basescu, Romania se va prabusi in momentul in care nu va mai avea Boc ce taia, dac-l punem pe Antonescu si Ponta, Romania se va prabusi deoarece se va da inapoi ce s-a taiat, daca vin agaricii gen Dan Diaconescu, Alba ca Zapada, Noua Republica, haosul va pune stapanire pe tara.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor