Ziare.com

Opozitia politica: Considerentul propriilor fapte (III) (Opinii)

Duminica, 23 Octombrie 2011, ora 14:30

   

Opozitia politica: Considerentul propriilor fapte (III) (Opinii)
In ciuda necesitatii existentei sale, asa cum am evidentiat anterior, opozitia politica romaneasca se manifesta mai degraba ca o grupare de cele mai multe ori eterogena, descumpanita de rolul pe care va trebui sa-l joace timp de patru ani si din acest motiv lipsita de un program, o strategie si tactici sustenabile, coerente si opozabile actelor si actiunilor majoritatii politice.

Opozitia politica - Considerentul general (I)

Opozitia politica - Considerentul guvernamental (II)

O trecere in revista a istoriei opozitiei romanesti din 1990 incoace dezvaluie un comportament al acesteia lipsit in mare masura de initiativa, fiind numeroase ocaziile in care raspunsurile sale au fost indeobste instinctiv reactive si mai putin rational active.

Si opozitia USL, ca si opozitiile anterioare, pare a nu se putea dezbara de o oarecare lentoare in reactii, de a fi adeseori luata prin surprindere, de o anume superficialitate in sustinerea propriilor proiecte, de cantonarea in teme minore, precum atacurile la persoana sau obstinanta predilectie spre demonizarea adversarului intruchipat de Traian Basescu.

E adevarat ca atitudinea guvernantilor, dirijati fara doar si poate de presedintele-jucator este de a destructura actuala opozitie, apeland la orice mijloace gasesc la indemana, insa replica "victimei" nu se deosebeste catusi de putin de conduita "agresorului".

Si-atunci in ce consta diferenta de atitudine si comportament care i-ar indritui sa se pretinda a constitui o alternativa serioasa si credibila?

Tentativele de a injgheba un proiect politic, cum sunt Viziunea economica, Viziunea pentru mediu, Proiectul de dezvoltare regionala, Conceptia pe educatie, Viziunea privind turismul sau Programul pe agricultura, desi contin suficiente elemente pentru un program solid, sugereaza mai curand un program electoral defalcat pe domenii. Ce este oarecum straniu, aceste proiecte le regasim pe site-ul PSD, dar nu si pe cel al PNL.

Totodata, putem remarca faptul ca aceste proiecte, asa schematice cum sunt, dupa ce au fost prezentate public, dar in fata unui public partizan si nu in fata unui auditoriu mai larg, si fara a provoca dezbaterile necesare cu specialistii neinregimentati politic si cu lumea academica, au fost lasate sub praful uitarii, in loc sa fie repetate cu tenacitate.

Putem de asemenea sa remarcam demersurile parlamentare ale partidelor de opozitie, adeseori pozitionandu-se contra la orice initiativa legislativa, doar pentru ca e venita dinspre guvern sau majoritatea parlamentara, chiar daca acea initiativa are si efecte benefice sau pur si simplu boicotand lucrarile prin manipularea cvorumului.

Pana si frauda la votul pentru legea pensiilor nu a fost devoalata de presa si nu de opozitie, aceasta reactionand tardiv, desi avea un secretar prezent in momentul numararii votului si care putea sesiza neregulile conform uzantelor.

O alta problema a opozitiei USL este reprezentata de impartirea portofoliilor dupa eventualele alegeri castigate. Maniera de a transa inevitabilele disensiuni in mod public, inainte de a si le rezolva in structurile sale interne denota un neastampar care pericliteaza intreaga constructie.

E la mintea cocosului ca actualii lideri ai administratiilor locale sunt in mare masura favoriti in viitoarele alegeri si ca ei reprezinta atat propriile lor interese de a fi realesi, cat si interesul USL de a le valorifica notorietatea.

In cazul in care finantarea privilegiata ce favorizeaza traseismul politic in favoarea guvernantilor devine o vulnerabilitate semnificativa, dar si previzibila, USL ar fi trebuit sa aiba pregatita o garnitura alternativa de candidati credibili pentru a surmonta deficitul. Ei bine, nu are si prefera sa negocieze perdant. Tot aici putem aminti gafa teribila pe care liderii USL au facut-o legat de impartirea algoritmica a prefectilor. Nu sunt ei oare inalti functionari publici, macar formal disjunsi fata de partizanatul politic?

Tendinta generala a electoratului, cel putin la nivelul sondajelor de opinie, indiferent de procentele vehiculate, este ca USL va fi castigatoarea alegerilor viitoare. Daca va fi si un castig real sau unul de palmares, nu depinde numai de ea, atata vreme cat democratia este o jucarie prezidentiala, cand majoritatea politica recunoscuta este mai schimbatoare ca vremea. Daca va fi un castig pentru societatea romaneasca, depinde numai si numai de actuala opozitie.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2160 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ca Opozitia actuala grupata in USL va va conduce de miine Romania,..

...este o certitudine. Ramine insa de aflat costul pe care trebuie sa-l platim datorita incompetentei actualei coalitii aflate la putere in ziua de azi. In acesti aproximativ trei ani de guvernare pedelista au reusit sa amaneteze chiar si viitorul copiilor nostrii. Desigur, ei si-ar dori sa le mai dam votul pentru un mandat, dar cum sa mai crezi in calaii care te-au pus cu gitul pe rug?

 

Cainele moare de drum lung,...

...iar "ziare.com" de grija opozitziei!

 

@Alternantza

Nu neaparat. Articolul dezvaluie lucruri de care ar trebui sa fim toti interesati.

Da, domnule,

concluzia dvs. este fundamentata. La viitoarele alegeri nu se joaca doar culoarea fotoliile publice ci si soarta democratiei romanesti. Din pacate, cum ati remarcat, avem o opozitie prea slaba pentru a spera la prea mult de la ea, iar culoarea politica depinde nu de ideologie, de revendicari publice, de mandatul incredintat de electorat, ci de interesul personal. Cand vom sti sa construim o democratie reala si nu una de fatada, vom putea spera ca atat partidul/coalitia de la puterea, cat si partidele din opozitia vor avea in vedere, in primul rand, interesul nostru si al tarii si pe urma, pe cel personal. Dar, pana atunci, doar Dumnezeu va veghea asupra Romaniei.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor