Adjunctul lui Nuland critica ordonantele din Romania: Sperie investitorii si stagneaza cresterea

Luni, 08 Septembrie 2014, ora 12:48
2462 citiri
Adjunctul lui Nuland critica ordonantele din Romania: Sperie investitorii si stagneaza cresterea

Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de Stat pentru Europa si Eurasia, Victoria Nuland, a declarat luni, la Bucuresti, ca schimbarile bruste ale regulilor jocului pot leza serios unele afaceri, iar folosirea ordonantelor de urgenta creeaza incertitudine, sperie investitorii si stragneaza cresterea economica.

"Noi toti impartasim un obiectiv comun, consolidarea relatiilor dintre tarile noaste si intarirea securitatii si prosperitatii cetatenilor nostri. Evenimentul de astazi este parte a unor eforturi extinse de a atinge acest obiectiv, prin concentrarea pe modul in care Romania poate implementa planul de actiune privind imbunatatirea mediului de afaceri.

Planul de actiune al Romaniei consta intr-un un set de masuri incluzand o mai mare transparenta si predictibilitate, conditii pe care oamenii de afaceri americani si europeni le asteapta", a declarat Hoyt Yee, la un seminar de afaceri organizat de Ambasada Statelor Unite si Guvernul Romaniei.

Adjunctul lui Nuland, in Romania: Oficialii sa arate societatii ce inseamna sa respecti statul de drept

Hoyt Yee a atras atentia, totodata, asupra faptului ca regulile jocului pot afecta unele afaceri, iar surprizele pot fi costisitoare pentru mediul de afaceri si pentru guvernare.

"Un principiu cheie al unui mediu de afaceri transparent si predictibil este ca atunci cand guvernul ia in considerare noi reglementari si noi legi sa evalueze mai intai posibilul impact asupra actorilor, inclusiv prin consultarea acestora. In afaceri ca si in guvernare surprizele pot fi costisitoare. Schimbarile bruste ale regulilor jocului pot leza serios unele afaceri, in timp ce pe altele le pot favoriza, prin crearea unor conditii inegale pe care afacerile serioase incearca sa le evite", a declarat Hoyt Yee.

ACL cere ajutorul UE si SUA in scandalul migratiei primarilor si ameninta cu greva parlamentara

Totodata, oficialul american a avertizat ca folosirea ordonantelor de urgenta "creeaza incertitudine, submineaza raspunderea, sperie investitorii straini si stagneaza cresterea economica".

El a precizat ca Romania a adoptat o serie de legi fara a face inainte o evaluare de impact comprehensiva, precum Legea audovizualului.

Diplomatul SUA a mai spus ca "evaluari de impact si consultari mai bune pot duce la imbunatirea rezultatelor Romaniei in lupta impotriva coruptiei care inregistreaza un declin in indexul anticoruptie al Transparency International de la 66 la 69".

Citește și:
Coaliția mai are 25 de zile să elimine pensiile speciale până la ratarea jalonului din PNRR. USR: „Este revoltător ca securiștii să primească pensii speciale” VIDEO
Coaliția mai are 25 de zile să elimine pensiile speciale până la ratarea jalonului din PNRR. USR: „Este revoltător ca securiștii să primească pensii speciale” VIDEO
USR a transmis marți, 6 decembrie, că mai sunt 25 de zile până când guvernul trebuie să abroge pensiile speciale, deoarece în caz contrar riscă să rateze un jalon din PNRR. Totodată,...
Iohannis, despre șansele României la Schengen: „Încă se discută şi se negociază” VIDEO
Iohannis, despre șansele României la Schengen: „Încă se discută şi se negociază” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marți, 6 decembrie, despre şansele României de a adera la Schengen, că încă sunt discuţii şi negocieri în această privinţă. „Încă se...