Comisia de invatamant respinge ordonanta de inghetare a salariilor profesorilor

Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 16:13
1367 citiri
Comisia de invatamant respinge ordonanta de inghetare a salariilor profesorilor
Foto: E-Pitesti

Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor a respins Ordonanta Guvernului Tariceanu care prevedea inghetarea majorarii salariilor profesorilor cu 50%.

Decizia este in conformitate cu decizia Curtii Constitutionale, care stabilise ca acest act normativ este neconstitutional, informeaza NewsIn.

Proiectul de lege pentru respingerea Ordonantei 136/2008 privind stabilirea unor masuri privind salarizarea profesorilor-inghetarea salariilor, a fost respinsa in Comisie, inregistrandu-se sapte abtineri, majoritatea venind din parte liberalilor.

OUG emisa de Guvernul PNL amana aplicarea majorarii salariale de 50% pentru profesori, majorare prevazuta de Legea initiata de PSD si adoptata de Parlament, pana la 1 aprilie 2009 si anula legea initiata de PSD. Ordonanta a fost contestata la Curtea Constitutionala, care a decis ca actul normativ incalca litera textului fundamental.

De altfel, decizia Curtii Constitutionale a fost si argumentul reprezentantului Guvernului, care a solicitate respingerea Ordonantei.

"Este vorba de celebra "Lege 50%", cu impactul sau", a amintit la randul sau deputatul PSD Anghel Stanciu.

"La comisie s-a prezentat o ordonanta care prevedea o majorare de 5%. Noi n-am facut mare lucru si i-am mai pus un zero. Noi am facut-o constient si suntem constienti ca, asa cum a spus Obama, cea mai mare investitie este in invatamant. Ministerul fuge de a spune exact cati bani avem, cat sunt cresterile salariale. Si Costel Iancu avea masterat dat de noi. Toata aceasta argumentatie (impotriva majorarii salariilor prefesorilor-n.r.) este un manifest anti-educatie, anti-scoala, scris de oameni needucati, dar lansati cu sprijinul nostru, care detinem puterea", a perorat, ironic, Anghel Stanciu.

"Vorbim degeaba si va cer sa conduceti lucrarile in asa fel incat sa fim eficienti, cred ca este o malformatie profesionala si sa facem cat mai putine declaratii politice si filosofice", a intervenit democrat-liberalul Marius Gondor.

Liberalul Marian Stroe a acuzat Ministerul Educatiei ca "se ascunde in spatele ordonantei discutate de Comisie pentru a nu oferi un punct de reper cand se vor face majorarile salariale".

Ordonanta urmeaza sa intre pe ordinea de zi a plenului Camerea Deputatilor, for decizional in acest caz, cu raport de respingere din partea Comisiei de invatamant. Ordonanta fusese respinsa anterior si la Senat.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#comisia invatamant, #respinge ordonanta Tariceanu, #inghetare salarii profesori , #ordonanta