CSAT a fost eliminat din procedura de numire a sefului DGPI. Ministrul de Interne are singurul cuvant

Luni, 15 Mai 2017, ora 21:05
6006 citiri
CSAT a fost eliminat din procedura de numire a sefului DGPI. Ministrul de Interne are singurul cuvant

Senatul a adoptat luni cu majoritate de voturi, in calitate de camera decizionala, OUG 76/2016 prin care Guvernul Ciolos a infiintat Directia Generala de Protectie Interna (DGPI). Puterea a eliminat insa din textul actului normativ obligativitatea ca directorul general al institutiei sa fie militar, precum si pe aceea ca el sa fie numit in functie cu avizul CSAT.

Potrivit articolului 8, alin. 1 al Legii de aprobare a ordonantei de urgenta, "directorul general al Directiei Generale de protectie Interna este numit si eliberat din functie de catre ministrul Afacerilor Interne".

In textul ordonantei se prevedea ca directorul DGPI este cadru militar in activitate si este numit in functie prin decizia prim-ministrului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne si cu avizul CSAT.

Noua forma a legii a fost adoptata la initiativa senatorilor din arcul guvernamental, cu 75 de voturi pentru, 29 impotriva si 2 abtineri.

Opozitia a contestat cu vehementa in plenul Senatului modificarea OUG 76/2016.

"Se propune ca, desi DGPI este o structura care defasoara activitati secret de stat, CSAT sa nu mai aiba aviz la nominalizarea sefului acestei directii (...) A fost o batalie formidabila de Revolutie incoace ca fiecare sa isi faca un serviciu secret (...) Parerea mea este ca a rupe total de CSAT acest serviciu este o greseala si vom vedea peste ani ce se va intampla. Bine ar fi sa votam impotriva legii si poate sa o reluam candva in alta forma", a declarat senatorul PMP Traian Basescu.

Fostul presedinte a propus retrimiterea la comisie a legii, dar solicitarea i-a fost respinsa prin votul majoritatii.

Gorghiu: Seful DGPI ramane la cheremul ministrului de Interne

Eliminarea obligativitatii avizului CSAT la numirea sefului DGPI a fost contestata si de liberali.

"Sunt doua lucruri care ne deranjeaza la acest proiect, ca in privinta sefului totul ramane la cheremul ministrului de Interne scotandu-se avziul CSAT si renuntand la calitatea de militar pentru seful acestui serviciu, desi argumentele evocate de PMP si USR sunt foarte clare - vorbind de un serviciu care opereaza si gestioneaza informatii cu caracter de stat care fac obiectul multor sedinte CSAT si in opinia noastra este de neinteles de ce majoritatea doreste eliminarea acestui aviz (...) Opinia PNL este de respingere in forma actuala", a anuntat senatoarea PNL Alina Gorghiu.

Senatul a fost camera decizionala in acest caz, iar daca actul normativ nu va fi atacat la Curtea Constitutionala, el va fi trimis presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Citeste si:
1 Decembrie și eșecul unității
1 Decembrie și eșecul unității
Ziua Națională este despre puterea majorității, fiindcă cei care organizează parada militară uită generozitatea fruntașilor ardeleni, care știau că Ardealul nu e doar românesc, ci și...
PNL va pierde toate bătăliile cu PSD. Iohannis le-a dat liberalilor câte o spadă de lemn și o iconiță cu Arsenie Boca
PNL va pierde toate bătăliile cu PSD. Iohannis le-a dat liberalilor câte o spadă de lemn și o iconiță cu Arsenie Boca
Cine încă mai speră că șeful statului are un plan bine pregătit și se așteaptă ca, la momentul oportun, cu ajutorul baghetei magice, acesta să scoată iepurele din joben, nu face decât...