Ziare.com

Legea electorala, modificata - Cristian David: Nu afecteaza dreptul de vot al romanilor din strainatate

Joi, 06 Februarie 2014, ora 12:07

   

Legea electorala, modificata - Cristian David: Nu afecteaza dreptul de vot al romanilor din strainatate
Prevederile ordonantei de urgenta emisa miercuri de Guvern privind Registrul Electoral nu aduc nicio atingere sau ingradire a exercitarii dreptului de vot al cetatenilor romani din stainatate, inscrierea in Registrul electoral neconditionandu-le exercitarea acestui drept, precizeaza ministrul Cristian David.

Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David, a adaugat ca informatia conform carora romanii din strainatate trebuie sa se inscrie in Registrul Electoral cu 30 de zile inainte, la ambasade, este dintr-un proiect ce dateaza de la inceputul anului 2012, fara legatura cu actul normativ emis miercuri.

Ordonanta de urgenta adoptata, miercuri, de Guvern prevede, pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, ca acestia sunt inscrisi in Registrul electoral cu nume, data nasterii, CNP, tara de resedinta si numarul si data de eliberare a pasaportului.

OUG introduce un alineat nou in Legea 35/2008 la articolul 22 si modifica alte alineate ale acestuia.

Guvernul a modificat legea electorala: Ce se schimba pentru romanii din strainatate

Alineatul 1, care in forma initiala definea Registrul electoral, prevede, in urma modificarii ca: Autoritatea Electorala Permanenta asigura administrarea si suportul tehnic necesar functionarii Registrului electoral, coordonarea si indrumarea metodologica a persoanelor autorizate sa opereze in Registrul electoral, precum si controlul respectarii dispozitiilor legale incidente in domeniu.

O alta modificare stabileste: "Inregistrarea si actualizarea datelor de identificare a cetatenilor romani cu drept de vot inscrise in Registrul electoral se realizeaza, in mod permanent, de catre persoane autorizate de primari, prin dispozitie, cu sprijinul filialelor si birourilor Autoritatii Electorale Permanente. Persoanele autorizate de primari, prin dispozitie, opereaza direct in Registrul electoral, pe baza documentelor oficiale prezentate de persoana interesata sau comunicate de autoritati, potrivit atributiilor ce le revin conform legii".

Alineatul 5 al articolul 22 este modificat, continand prevederi separate pentru cu alegatorii cu domiciului in Romania si cei cu domiciliul in strainatate.

Un alineat nou este introdus pentru alegatorii cu domiciliul in strainatate, in cazul carora vor fi inscrise in registru: numele si prenumele, precum si numele avut inaintea casatoriei sau a modificarii administrative a numelui; data nasterii; CNP; tara de resedinta, daca e cazul; precum si numarul pasaportului si data eliberarii acestuia.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 967 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Adica vor sa stie

din timp ce socoteli sa faca ca sa stie cat trebuie sa fraudeze ca sa obtina cvorumul de 50% ?!

 

O adminitratie inteligenta si apropiata de cetateni, va face orice

pentru a simplifica exercitiu drepturilor legale, nu pentru a il face mai complex si mai rigid.
Votul in amabasada se poate face dupa mai multe scenarii, care ar trebui toate facute posibile:
1. cetateni romani stabiliti in strainatate (ei sint deja pe lista ambasadei, sau ar trebui sa fie). Orice piesa de identitate nationala sau romana poate fi acceptata.
2. cetateni romani la munca, temporar. Au cel putin cartea de identitate, pasaportul nefiind intotdeauna necesar sau obligatoriu in CE
3. cetateni romani in vacanta sau vizita. Pot arata orice act romanesc valabil.
Ce este ata de complicat, ce liste si nume de fata mare mai trebuie produse?
Si atentie, daca un romana va fi impiedicat sa voteze pentru chichite birocratice, se poate adresa la CEDO si va castiga cu siguranta impotriva statului roman! Cu daune importante!!!
Aici, pina si rromii cersetori au castigat inpotriva cantonului, care le-a dat amenzi abuzive sau care a pus un autocolant in actele lor de identitate! Bani au fost dati inapoi + daune + interesele sumelor.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor