144 de alesi, in vizorul Parchetului pentru conflict de interese

Marti, 09 Iunie 2015, ora 17:59
3429 citiri
144 de alesi, in vizorul Parchetului pentru conflict de interese
Foto: Camera Deputatilor (Arhiva)

Parchetul General a trimis Parlamentului o adresa prin care a solicitat documente cu privire la 144 de alesi care si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare.

Informatia a fost difuzata pe surse de postul Realitatea TV, fiind ulterior confirmata de Biroul de Presa al Parchetului general pentru Hotnews.ro.

Solicitarea procurorilor de la Sectia de urmarire penala din Parchetul General vine in contextul in care mai multi alesi au fost deja amendati sau condamnati pentru ca si-au angajat rudele, aflandu-se astfel in conflict de interese.

Si premierul Victor Ponta este acuzat de procurorii DNA ca s-a aflat in conflict de interese atunci cand l-a numit pe senatorul PSD Dan Sova in diverse functii de ministru, in conditiile in care cei doi au avut o colaborare stransa pe vremea cand erau avocati, insa Camera Deputatilor a respins, marti, prin vot inceperea urmaririi penale a sefului Executivului.

Ponta a fost salvat de colegi - Deputatii nu i-au ridicat imunitatea

Totodata, la Camera Deputatilor se discuta zilele acestea modificarea Codului Penal care vizeaza tocmai dezincriminarea conflictului de interese de care este acuzat premierul.

Proiectul de Lege pentru modificarea art.301 si art.308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal a fost adoptat la sfarsitul lunii martie de Senat, iar marti a primit aviz de la comisia pentru drepturile omului, fiind trimis la comisia juridica.

In prezent, art.301 din Codul Penal defineste astfel conflictul de interese:

(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani, sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica. (2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative.

Noul proiect de lege propune inlocuirea sintagmei "Conflictul de interese" cu sintagma "Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane".

De asemenea, la articolul 301, titlul si alineatul (2) vor avea urmatorul cuprins:

"Art.301 - Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane

(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazurile in care actul sau decizia se refera la urmatoarele situatii:

a) emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative;

b) ocuparea de catre o persoana a unei functii indiferent in ce modalitate si sub ce forma se realizeaza aceasta;

c) exercitarea atributiilor de serviciu privind acordarea de catre subalterni a drepturilor legale a acestora."

Printre parlamentarii deja condamnati sau amendati pentru ca si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare se numara deputatii PSD Marian Neacsu, Florin Paslaru. Anghel Stanciu si Sonia Draghici, in timp ce deputatul Stefan Buciuta din partea minoritatii ucrainene a fost condamnat la 1 an de inchisoare cu suspendare.

C.B.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Parchet documente parlamentari conflict interese , #parlament