Aberatia zilei: Ce au in comun Parlamentul, cazanele si omul carpato-danubiano-pontic

Luni, 23 Martie 2015, ora 17:57
4273 citiri
Aberatia zilei: Ce au in comun Parlamentul, cazanele si omul carpato-danubiano-pontic
Foto: Evenimentul Zilei (Arhiva)

Profitand de faptul ca opinia publica este ocupata cu arestarile facute de DNA, conducerea Parlamentului a decis sa deruleze pe sest procedurile pentru numirea a sase noi membri in Colegiul director al Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), pe lista candidatilor figurand persoane ce ies din tiparul prevazut de lege.

Poate n-ar fi atat de scandalos (pentru o tara ca Romania) daca pe lista candidatilor n-ar figura un arestat preventiv si vreo trei persoane care n-au nici in clin, nici in maneca cu anti-discriminarea, ba, dimpotriva, unele risca sa fie la randul lor acuzate de discriminare.

Luni, Coalitia anti-discriminare a lansat un apel public la adresa Parlamentului, caruia ii cere putina decenta.

Reprezentantii coalitiei semnaleaza faptul ca pe site-ul Senatului a aparut brusc informatia ca, marti, toti cei 18 candidati vor fi audiati in comisiile de specialitate.

"Niciunul dintre cei patru candidati propusi de societatea civila, prin Coalitia anti-discriminare, nu a fost anuntat oficial ca trebuie sa se prezinte marti la comisie ca sa fie audiat. Iar unii dintre candidati nu sunt din Bucuresti", reclama acestia, subliniind faptul ca audierea candidatilor in comisii este extrem de importanta, iar ea ar trebui facuta in conditii de maxima transparenta.

Mai mult, audierea celor 18 persoane este programata sa tina doar... o jumatate de ora (stiam ca parlamentarii nostri se considera supermani, dar nici chiar asa).

In aceste conditii, reprezentantii Coalitiei anti-discriminare cer Parlamentului sa reprogrameze audieri reale, nu formale, si sa ii anunte din timp pe candidati.

Revenind la calitatea candidatilor, aici descoperim o aberatie si mai mare.

Unul dintre candidati este Daniel Vasile, consilier juridic in CNCD. Acesta a fost arestat preventiv saptamana trecuta, dupa ce a fost prins in flagrant primind mita de la o persoana amendata de CNCD tocmai pentru ca aceasta sa nu mai plateasca amenda.

Un alt candidat, de data asta nominalizat de PNL, este Vichi-Stefania Stoican. Desi legea cere ca toti candidatii pentru conducerea CNCD sa aiba o activitate recunoscuta in domeniul apararii drepturilor omului si combaterii discriminarii, sau macar sa aiba pregatire juridica, Stoican nu indeplineste niciunul dintre criterii, ea fiind specialista in comunicare si... controlul cazanelor (PNL face politica "altfel", dar numirea lui Stoican nu pare deloc un "lucru bine facut").

Pe lista mai apar ca si candidati independenti Ioan Tene si Mihai Tociu.

In 6 ianuarie, Ioan Tene a scris un articol in care sustine ca "Fiintial romanul e ortodox. Omul carpato-danubiano-pontic nu poate fi pe deplin roman daca este catolic, penticostal, reformat sau de alta religie."

La randul lui, Mihai Tociu sustine reintroducerea pedepsei cu moartea si a scris pe blogul personal ca isi doreste "relocarea tiganilor din intreaga Europa intr-un stat asiatic", intrucat rromii "nu sunt doriti de niciunul dintre statele europene".

Situatia aberanta prezentata mai sus a fost semnalata de mai multe organizatii ale societatii civile, printre care si APADOR-CH, care au contestat cele trei candidaturi (nu se stie cu ce rezultat, deocamdata).

"Prin discursul lor public, intolerant la adresa minoritatilor si strainilor, cu referiri in exces la etnie sau la apartenenta religioasa, unii dintre candidati fac dovada unor activitati (publicistice) din care rezulta idei si convingeri contrare valorilor pe care ar trebui sa le apere si promoveze o autoritate publica pentru combaterea discriminarii", a declarat Maria Nicoleta Andreescu, director executiv APADOR-CH.

"Vichi Stoican este o propunere scandaloasa a PNL. Nu numai ca acest partid ignora completamente propunerile venite dinspre societatea civila, dar nominalizeaza o persoana cu competente in suruburi si cazane care urmeaza sa inteleaga si sa aplice legea", a comentat si Florin Buhuceanu, director al Asociatiei ACCEPT.

In concluzie, ce avem noi aici?

Un consiliu, CNCD, care semnaleaza si sanctioneaza drastic derapaje din societate (multe persoane slobode la gura au primit amenzi, printre ele numarandu-se Traian Basescu - 600 de lei amenda - si Cristian Tudor Popescu - 2.000 de lei amenda). Adica, o institutie de putere, in care 6 fotolii sunt neocupate.

Cativa candidati care nu par sa aiba habar de lege si bun simt.

Si niste politicieni asemenea.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#numire Consiliul Combaterea discriminarii, #parlament audieri consiliul combaterea discriminarii , #parlament