Aberatia zilei: Totusi, in Romania cineva e deasupra legii

Sambata, 15 August 2015, ora 17:59
7181 citiri
Aberatia zilei: Totusi, in Romania cineva e deasupra legii
Foto: Hepta.ro

Aroganti, ipocriti, umbla cu nasul pe sus si se plang ca nu sunt respectati, ba chiar unii vor ca Romania sa devina republica parlamentara, adica sa le ia cetatenilor si dreptul de a-si vota presedintele, dar tot ei calca in picioare legile si Constitutia.

Ati ghicit, despre parlamentari este vorba. Si sa nu se spuna nimeni "Nu ne mai bagati pe toti in aceeasi oala" cata vreme niciun senator sau deputat nu a iesit public pana acum sa semnaleze urmatoarea aberatie.

18 cereri de reexaminare a unor legi trimise de presedintele Romaniei zac in sertarele Parlamentului de ani buni, in conditiile in care obligatia legala este ca ele sa fie discutate in cel mult 30 de zile. In unele cazuri, termenul a fost depasit chiar si de 75 de ori, informeaza Digi24.

"Reexaminarea legii de catre Camera Deputatilor, in urma cererii facute de Presedintele Romaniei in temeiul art. 77 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, va avea loc in cel mult 30 de zile de la primirea cererii", se arata in Regulamentul Camerei Deputatilor.

Si, totusi, un proiect din 2005 privind combaterea coruptiei, retrimis pentru reexaminare la Parlament de fostul presedinte Traian Basescu, a stat 4 ani la Senat inainte de a fi luat in discutie, dupa care a fost ingropat la Camera Deputatilor. Cu alte cuvinte, timp de 10 ani senatorii si deputatii nu au fost in stare sa dea un raspuns sefului statului roman.

Din pacate, nu este un caz izolat. Alte 17 cereri de reexaminare asteapta sa fie solutionate (si vor mai astepta probabil) pentru ca ele nu coincid cu interesul de conjunctura al majoritatii parlamentare.

Cu totul altfel s-a pus insa problema in cazul Codului Fiscal. Retrimis recent la Parlament de noul presedinte, Klaus Iohannis, dar sustinut cu putere de Guvernul Ponta, Codul Fiscal ii aduce din vacanta pe toti liderii de partide pentru consultari, ba chiar si pe toti parlamentarii, pentru ca s-a cazut de acord sa fie organizata o sesiune extraordinara pentru discutarea lui. Deci, se poate.

PNL a batut palma cu UNPR: Ziua decisiva pentru Codul Fiscal

Mai rau, peste 600 de legi au termenul de depunere a raportului depasit, iar in sertarele comisiilor zac teancuri intregi de proiecte, unele chiar de zece ani.

"Ei fac cam ce vor. Nu exista nicio sanctiune in situatia in care depasesc termenele pe care tot ei si le-au dat", a comentat Gheorghe Iancu, profesor de drept constitutional.

Culmea este ca exact dupa acelasi tipar se comporta si Guvernul Ponta. Pentru ca nu exista sanctiuni prevazute de lege (nimeni nu si-a imaginat atata iresponsabilitate), actualul Executiv a refuzat sa organizeze alegeri partiale anticipate pentru locurile ramase vacante de parlamentari, primari sau presedinti de consilii judetene, in ciuda deciziilor date de trei instante.

Parchetul General a inchis dosarul lui Victor Ponta, desi trei instante au decis ca a incalcat legea

Totusi, cea mai parsiva incalcare a legii este sa dai ordonante de urgenta care se aplica imediat si produc efecte, in ciuda faptului ca societatea civila reactioneaza spunandu-ti ca incalci Constitutia, lucru care se confirma ulterior prin decizie CCR, dar mult prea tarziu.

Traseismul legalizat Sub guvernarea Ponta, unde-i lege, e si tocmeala

Si ca sa va fie cat mai limpede cat pret pun parlamentarii pe legile pe care le voteaza, cititi raspunsul dat de senatorul PC Cristian Anghel unui jurnalist care a intrebat de ce alesii fumeaza in Palatul Parlamentului, desi tot ei au votat legea care interzice fumatul in institutiile publice.

"Ne batem joc de noi? Si asa, uneori nu suntem cati trebuie. Daca mai plecam si fumatorii in fata Senatului sa fumam, ramane sala goala", a declarat Cristiana Anghel.

"Unde-i lege nu-i tocmeala" este o zicala demult depasita pentru actuala garnitura politica a Romaniei.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#legi reexaminare Parlament, #termene depasite parlament, #legi uitate Parlament , #parlament