Alte amendamente controversate au fost depuse in Parlament la Legea gratierii

Vineri, 10 Martie 2017, ora 10:27
8687 citiri
Alte amendamente controversate au fost depuse in Parlament la Legea gratierii

Mai multi senatori, nu doar Serban Nicolae, au depus amendamente controversate la Legea gratierii, aflata in dezbatere la Comisia Juridica, unele dintre ele vizandu-i direct pe initiatori, iar altele pe diversi politicieni condamnati, cum ar fi Dan Voiculescu.

Proiectul de lege privind gratierea colectiva initiat de Guvern si depus la Parlament a intrat in dezbaterea comisiei Juridice a Senatului, unde au fost propuse o serie de amendamente controversate. Raportul comisiei va fi votat in sedinta din 21 martie.

De exemplu, senatorul UDMR Tanczos Barna, acuzat din 2014 de fals intelectual in dosarul retrocedarii fermei Baneasa, propune si gratierea faptelor de fals intelectual, informeaza TVR.

Senatorul sustine ca amendamentul nu il vizeaza direct, argumentand ca "Gratierea se refera strict la cei care sunt deja condamnati, in niciun caz nu se poate referi la persoane care ar putea fi trimise in judecata si eventual ar putea fi judecati si condamnati".

El este insa contrazis de judecatorul Cristi Danilet, fost membru al CSM, care atrage atentia asupra unui detaliu esential: amendamentul prevede gratierea faptelor comise pana la 18 ianuarie 2017, si nu a pedepselor.

Astfel, "daca nu se corecteaza", de gratiere ar putea beneficia si cei doar anchetati, inca necondamnati (cazul lui Barna), explica judecatorul.

Conform TVR senatorul Tanczos Barna mai propune stergerea a unei jumatati de pedeapsa pentru toti detinutii care au copii sub 14 ani, indiferent daca ii au sau nu in intretinere.

Pe de alta parte, senatorul PSD Liviu Brailoiu a depus un amendament conform caruia sa fie gratiati toti detinutii cu varste de peste 70 de ani, indiferent de fapta comisa. In aceasta situatie sunt Dan Voiculescu si tortionarul Alexandru Visinescu.

Alt amendament controversat a fost depus de senatorul ALDE Ionut Sibinescu. Acesta propune sa fie gratiati si detinutii care nu achita prejudiciul dar "fara rea credinta".

Insa cel care a scandalizat opinia publica a fost senatorul PSD Serban Nicolae, presedintele comisiei juridice, care a propus gratierea unor fapte de coruptie, in conditiile in care Guvernul si Liviu Dragnea au sustinut ca nici nu se pune problema de asa ceva, iar sute de mii de romani au iesit in strada impotriva coruptiei.

Senatul este prima camera sezizata, Camera Deputatilor fiind decizionala in cazul acestui proiect.

Citeste si:
Pedepse de trei ori mai mari pentru cei care agresează animale. Cum e pedepsită zoofilia
Pedepse de trei ori mai mari pentru cei care agresează animale. Cum e pedepsită zoofilia
Noile prevederi legale privind protecţia animalelor, care stabilesc sancţiuni mai dure pentru persoanele care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra acestora, au intrat, joi în...
George Simion, scandal monstru după ce a încercat să intre cu forța într-o televiziune. Liderul AUR a urlat la un angajat: „Bă, cine ești tu?” VIDEO
George Simion, scandal monstru după ce a încercat să intre cu forța într-o televiziune. Liderul AUR a urlat la un angajat: „Bă, cine ești tu?” VIDEO
Președintele AUR George Simion a încercat miercuri seară, 18 mai, să intre în sediul televiziunii Digi24 însă a fost oprit de către paznicii postului. Conform unor imagini publicate chiar...