Ambasada SUA, despre Codul Penal: O indepartare de la statul de drept, va afecta economia

Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 14:55
4858 citiri
Ambasada SUA, despre Codul Penal: O indepartare de la statul de drept, va afecta economia

Ambasada Statelor Unite la Bucuresti le reaminteste parlamentarilor romani ca intr-o societate democratica "toti oamenii sunt egali in fata legii" si subliniaza faptul ca prin modificarile aduse marti Codului Penal Romania face un pas inapoi.

"Un principiu de baza al democratiei arata ca toti oamenii sunt egali in fata legii. Amendamentele la Codul Penal adoptate ieri in Camera Deputatilor ar reprezenta un pas inapoi pentru Romania. Este foarte descurajant ca aceste modificari au fost adoptate fara nicio consultare, nicio dezbatere si nicio ocazie pentru ca reprezentantii autoritatii judecatoresti sau membrii societatii civile sa se pronunte in legatura cu amendamentele propuse", se arata intr-un comunicat remis miercuri de Ambasada Statelor Unite.

Mai mult, in document se subliniaza faptul ca ceea ce s-a intamplat marti in Parlamentul Romaniei reprezinta un semnal descurajator pentru investitori.

"Aceasta actiune a Parlamentului reprezinta o indepartare de la principiile transparentei si ale statului de drept si este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia Romaniei. Transparenta, predictibilitatea si stabilitatea sunt factori esentiali pentru toti investitorii, atat locali cat si straini, cand iau in calcul unde sa investeasca", se arata in comunicatul Ambasadei SUA la Bucuresti.

Parlamentarii din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor au introdus cateva amendamente la Codul Penal care ii scot din categoria functionarilor publici pe presedintele tarii, pe parlamentari si profesiile liberale, care nu vor mai putea fi cercetati de Agentia Nationala de Integritate. Legea a fost votata marti de Parlament.

Horia Georgescu, presedintele ANI, a declarat ca modificarile "arunca in aer" tot istoricul de cazuri adunate de Agentia de Integritate. 25 de deputati si senatori vor scapa de consecintele legii.

Reactii vehemente au avut si Consiliul National al Magistraturii, precum si DNA, care au reclamat incalcari ale legii si tratatelor internationale semnate de Romania.

CSM contesta superimunitatea parlamentarilor: Scapa de raspunderea penala

Reactia DNA la superimunitate: Parlamentarii judecati pentru coruptie ar putea fi achitati. Condamnatii - eliberati

Marti seara, presedintele Traian Basescu a acuzat Parlamentul ca si-a construit o superimunitate, aruncand Romania cu 10 ani inapoi.

Basescu: Modificarile la Codul Penal darama 10 ani de munca a DNA si ANI

Reactia Ambasadei SUA vine la scurt timp dupa ce Ambasada Olandei la Bucuresti a anuntat ca urmareste cu ingrijorare modificarile aduse Codului Penal de parlamentarii romani.

Ambasada Olandei: Urmarim cu ingrijorare amendamentele la Codul Penal

Si Comisia Europeana s-a aratat ingrijorata de ce s-a intamplat marti in Parlamentul Romaniei, cerandu-le alesilor sa se supuna regulilor statului de drept.

Mark Gray, despre super-imunitatea parlamentarilor: Se va regasi in raportul MCV. Oficialii sa se supuna regulilor

De asemenea, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, s-a declarat ingrijorat de modificarile aduse Codului penal de Camera Deputatilor, subliniind ca, in opinia sa, ANI si DNA sunt "motorul reformei in viata publica din Romania"

Si Ambasada Marii Britanii e ingrijorata de modificarile la Codul Penal: Parlamentul sa sprijine anticoruptia

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Ambasada SUA codul penal, #Ambasada SUA superimunitate parlamentari , #parlament
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Noi romanii am ajuns sa ne apere strainii drepturile in tara noastra
Poza Ernst
Ernst
rank 5