Bogdan Aurescu a primit aviz favorabil pentru sefia MAE

Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 18:38
1648 citiri
Bogdan Aurescu a primit aviz favorabil pentru sefia MAE
Foto: mae.ro

Bogdan Aurescu, propus in Cabinetul Croitoru pentru sefia ministerului de Externe, a primit aviz favorabil din partea Comisiilor de resort din Parlament.

In favoarea lui au votat 30 de parlamentari, doar 10 fiind impotriva numirii sale in functia de ministru al Afacerilor Externe.

Bogdan Aurescu a afirmat la iesirea de la audieri ca a prezentat parlamentarilor din Comisiile de politica externa un set de prioritati si scopuri extrem de urgente pe care Romania trebuie sa le atinga in perioada urmatoare.

"Ma bucur ca votul a fost favorabil. Nu e un vot pentru mine personal, ci pentru diplomatia Romaniei care trebuie sa isi desfasoare activitatea fara sa fie afectata de turbulente", a spus ministrul desemnat.

El a adaugat ca printre prioritatile sale la conducerea MAE se numara relatia cu Republica Moldova, parteneriatele strategice ale Romaniei si reforma interna a ministerului.

In timpul audierilor din Parlament, Bogdan Aurescu a afirmat ca prezenta sa "pe o lista eventual efemera" de guvern este o incurajare pentru minister, institutie careia ii cunoaste problemele si vulnerabilitatile.

Dupa ce in deschiderea audierii parlamentare a vorbit presedintele comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor, Laszlo Borbely, Aurescu a dorit sa explice motivele prezentei sale pe lista guvernamentala alcatuita de premierul desemnat Lucian Croitoru.

"Sunt diplomat de cariera, iar MAE reprezinta pentru mine institutia fara care nu cred ca ma pot defini in mod corect si complet. Vin la minister de 13 ani, zi de zi, si de foarte multe ori, am petrecut nopti, sambete si duminici si am uitat sa-mi iau concediu lucrand la proiecte de politica externa. Cunoasteti multe dintre aceste proiecte, inclusiv pentru ca am avut onoarea sa lucram impreuna pentru succesul acestora", a declarat el.

Ministrul nominalizat a asigurat ca este un bun cunoscator al ministerului. "Ii stiu problemele pe care le are, vulnerabilitatile sale prezente, dar si provocarile la care trebuie sa faca fata", a spus el.

"Singura mea afiliere este fata de politica externa a Romaniei"

Bogdan Aurescu a reiterat independenta sa politica. "Nu am afilieri politice - singura mea afiliere este fata de politica externa a Romaniei. Cred cu tarie ca politica externa nu trebuie sa fie influentata de turbulentele politicii interne. Dupa cum stiti, evenimentele internationale au o dinamica proprie, care nu asteapta dupa cele interne dintr-o tara sau alta", a evidentiat el.

"De aceea am acceptat - cand mi s-a solicitat - includerea mea pe aceasta lista: am vrut sa transmit mesajul ca avem nevoie de normalitate, de conducerea politicii externe pe principii de profesionalism si ca institutia profunda a diplomatiei este ceea ce conteaza", a mai explicat diplomatul.

"Sunt constient de sansele pe care le are acest guvern in Parlament. Dar chiar si prezenta mea pe o lista eventual efemera am considerat ca este un mesaj de incurajare pentru institutia din care fac parte. Este un mesaj de responsabilitate pentru minister, responsabilitate pe care mi-o asum, desi stiu si riscurile pe care le presupune pentru mine personal", a continuat Aurescu.

Ministrul propus a rememorat si cel mai important moment al carierei sale de pana acum, procesul Romaniei de la Haga. "Cand mi-am asumat calitatea de Agent in procesul cu Ucraina de la Haga, am facut-o fiind foarte constient ca daca vom castiga va fi succesul tuturor, al Romaniei, iar daca vom pierde va fi esecul meu personal. Nu m-am dat deoparte - am ramas in MAE si dupa ce nu am mai fost secretar de stat, intre 2005 si 2006 doi ani am lucrat ca Agent pentru proces ca simplu referent in directia juridica", a mai spus Aurescu.

"Si, cu adevarat, succesul din 3 februarie 2009 - cea mai importanta extindere de jurisdictie suverana a Romaniei in mai bine de 90 de ani - este succesul tuturor fortelor care au pus umarul la acest efort: si al PSD, si al presedintelui Iliescu si guvernului Nastase, care a avut curajul sa decida sesizarea CIJ in 2004, cand am fost numit Agent, si al PDL, PNL si UDMR si al presedintelui Basescu si guvernului Tariceanu, care au decis continuarea procedurilor, care s-au derulat intre 2005 si 2008. A fost un proiect de consens national si cred ca Romania mai are nevoie de astfel de proiecte ", a subliniat diplomatul.

In acest context, Aurescu a atras atentia ca prezenta sa pe lista Guvernului Croitoru nu are nimic de-a face cu orgoliul. "Dupa acest proces, nu mai am nevoie sa fiu pe o lista ca sa castig notorietate. Dimpotriva; iar prezenta mea pe lista guvernului nu este o manifestare de orgoliu. Sa aduci Romaniei, impreuna cu o echipa performanta, 9.700 de kilometri patrati este o realizare care vorbeste de la sine.

Succesul de la Haga nu a fost succesul meu personal, ci al unei echipe de diplomati tineri, performanti, succesul diplomatiei romane in ansamblul ei. A fost o formula eficienta de actiune diplomatica - ea trebuie extinsa in interiorul MAE si sper sa pot contribui la generalizarea acestei formule de management si la alte actiuni de politica externa", a spus Aurescu.

In plus, diplomatul a accentuat ca prezenta sa este si "un tribut de respect" pentru colegii sai si "de loialitate" pentru institutia in care crede, "tocmai intr-o perioada in care interesul pentru politica externa este, din pacate, redus".

Aurescu a evidentiat ca intelesul prezentei sale pe lista de guvernare este necesitatea unui audit de urgenta al prioritatilor de politica externa si un mesaj de normalitate intr-o perioada complicata pe plan intern. "Este un mesaj de seriozitate ca diplomatia este o institutie ce trebuie protejata de interferentele politice interne.

Pentru ca MAE trebuie sa functioneze eficient, cu profesionalism, cu rigoare, cu o conducere stabila, care sa asigure continuitate. Pentru ca diplomatia romana trebuie sa ramana acel pilon esential al modernizarii si progresului Romaniei, care a fost dintotdeauna", a punctat Aurescu.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Aurescu MAE popunere ministru audieri, #Bogdan Aurescu audieri Parlament aviz , #parlament