Basescu ar putea fi suspendat mai usor - vezi ce-au hotarat deputatii juristi

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 15:06
4901 citiri
Basescu ar putea fi suspendat mai usor - vezi ce-au hotarat deputatii juristi

Hotararile Parlamentului ar putea sa nu mai fie contestate la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), potrivit unei decizii a Comisiei juridice a Camerei Deputatilor.

Practic, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat raport favorabil proiectului care modifica Legea de organizare si functionare a CCR, cu 5 voturi pentru si 2 impotriva. Voturile impotriva au venit de la deputatii PDL Gabriel Andronache si Silviu Prigoana.

USL vrea sa scoata hotararile Parlamentului de sub controlul CCR

Aceasta modificare presupune si ca, in cazul in care parlamentarii decid sa-l suspende pe presedinte, hotararea nu va mai putea fi contestata la CCR.

Deputatul PSD de Olt, Florin Iordache, a declarat, dupa ce Comisia juridica din Camera Deputatilor a dat raport favorabil propunerii legislative ca, in prezent, orice lege poate fi atacata la CCR, ceea ce nu poate decat sa insemne ca "supralegalizeaza peste Parlament".

"Controlul pe care CCR l-ar face asupra Parlamentului este, din punctul meu de vedere, o cenzura. Dar hotararile pe care le ia Parlamentul nu ar trebui sub nicio forma sa fie contestate la CCR", a subliniat pesedistul.

Ce urmeaza?

Proiectul de lege va intra, joi, la vot final in Camera Deputatilor. Totusi, pana la o eventuala intrare in vigoare mai sunt multi pasi. Astfel, propunerea legislativa mai trebuie sa primeasca votul de la plenul Camerei Deputatilor, apoi sa treaca si de comisia juridica din Senat, precum si de plenul acestei camere, care este si decizionala in acest caz.

Mai mult, proiectul de lege ar trebui sa fie promulgat si de presedintele Traian Basescu, seful statului avand dreptul sa o intoarca in Parlament o data.

Initatorii propunerii legislative, senatorul PSD Georgica Severin si deputatul PNL Cornel Pieptea, motiveaza ca astfel s-ar usura activitatea magistratilor de la CCR, iar miza initatorilor este suspendarea presedintelui, potrivit Tvr Info.

Propunerea legislativa, trecuta de Comisia juridica a Camerei Deputatilor, vizeaza practic revenirea la situatia anterioara amendamentelor aduse, in urma cu un an, la initiativa pesedistului Dan Sova, cel care a promovat introducerea in categoria actelor juridice care sunt suspuse controlului de constitutionalitate a tuturor hotararilor Legislativului.

"Consideram ca prin aceasta modificare (adusa la initiativa lui Dan Sova, n. red.) se incarca in mod excesiv activitatea Curtii Constitutionale ceea ce dauneaza bunului mers al activitatii acesteia si al exercitarii rolului de arbitru institutional, rol asumat nu de putine ori, in contextul constitutional romanesc.

De aceea, propunem eliminarea hotararilor plenului Camerei Deputatilor, ale plenului Senatului si ale plenului reunit ale celor doua Camere din categoria actelor normative asupra carora CCR se pronunta", se arata in expunerea de motive.

Singurele hotarari pe care CCR se va putea pronunta sunt cele legate de regulamentele de functionare a Parlamentului, pentru ca Legea fundamentala prevede in mod explicit acest lucru.

USL vrea sa simplifice legea privind demiterea presedintelui prin referendum

Miza acestei modificari este legata de suspendarea presedintelui Traian Basescu, in contextul in care USL a depus, recent, o propunere care prevede ca demiterea sefului statului se poate face cu votul majoritatii romanilor care se prezinta la urne, in cadrul referendumului.

Citeste si:
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat, Vasile Dîncu, a anunţat că Guvernul Florin Cîţu va cădea, deoarece PSD nu îşi permite să facă niciun fel de înţelegere...
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Preşedintele CJ Braşov Adrian Veştea, care a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL în faţa lui Rareş Bogdan, a afirmat ironic că, la Consiliul Naţional de duminică, 26 septembrie, a...
Sursa: Ziare.com