Bilant la final de mandat: A fost cel mai ineficient Parlament, cu probleme de integritate, migratie record si tranzactii financiare spectaculoase

Luni, 05 Decembrie 2016, ora 17:52
8616 citiri
Bilant la final de mandat: A fost cel mai ineficient Parlament, cu probleme de integritate, migratie record si tranzactii financiare spectaculoase
Foto: Camera Deputatilor

Parlamentul actual, care isi incheie mandatul odata cu alegerile din 11 decembrie, a fost cel mai ineficient, activitatea sa fiind marcata de grave probleme de integritate, traseism la scara si tranzactii financiare spectaculoase, arata bilantul Institutului pentru Politici Publice (IPP).

Astfel, pana la 1 noiembrie 2016, in actuala legislatura fusesera depuse in total 2.729 de initiative legislative, dintre care 68% apartinand parlamentarilor si 32% Guvernului.

Doar 14% dintre initiativele senatorilor si deputatilor au devenit legi, peste 50% dintre proiecte fiind respinse prin vot si peste o treime aflandu-se inca in procedura parlamentara. In schimb, peste 80% dintre initiativele Guvernului au fost adoptate, arata IPP.

Cei mai productivi parlamentari au fost:

Camera Deputatilor

Senat

  • Octavian Bumbu (UNPR) - 226, din care 30 devenite legi
  • Doina Federovici (PSD) - 146, din care 36 devenite legi
  • Florian Coca (PSD) - 119, din care 23 devenite legi

Parlamentari cu 0 initiative legislative in acest mandat:

Conform IPP, acest parlament a fost cel mai ineficient dupa 1989 nu doar din cauza problemelor de legiferare in sine, cat si din cauza numeroaselor probleme de integritate/penale ale unor alesi.

"Actualul Parlament a ajuns la finalul mandatului cu 507 parlamentari, fata de 588 cati au fost alesi la scrutinul din 2012. 15% dintre alesii uninominal in 2012 nu se mai regasesc in Parlament din diferite motive", se arata in comunicatul IPP.

Astfel, 89 de parlamentari (64 de deputati si 25 de senatori) nu si-au mai incheiat actualul mandat:

  • probleme cu justitia: 13 parlamentari condamnati definitiv, 16 arestati sau anchetati de DNA, 6 declarati incompatibili
  • alesi in alegerile locale din vara acestui an: 26 parlamentari
  • alesi in alegerile pentru Parlamentul European: 4 parlamentari au devenit membri ai Parlamentului European in 2014
  • numiri in functii la alte institutii: 12 membri ai Parlamentului si-au depus demisia fiind numiti in functii in alte institutii, unii dintre ei fiind deferiti justitiei ulterior ocuparii acestor functii
  • alte motive (deces, boala, retragere etc.) - 34

Cei mai longevivi parlamentari:

Migratia parlamentarilor a atins cote record in acest mandat, mai subliniaza IPP.

"223 parlamentari, adica 38% din total, nu mai sunt, la data realizarii acestei analize, afiliati grupului parlamentar/partidului alaturi de care au fost alesi in 2012", se arata in bilantul IPP, din care reiese ca mai bine de o treime dintre parlamentari au schimbat partidele dupa 2012.

"La Senat au migrat 37% dintre alesi, iar la Camera Deputatilor - 39%, dupa alegerile din 2012, 68 de parlamentari alesi pe listele PPDD migrand la alte partide. De altfel, grupul PPDD si cel al PDL (prin fuziunea cu PNL) s-au desfiintat, pe durata mandatului.

'Campionii' migratiei in mandatul 2012 - 2014 sunt: deputatul Ion Scheau (candidat din partea PPDD, devenit independent, apoi afiliat la grupul PSD, PDL/PNL, astazi candidat din partea PNL), deputatul Diana Tusa (candidata din partea PNL, devenita independenta, afiliata apoi la grupul PDL care a fuzionat ulterior cu PNL, devenita din nou independenta si astazi candidata pe listele PSD) si senatorul Ciprian Rogojan (candidat din partea PDL, devenit independent, afiliat apoi UNPR, din nou independent, astazi candidat din partea ALDE) ", se arata in comunicatul citat.

IPP mai arata ca 48% din actualii parlamentari candideaza pentru un nou mandat:

  • 55% de la PSD
  • 47% de la PNL
  • 78% de la ALDE
  • 60% de la UDMR

In ceea ce priveste declaratiile de avere, acestea indica "pierderi totalizand aproape 35 de milioane de euro", recordmanul fiind deputatul Sebastian Ghita, care nu mai are in conturi peste 30 de milioane de euro.

Cine a acumulat cele mai multe active financiare, din diferite motive:

Camera Deputatilor

  • Ovidiu Ioan Dumitru (PPDD) - 882.709 euro
  • Ioan Adam (PSD) - 450.000 euro
  • Alina Gorghiu (PNL) - 1,1 milioane euro - care s-a casatorit pe parcursul acestui mandat.

Senat

Cine a pierdut cel mai mult din conturi:

Camera Deputatilor

  • Sebastian Ghita (PSD) - 30 milioane de euro
  • Cristian Popescu (PNL) - 2,7 milioane euro
  • Theodor Catalin Nicolescu (PNL) - 1,5 milioane euro

Senat

  • Attila Verestoy (UDMR) - 2,7 milioane euro
  • Doina Tudor (PNL) - 1,9 milioane de euro
  • Calin Popescu Tariceanu (ALDE) - 358.000 euro.

"Interesant este 'fenomenul' imprumuturilor acordate in nume propriu, de catre parlamentari, catre persoane fizice/juridice. Potrivit propriilor declaratii de avere, in 4 ani, parlamentarii au acordat imprumuturi in valoare totala de 47 milioane de euro (...) Prin comparatie, soldul creditelor pe care parlamentarii le mai au de achitat la banci, la finalul mandatului, este de 22 ori mai mic: aprox. 880.000 euro", se mai arata, printre altele, in analiza IPP.

Printre concluziile trase de autorii raportului se mai arata ca din numarul de initiative devenite legi "rezulta o calitate precara a celor initiate de parlamentari, acest lucru fiind afectat, printre altele, de pregatirea insuficienta a acestor initiative (atunci cand tematica este relevanta) inclusiv din cauza nivelului de pregatire al staff-ului grupurilor parlamentare/staff-ului de la birourile parlamentare din teritoriu care este, in continuare, foarte slab".

Un alt lucru semnalat este faptul ca am asistat la o "sfidare la adresa democratiei parlamentare" din cauza faptului ca, desi 15% dintre parlamentari si-au incheiat mandatul inainte de termen, in majoritatea colegiilor uninominale vacante nu au fost organizate alegeri, astfel o serie de cetateni ramanand nereprezentati in Senat sau Camera.

IPP este singura organizatie neguvernamentala care da publicitatii, din 2005, astfel de analize, atat pe durata mandatului cat si la final, oferind fotografia obiectiva a performantei parlamentare a alesilor. Metodologia IPP a fost constant imbunatatita, fiind comparabila cu cea folosita de prestigioase institute de cercetare din regiune.

Toate informatiile analizate sunt din surse oficiale, respectiv site-urile Camerei Deputatilor si Senatului, precum si declaratiile de avere publicate pe paginile de internet ale celor doua camere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#bilant IPP parlament 2012 2016 , #parlament