Buget cu scandal in Parlament: Puterea si Opozitia si-au aruncat vorbe grele

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 20:36
3161 citiri
Buget cu scandal in Parlament: Puterea si Opozitia si-au aruncat vorbe grele

Plenul reunit al Parlamentului a inceput saptamana cu prima zi de dezbatere a proiectului de buget national pentru anul 2012, prilej pentru reprezentantii Puterii si cei ai Opozitiei sa foloseasca o serie de apelative dure.

In centrul tensiunilor a fost premierul Emil Boc, cel care a dat tonul spunand ca unii dintre politicienii romani vor ajunge la "muzeul antichitatilor". Ulterior, presedintele PSD, Victor Ponta, i-a transmis ca va merge la "muzeul demagogilor si mincinosilor".

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a spus si el despre Boc ca ar fi un "elev constiincios comunist", care face numai ce-i spune FMI. El l-a acuzat de iresponsabilitate pe actualul sef al Executivului, spunand ca a stors Romania ca pe o lamaie.

In replica, Boc i-a acuzat pe Tariceanu si fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, de lipsa de bun simt si impertinenta, intrucat acuza Guvernul de acum, dar au lasat deficite uriase in 2008.

Premierul Emil Boc a prezentat Legislativului Legea bugetului de stat pe anul 2012, in care a identificat 10 puncte principale, despre care spune ca vor asigura Romaniei crestere economica si care da dovada de responsabilitate, evitand tentatia populismului.

Dezbaterile au fost unele tensionate, cu reprezentantii Puterii si Opozitiei acuzandu-se reciproc de iresponsabilitate, populism si impertinenta.

Ziare.com v-a prezentat dezbaterile din Parlament asupra bugetului, in format LIVE TEXT:

- Sedinta a fost suspendata din lipsa de cvorum si va fi reluata marti.

- Vosganian i-a raspuns lui Emil Boc, acuzandu-l de lipsa de decenta si i-a cerut sa nu mai spuna ca a scos tara din criza, fiindca acest lucru il va face USL cand va ajunge la putere.

- presedintele de sedinta, Ioan Oltean, nu i-a mai lasat pe ceilalti liberali sa-i raspunda lui Emil Boc. In cele din urma, dupa multe tensiuni, Vosganian a primit doua minute.

- Premierul Emil Boc a avut o a doua interventie de la tribuna Parlamentului, in care i-a acuzat de impertinenta pe fostul premier Calin Popescu Tariceanu si fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, pentru ca acuza acum Guvernul dupa ce au lasat deficite uriase in 2008.

Boc ii acuza de impertinenta pe Tariceanu si pianistul Vosganian

- Deputatul UMDR Erdei Istvan spune ca formatiunea sa sustine o posibila crestere a pensiilor si salariilor in 2012. In acest sens, el a prezentat un citat din raportul insotitor al proiectului legii bugetului de stat pentru 2012.

"Si citez: 'In cazul in care conditiile economice vor permite acest lucru, se are in vedere aplicarea de majorari prudente la salarii in cursul anului 2012 cu incadrarea cheltuielilor de personal in tina de 7,2% din PIB, respectiv mentinerea punctului de pensie la nivelul din 2011 cu posibilitatea ca in cazul in care conditiile economice vor permite acest lucru se are in vedere aplicarea de majorari prudente la pensii in cursul anului 2012'", a aratat Erdei Istvan, cerandu-i ulterior ministrului de Finante, Gheorghe Ialomitianu, sa explice "instrumentele legale care permit punerea in practica a acestei posibiltati".

"Mentionez ca UDMR de altfel sustine aceasta masura", a accentuat el, referind-se la posibila crestere a salariilor si indexare a pensiilor.

- Senatorul Varujan Vosganian: "Guvernul trebuie sa asude el, nu sa mute sudoarea pe fruntea contribuabililor. Altfel, o sa ne intrebam de ce a fost nevoie de Revolutia din 1989 sau ce-o fi fost ea".

Declaratii Mircea Geoana:

- Va rog din suflet ca macar in aceste zile sa intelegem ca acest mod de a face politica nu mai are cum sa faca fata presiunilor pe care le avem. Fac apel sa intelegem ca presiunea asupra Romaniei va fi imensa.

- Cand o sa intelegem ca aceasta forma de alocare discretionara a resurselor incurajeaza clientelismul si coruptia? Cand o sa intelegem ca parlamentari ca nu putem fi masini de vot? Suntem singurul Parlament din Europa care nu a avut o dezbatere. Vreti sa va spun ce s-a intamplat pe zona de educatie pe zona de 20-20? Suntem singura tara din UE in care abandonul a crescut, in loc sa scada.

- in 2005, domnule Tariceanu, autostrada Comarnic Brasov a fost sabotata. Acesta e mesajul meu, ca nu mai merge cum mergea.

- vedem ce am facut si eu si noi - 6 mii de amendamente care n-or sa treaca. Ce ne impiedica sa avem un element de multianualitate in buget?

- am adoptat regulile Europlus, privind trimiterea bugetului. De ce nu ati informat Parlamentul pentru ca Pactul de crestere a fost adoptat. De ce ajungem sa facem aceeasi comedie privind dezbaterea bugetului de stat, cu un minut pentru amendamente? De ce nu facem acest lucru si unii si altii, pentru numele lui Dumnezeu?

Declaratii Calin Popescu Tariceanu:

- Pentru Romania, a o obliga la un deficit structural de 0,5% este in mod simplu spus ca vom condamna Romania sa ramana o tara subdezvoltata.

- Dvs care nu prea intelegeti despre ce e vorba, iarasi, elev constiincios, ii dati inainte cu austeritatea si economia se prabuseste in continuare (...) Dupa ce ati luat masurile de ajustare, sau cu alte cuvinte, dupa ce ati stors lamaia o data, de doua ori, credeti ca mai aveti de unde sa faceti o ajustare suplimentara? Concluzia este simpla: Romania este astazi mai putin capabila sa se confrunte cu o criza decat avea in 2009, cand avea slava Domnului ceva osanza acumulata", a declarat fostul premier.

- Discursul vi l-au facut cei de la FMI sau vi l-ati facut dvs? Daca imi spuneti ca l-au facut cei de la Fond, e regretabil, daca imi spuneti ca l-ati facut dvs atunci nu e decat o dovada ca ati fost un bun invatacel la cursurile pe care le urmati cand erati cadru de baza la Uniunea Asociatiei Studentilor Comunisti din Romania si cu perspective sa deveniti cadru de baza la Partidul Comunist Roman. Atata demagogie, atatea panglici, n-am mai ascultat demult. Se vede ca domnul Boc aplica orbeste retetele FMI, reteta pe care o cunoastem cu totii de 3 ani de zile, ea se numeste simplu: austeritate (...)

A aplicat masurile preconizate de FMI, cumintel, ca un cetatean pe care il duce Fondul legat la ochi si il plimba pe strada", a sustinut fostul premier din perioada 2004-2008.

Declaratii Victor Ponta:

- Sunt de acord ca politicienii populisti care au creat deficite uriase sa mearga la Muzeul Populistilor si Demagogilor - domnul Emil Boc va avea acolo o statuie mica, dar in fata.

Ponta: Emil Boc va avea o statuie la muzeul demagogilor

- Daca vor fi sustinute, vor duce la un vot pe buget.

- In al zecelea rand, un program corect si eficiente de absorbtie a fondurilor europene.

- Am propus mentinerea actualei contributii la pilonul doi de pensii.

- Fondul de rezerva al primului ministru nu trebuie sa mai fie un fond din care se da mita primarilor. Sa ne asiguram ca nu sunt folositi ca mita pentru primarii infractori.

- PNDI, gestionat mafiot de ministerul doamnei Udrea.

- Am propus reducerea jafului bugetar - reducerea bugetului de achizitii, mai putin la medicamente.

- 5. Asigurarea cofinantarii pe fonduri europene. Absorbtia de 3,7%, un record negativ care obliga Romania sa se imprumute cu bani scumpi.

- 4. Domnul Marian Sarbu ne-a asigurat ca pensiile vor fi indexate. Un partid cu oameni de onoare nu cred ca a dat o asemenea informatie falsa si ca vom avea aceasta in buget.

- 3. Schema speciala pentru TVA in agricultura. Evaziunea fiscala de aproximativ 80% ar putea fi combatuta.

- 2. Reducerea TVA cu un punct procentual si revenirea treptata la un TVA de 19%. Domnul Basescu ne-a precizat ce uriasa prostie a fost facuta prin cresterea TVA. Va vor spune "Victor Ponta si Crin Antonescu".

- USL a hotarat sa sustina bugetul pe 2012 in masura in care ar avea 10 masuri. Le voi relua, apreciind ca domnul Emil Boc si-a construit interventia tot pe 10 puncte. Daca azi sau maine vom reusi sa votam aceste amendamente, influenta va fi pozitiva.

1. Am solicitat in numele comunitatii de afaceri o reducere a contributiilor de asigurari cu 5 puncte la angajator. Patronatele din Romania au cerut acest lucru. Domnul Emil Boc s-a angajat sa faca acest lucru in 2011.

- E greu de explicat de ce bugetul pe 2012 e un buget care condamna Romania la saracie. O decizie fundamentala: dam bani publici pentru ce inseamna o tara europeana sau dam bani pentru campanie si firmele lor si primarii cercetati de DNA. Bani pentru educatie, sanatate, investii nu vor exista in anul 2012.

- Presedintele comisiilor reunite de buget, Maria Barna de la UNPR, discuta bugetul de la tribuna Parlamentului.

Declaratii Emil Boc:

- Am venit cu un buget realist si responsabil. E momentul sa dam semne de responsabilitare. Va solicit sprijinul pentru a consolida cresterea economica a Romaniei.

Boc a prezentat bugetul pe 2012 - iata cele 10 masuri de baza

- 10. Sustinerea in regim public-privat a proiectelor care nu pot fi sustinure din fonduri publice.

- 9. Mentinerea cotelor de TVA - 5% pentru locuinte sociale de pana la 240 de metri patrati, de 9% pentru medicamente, carti scoalre, reviste si alte servicii culturale.

- 8. Simplificarea fiscala: Reducerea cu 50% a penalitatilor in cazul platii pana la 30 iunie 2012. In al doilea rand, esalonarea pentru contribuabilii aflati in dificultate financiara. A treia - stingerea obligatiilor in ordinea vechimii.

- 7. Privatizarea minoritara a unor companii de stat. Sectorul companiilor de stat a ramas nereformat in ultimii 20 de ani (...)Incepe drumul spre performanta al companiilor de stat.

- 6. Fondurile europene. Incepand cu 2012 culegem roadele proiectelor depuse. Acum putem sa rambursam banii de la Bruxelles. Ne propunem 6 miliarde de euro din fonduri europene in 2011. Avem in vedere realocarea unor bani din fonduri europene.

- 5. Continuarea programelor eficiente - ma refer la "Prima casa", programul "Rabla" si programul "Casa Verde"

- 4. Scheme de ajutor de stat -cele pentru minimis sau investii mari. 848 de milioane de lei pentru acest instrument. Finantare de la buget pentru programele care sustin firmele

- 3. Instrumentul garantiilor de stat. Sunt patru elemente aici. Primul - bugetul alocat ministerului Finantelor pentru garantii e de 10 miliarde. Doi - garantii la fondul pentru intreprinderi mici si mijlocii - prin acest fond, in 2012, salvata 240.000 de locuri de munca. Va putea sa sustina credite de 1,1 miliarde de euro.

In al treilea rand, fondul de garantare a creditelor in agricultura. Faptul ca in 2011 s-au acordat fermierilor credite cand au avut nevoie a dus la un an foarte bun in agricultura. Al patrulea element - garantiile oferite prin Eximbank - in 2012 - 566 de milioane de lei in garantii.

- 2. Cheltuielile cu investitii, majorate la 38,1 miliarde RON. Romania e pe locul 1 ca pondere a investitiilor publice din Produsul Intern Brut. E o dovada a seriozitatii Romaniei. Propunem continuarea celor mai importante lucrari de investitii - autostrazi - pentru anul urmator, in 2012-2013, se vor finaliza 434 de kilometri de autostrazi (...) Se propune extinderea retelei de metrou in Bucuresti.

In privinta altor lucrari, vreau doar sa mentionez ca prin alocarile la ministerul Dezvoltarii, sunt alocate 450 de milioane de lei pentru drumuri judetene, 758 de sate au alocate fonduri pentru retele de canalizare.

Avem in vedere la sfarsitul lui 2011 a unor bani din fonduri europene - primii bani merg spre reabilitarea termica a blocurilor.

Lucrari de investitii si in Educatie, si in Sanatate, si la Cultura.

- propunem 10 masuri 1. Mentinerea cotei unice de impozitare la 16%.

- va fi o usoare scadere a somajului, o usoara crestere a salariului mediu brut. Directia e aceea a cresterii economice sigure.

- bugetul din 2012 - veniturile bugetare sunt 33,7 miliarde lei fata de 33,3 in 2011. Veniturile sunt in crestere, cheltuielile in scadere.

- daca ne intereseaza doar voturi ieftine pentru o campanie, putem sa imbratisam politica din 2008.

- aceste bugete vor asigura si mai multi bani pentru investitii. Aceasta este calea pentru care a optat si opteaza Uniunea Europeana.

- exact pe acest drum e Romania - sa ajungem la un buget echilibrat, bani pentru investitii si efectuare de reforme structurale.

- acordul interguvernamental, lovitura dura pentru cei care mai cred in deficitele mari. Asemenea politici sunt trimise la muzeul antichitatilor.

- Acest acord, pavaza impotriva politicilor populiste otravite(...) asa cum a fost anul 2008. Asemenea politici nu vor mai exista in Romania daca adoptam acordul interguvernamental. Aici e greseala domnului presedinte Victor Ponta, care spunea sa adoptam o lege in acest sens.

Articolul 148 se refera doar la actele de revizuire a tratatelor constitutive. E doar un acord interguvernamental, care se adopta in Senat cu majoritatea celor prezenti. UE tocmai acest lucru il cere - stabilitate, predictibilitate si imposibilitatea schimbarilor acestor reguli de aur.

- Romania si-a propus sa adere la moneda euro in 2015. Acest acord garanteaza drumul Romaniei spre euro.

- Romania nu doreste o "Europa cu doua viteze". Romania nu poate ramane in afara nucleului dur al Uniunii Europene.

- UE doreste ca acordul privind deficitul bugetar sa fie implementat in Constitutie.

Care e optiunea Romaniei? Optiunea Romaniei e foarte clar si direct de sustinere a acordului interguvernamental de guvernanta fiscala. De ce are Romania nevoie de el? Romania, incepand din 2010, intreprinde aceste masuri pe care le doresc statele din zona euro si cele non-euro care doresc sa adere la acordul interguvernamental. Romania a facut exact ce propune Uniunea Europeana.

- acest acord interguvernamental din UE e o garantie pentru viitor.

- ultimul Consiliu European, marcat de salvarea zonei euro

- incertitudinile ne determina sa fim realisti, prudenti, responsabili.

- bugetul pe 2012 porneste pe o prognoza de crestere de 2,1%

- suntem in grafic cu cresterea economica si tinta de deficit.

-"Stim bine ca romanii au reusit, cu pretul suferintei lor, sa ne ajute sa ajungem la o stabilitate macroeconomica si sa trecem de la scadere economica la crestere. Le multumesc cetatenilor romani ca au inteles ca singura cale de a salva Romania de la colaps e a responsabilitatii", spune Boc.

- Boc: In 2012 se va face plata a 5% din hotararile judecatoresti.

- Premierul Emil Boc: Guvernul propune un proiect de buget responsabil prudent, si de consolidare a cresterii. Acrst buget pune accent pe investitii, fonduri europene si sustinerea mediului de afaceri. Bugetul pastraza la acelasi nivel cota unica, TVA si contributiile la asigurarile de sanatate. Nu prevede diminuari de salarii si pensii.

- Deputatul PSD Vasile Bleotu, cel care o facuse "curva" pe colega sa Maria Barna de la UNPR in timpul dezbaterilor din comisiile de buget, spune ca intr-adevar nu se pot adopta toate amendamentele Opozitiei, dar unele sunt "de bun simt"

- Fostul presedinte al Senatului, Mircea Geoana, a realizat un adevarat maraton de salutari in sala de plen, vorbind cu toti cei aflati in jurul sau.

- Presedintele PSD, Victor Ponta, nu a prins inceputul sedintei, intrucat era pe holurile Parlamentului, unde se poza cu un grup de copii.

- Votul a inceput - se adopta ordinea de zi.

- Sedinta nu a inceput inca, iar la prezidiu premierul Emil Boc discuta indelung cu vicepremierul Marko Bela.

- Premierul Emil Boc este prezent in Parlament si se pregateste sa-si inceapa discursul.

Mii de amendamente

Opozitia de depus peste 8.000 de amendamente la bugetul de stat, insa acestea au fost respinse de reprezentantii Puterii.

Singura disfunctionalitate din interiorul Coalitiei de guvernare a venit in comisiile juridice, unde marirea bugetului ANI a fost respinsa, in conditiile in care reprezentantii UDMR au votat alaturi de cei ai Opozitiei. Ulterior, bugetul ANI a fost totusi adoptat in forma dorita in comisiile de buget.

Premierul Emil Boc a declarat ca proiectul de buget pe 2012 e unul "impotriva populismului."

Citeste si:
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, împreună cu echipa de experţi ai Partidului Naţional Liberal şi cu reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiară, conduşi de Hunor Kelemen, au continuat...
Sursa: Ziare.com