Ziare.com

Ce prevede declaratia referitoare la reprezentarea la Bruxelles adoptata de Parlament

Marti, 12 Iunie 2012, ora 19:11

   

Ce prevede declaratia referitoare la reprezentarea la Bruxelles adoptata de Parlament
Textul Declaratiei adoptate marti in plenul reunit privind persoana care va reprezenta Romania la lucrarile Consiliului European prevede obligativitatea acordarii unui mandat in acest sens de catre Parlamentul Romaniei.

"Parlamentul Romaniei trebuie sa fie informat in prealabil asupra agendei Consiliului European si sa stabileasca un mandat de principiu referitor la pozitiile pe care le va sustine si le va promova reprezentantul Romaniei. Parlamentul Romaniei trebuie sa fie informat dupa fiecare Consiliu European cu privire la deciziile adoptate", se arata in textul Declaratiei.

Parlamentul: Ponta sa mearga la Bruxelles, nu Basescu

Aceasta prevede ca presedintele va merge la Consiliul European atunci cand este vorba de probleme de securitate, la restul urmand sa participle premierul. "Avand in vedere ca atributiile presedintelui si Guvernului in domeniul afacerilor externe sunt partajate:
1. In materie de politica europeana de aparare si de securitate precum si in politica externa comuna a Uniunii Europene, este constitutional si functional ca presedintele Romaniei sa aiba precadere in a reprezenta Romania.
2. In materie economica, sociala, bugetara, referitoare la fondurile europene, aderarea la Schengen precum si in alte aspecte executive, este constitutional si functional ca primul-ministru al Romaniei sa aiba precadere in a reprezenta Romania si de a participa la procesul decizional al Consiliului European", a decis marti plenul reunit.

Reprezentarea Romaniei la Consiliu European se va face dupa indeplinirea procedurii de la punctul 1, privind obligativitatea informarii si definirii unui mandat in cadru parlamentar precum si in baza principiilor de precadere constitutional si functionala definite la punctul 2, se mai arata in Declaratie.

La Consiliul European din 28 iunie este de competenta premierului sa participe, mai scrie in textul adoptat de Parlament.

"Avand in vedere ca agenda Consiliului European din 28 iunie 2012 se refera la subiecte precum situatia economica in Uniunea Europeana, adoptarea unor masuri economice si sociale, precum si in continuarea negocierilor privind viitorul cadru financiar multianual 2014-2020, Parlamentul Romaniei considera ca primul-ministru trebuie sa reprezinte pozitiile Romaniei la lucrarile Consiliului European din 28 mai 2012", prevede Declaratia.

Sursa: rNews

Articol citit de 2788 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O declaratie drăgută si perfect inutilă

Pentru că aceeasi Constitutie pe care a interpretat-o Parlamentul (ilegal, că de asta se ocupă doar CCR) prevede separarea puterilor in stat. Parlamentul face si modifică legi. Punct. Nu are cum stabili noi interpretări ale Constitutiei sau legilor in vigoare. Asta e treaba justitiei. Deci Băsescu va ignora sau va trimite la CCR declaratia si aia se va intoarce anulată de acolo.
In plus - NU sintem republică parlamentară deci Parlamentul nu are cum da mandate (ordine, adică) nici Presedintelui nici Guvernului.
Tristă dovadă de incompetentă au dat...

 

Eu nu stiu cine trebuie sa mearga

dar stiu cine trebuie suspendat.

 

Conform art 91 si 102 din Constitutie

sunt clare atributiile guvernului si presedintelui pe palierul de politica externa. Guvernul este cel care negociaza si realizeaza politica externa.Rolul presului este numai acela de a semna tratate "negociate de GUVERN". Presul n-are nici o treaba cu tainele politicii externe ale statului roman.In cazul de fata insa cu atat mai mult presul n-are treaba cu cat este vorba de probleme interne ale UE a carei memebra este Ro.

si unde vezi dumneata in articolele mentionate

rolul Parlamentului ?

Cace chestie si in virtutea carui articol Parlamentul ii da ordine Presedintelui ?

Mai , aici nu e antena 3 sa repetati intr-una aceeasi prostie si sa ramana asa , ca va incurajati voi intre voi .

Aveti de grija .

constitutia este in slujba poporului, si nu invers !

Daca Constitutiile nu servesc vointa poporului, atunci ce vointe servesc ? Servesc cumva vointa unor grupuri de interese din clasa politica ? Dar nu doar vointa unor grupuri de interese din clasa politica, ci chiar vointa intregii clase politice este supusa vointei poporului ! Caci orice clasa politica este "legitimata" prin vointa poporului ei ! Rezulta ca nicio clasa politica, niciun grup de interese al acesteia, si niciun politician, nu trebuie sa aiba nesimtirea de a cotrapune prevederile Constitutionale VOINTEI poporului, pe care trebuie sa il SERVEASCA !

Deci, Constitutia este in slujba poporului, si nu invers !

 

Corect, foarte corect!

Poate afla si Basescu cu grupul lui de interese ca si el trebuie sa se supuna vointei poporului.
Lectia de duminica nu l-a prea lamurit, se pare!
Ii trebuie o lectie mai dura, ceva cu suspendare si anchete penale!

Nimic,asta inseamna!Doar gargara uslamista!

Daca parlamentul voia ceva mai mult decat gargara trebuia sa dea o hotarare dar daca facea acest lucru ajungea la CCR iar cascadorul se facea din nou de ras!
Dar de unde sa stie asistatii usl ce e aia Constitutie cand ei sunt ocupati sa-l scape de puscarie pe Nastase!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor