Cine opreste "jihadul antijustitie"?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 04 Mai 2016, ora 20:00
6498 citiri
Cine opreste "jihadul antijustitie"?

Decizia CCR in privinta alegerilor locale era previzibila si mi se pare corecta.

Da, este adevarat ca mai exista si alte sesizari in chestiunea numarului de tururi, dar cred ca explicatiile presedintelui CCR nu lasa mult loc de speranta.

"Din punctul nostru de vedere, da (alegerile locale vor fi organizate intr-un singur tur pe 5 iunie - n.red.). Tocmai (CCR) s-a pronuntat astazi. Nu cred ca maine vom schimba. Mai avem inca 30 de dosare pana astazi, venite cam cu acelasi obiect, dar sigur nu vom schimba practica de azi pana maine", a explicat presedintele CCR.

Ca ne place sau nu, chestiunea numarului de tururi nu este intr-adevar una de constitutionalitate. Este strict o decizie politica la latitudinea Parlamentului. Iar localele intr-un tur reprezinta intr-adevar o decizie extrem de proasta, la care insa toti au fost partasi: De la momentul reglementarii initiale inainte de localele din 2011, pana la reconfirmarea ei prin actuala lege electorala, votata fara cracnire de ambele partide mari, sub presiunea propriilor primari, si promulgata voios de presedintele Romaniei.

PSD a facut o socoteala buna, PNL o afacere proasta, ceea ce nici macar nu reprezinta vreo noutate. Este deja regula politicii romanesti. Iar asteptarea ca acum corectia sa vina de la CCR, fara existenta unui temei real de neconstitutionalitate, mi se pare incorecta.

Ultima sansa a fost la Guvernul Ciolos, care ar fi putut corecta aceasta aberatie. Singurul mod prin care putea onora revolta ce l-a adus la putere era sa ofere Romaniei sansa la alegeri cu adevarat innoitoare si de aici sansa unei reale reforme a politicului. Nu risca decat un mandat care se transforma acum intr-o lunga agonie fara glorie. Dar premierul n-a avut destul curaj. Pacat, chiar a avut in mana o sansa uriasa pentru Romania.

Si iata-ne aici!

PNL culege ce a semanat si nu am nicio compasiune pentru liberali. Sunt partasi la dezastru. Dar problema nu e doar a lor. E in primul rand problema Romaniei care ma tem ca se indreapta cu viteza spre un zid.

Rezolvarea problemei acestor alegeri nu mai este la clasa politica, nu a fost niciodata la CCR, ea este la fiecare dintre titularii dreptului de vot.

Inteleg tentatia ca in fata incoerentelor, aberatiilor, chiar ticalosiilor care ne vin dinspre clasa politica sa ne retragem in pasivitate si lehamite. Dar in egala masura cred ca este cel mai prost moment cu putinta pentru asta.

Pentru ca in acest moment suntem cred in iminenta unei restauratii care sa calce in picioare nu numai obiectivele revoltei Colectiv, ci si certele evolutii anticoruptie ale ultimilor ani.

Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea vorbeste despre un jihad antijustitie. Si realitatea nu imi da motive sa il contrazic. Este mazilit de PSD sub acuzatia ca a temporizat mai multe proiecte menite sa amputeze legislatia penala.

Se vorbeste deja deschis despre amputarea infractiunii de abuz in serviciu, iar Comisia Juridica a Camerei a adoptat modificari ale legii avocaturii care institutie un fel de imunitate pentru avocati si deschid larg calea scaparii pentru cuplul Ponta-Sova.

Da, stiu, localele ar trebui sa fie despre trafic, incalzire, parcuri si curatenie. Dar v-ati intrebat de ce nu le avem, desi le tot asteptam de 26 de ani? Pentru ca hotii le-au facut imposibile, pentru ca reglementarile au fost mereu date pentru protejarea hotiei si a hotilor. De-abia vedeam o luminita spre capatul tunelului penal, ca ea este in mare pericol sa fie din nou stinsa de ceea ce cred ca dl Zgonea corect numeste un jihad antijustitie.

Nu mai are cine sa il opreasca in acest moment, daca nu o va face votul nostru. Daca nu ne vom ridica ferm din apatia si lehamitea altfel justificate pentru a da semnul ferm ca vom apara unul dintre putinele lucruri castigate in acesti ani, ne vom merita soarta reincalecarii de coalitia penalilor.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#CCR un tur alegeri, #Zgonea PSD anticoruptie , #parlament