Bilant rusinos pentru Parlamentul mamut al Romaniei: Cat muncesc si cat cheltuim cu ei

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 11:28
3125 citiri
Bilant rusinos pentru Parlamentul mamut al Romaniei: Cat muncesc si cat cheltuim cu ei
Foto: Arhiva

Megaparlamentul Romaniei, care cuprinde 588 de senatori si deputati, ne costa peste 50 de milioane de euro anual, dar daca tragem linie, constatam ca in 5 luni acestia au lucrat efectiv doar 36 de zile in care n-au facut mare lucru.

Si asta pentru ca senatorii si deputatii au in program doar doua zile pe saptamana, lunea si martea, in rest figureaza ca ar avea activitati in comisii sau in colegiile in care au fost alesi. Spunem figureaza pentru ca televiziunile de stiri au prezentat de nenumarate ori imagini cu salile de sedinte goale si cabinetele din teritoriu inchise cu lacatul.

Programul extrem de lejer nu pare sa ii imbie nici la munca, multe proiecte extrem de importante pentru societatea romaneasca fiind lasate sa astepte. Reforma in sanatate este amanata de la an la an, la fel ca si imbunatatirea legislatiei care guverneaza agricultura, turismul sau absorbtia fondurilor europene, dar aceste proiecte de legi ori nu exista, ori zac prin sertare, relateaza Pro TV.

Din mandatul vechiului legislativ au ramas peste 400 de proiecte nedezbatute, dar, ca de fiecare data, schimbarea majoritatii parlamentare duce si la schimbarea prioritatilor legislative. Asa se face ca in sertare zac proiecte inca de pe vremea lui Adrian Nastase, adica din 2004, in schimb noii parlamentari vin cu tot felul de initiative legislative care mai de care mai nastrusnice, dar care sunt puse pe ordinea de zi.

Bilantul megaparlamentului Romaniei arata astfel: 36 de zile lucrate, nicio lege esentiala votata, proiecte marunte plimbate intre comisii si un buget anual de 50 de milioane de euro.

"Parlamentul actual chiar s-a pus pe treaba si imi aduc aminte de acum cinci ani ca deja de prin luna aprilie nu prea mai vedeai pe la plen, pe la comisii", a comentat multumit Ciprian Nica, deputat PSD.

Criticile presei legate de lipsa de eficienta a parlamentului-mastodont au starnit iritare in randul senatorilor.

"Un deputat si un senator nu inseamna sa vina aici si sa faca piese la strung: am facut aia, am facut aia", a replicat liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, luat la intrebari de jurnalisti zilele trecute.

O opinie similara a exprimat si Crin Antonescu. "Din capul locului, noi suntem vinovati. Vinovati ... ca ce? Ca suntem parlamentari. In al doilea rand, vestita poveste cu strungaritul te duce aici. Ar trebui sa fim, bineinteles, respectuosi, dar ofensivi, in sensul de a descrie calitatea de parlamentar, dar activitatile noastre nu sunt la norma si legile nu sunt la snop", s-a justificat presedintele Senatului.

Prin comparatie, in primele cinci luni ale acestui an, parlamentarii din Franta s-au intrunit in 232 de sedinte si au lucrat la adoptarea legilor 960 de ore. Doar in luna mai, parlamentarii francezi au votat 16 proiecte de legi extrem de importante printre care se numara si cele legate de invatamant, constructii, dezvoltare durabila, medicina si agricultura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#cheltuieli parlament, #bilant parlament 2013, #proiecte legislative restante, #legi adoptate parlament 2013 , #parlament