Ce prevede declaratia referitoare la reprezentarea la Bruxelles adoptata de Parlament

Marti, 12 Iunie 2012, ora 19:11
3521 citiri
Ce prevede declaratia referitoare la reprezentarea la Bruxelles adoptata de Parlament
Foto: Facebook

Textul Declaratiei adoptate marti in plenul reunit privind persoana care va reprezenta Romania la lucrarile Consiliului European prevede obligativitatea acordarii unui mandat in acest sens de catre Parlamentul Romaniei.

"Parlamentul Romaniei trebuie sa fie informat in prealabil asupra agendei Consiliului European si sa stabileasca un mandat de principiu referitor la pozitiile pe care le va sustine si le va promova reprezentantul Romaniei. Parlamentul Romaniei trebuie sa fie informat dupa fiecare Consiliu European cu privire la deciziile adoptate", se arata in textul Declaratiei.

Parlamentul: Ponta sa mearga la Bruxelles, nu Basescu

Aceasta prevede ca presedintele va merge la Consiliul European atunci cand este vorba de probleme de securitate, la restul urmand sa participle premierul. "Avand in vedere ca atributiile presedintelui si Guvernului in domeniul afacerilor externe sunt partajate:

1. In materie de politica europeana de aparare si de securitate precum si in politica externa comuna a Uniunii Europene, este constitutional si functional ca presedintele Romaniei sa aiba precadere in a reprezenta Romania.

2. In materie economica, sociala, bugetara, referitoare la fondurile europene, aderarea la Schengen precum si in alte aspecte executive, este constitutional si functional ca primul-ministru al Romaniei sa aiba precadere in a reprezenta Romania si de a participa la procesul decizional al Consiliului European", a decis marti plenul reunit.

Reprezentarea Romaniei la Consiliu European se va face dupa indeplinirea procedurii de la punctul 1, privind obligativitatea informarii si definirii unui mandat in cadru parlamentar precum si in baza principiilor de precadere constitutional si functionala definite la punctul 2, se mai arata in Declaratie.

La Consiliul European din 28 iunie este de competenta premierului sa participe, mai scrie in textul adoptat de Parlament.

"Avand in vedere ca agenda Consiliului European din 28 iunie 2012 se refera la subiecte precum situatia economica in Uniunea Europeana, adoptarea unor masuri economice si sociale, precum si in continuarea negocierilor privind viitorul cadru financiar multianual 2014-2020, Parlamentul Romaniei considera ca primul-ministru trebuie sa reprezinte pozitiile Romaniei la lucrarile Consiliului European din 28 mai 2012", prevede Declaratia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Parlament mandat reprezentare Consiliul European, #vot Parlament Consiliul European , #parlament