Cine se teme de Parlament? (Opinii)

Joi, 27 Iunie 2013, ora 09:15
2337 citiri
Cine se teme de Parlament? (Opinii)
Foto: ziuaveche.ro

Incepand din vara lui 2012, se duce o campanie de infricosare a populatiei in legatura cu Parlamentul Romaniei caruia i s-ar fi dat peste noapte puteri discretionare numai bune pentru lovituri de stat.

Nu ni se spune cine putea sa-i dea Parlamentului puteri mai mari, dar ni se sugereaza ca e vorba de Uniunea Social Liberala.

Tot de atunci, in contextul suspendarii presedintelui Basescu, se vorbeste despre dictatura Parlamentului, despre abuzurile inimaginabile ale parlamentarilor, evident ai USL, despre Parlamentul penalilor, al coruptilor, despre legile strambe pe care le da, despre deciziile sale anapoda sau de-a dreptul proaste...

E posibila dictatura Parlamentului?

Odata cu declansarea lucrarilor de revizuire a Constitutiei, mediile bantuite de astfel de temeri au reluat cu si mai multa asiduitate acuzatiile, semn ca este vorba de o campanie politica in toata regula, dirijata si finantata de undeva.

Nu ca ar fi singura campanie politica instrumentata in ultimele luni, dar cinismul, nivelul de ipocrizie, sarabanda minciunilor, acuzatiile joase si procesele de intentie nu au nimic a face cu democratia mileniului al III-lea, nici cu buna guvernare. Si atunci, cui prodest?

Sa vedem ce spun expertii neangajati politic: Constitutia noua este mai buna, protejeaza mai bine drepturile si libertatile cetatenesti, centrul de greutate al politicii deplasandu-se de la Presedintie spre Legislativ si Executiv, schimbare devenita legitima dupa experienta ultimilor 9 ani.

A se mai observa ca aceasta este si tendinta politicii in tarile democratice: puterea personala a sefului de stat pierde teren in favoarea parlamentarismului, a adunarilor elective.

Ce e "dominanta executiva"?

In stiintele politice, dictatura parlamentara ("elective dictatorship") este o notiune pur teoretica, termenul uzual fiind dominanta executiva ("executive dominance"). Ambele semnificatii au fost lansate de Giuseppe Garibaldi si expuse pe larg de Lordul Cancelar al UK, Lord Hailsham (Quintin Hogg) incepand din 1968.

Numai ca cititorul descopera o surpriza de proportii: nici vorba de parlamente care pot da lovituri de stat, deoarece alesii delibereaza in numele mandatului primit de la alegatori. In schimb, Parlamentul poate cadea sub "dominanta" Executivului, ceea ce inseamna cu totul altceva decat se straduiesc mediile prezidentiale sa ne dovedeasca de dimineata pana seara.

Daca Parlament-dictator nu s-a mai vazut, in schimb presedinti-dictatori...

Ce are suspendarea cu dictatura

Ni se repeta pana la saturatie si plictis ca actiunea de suspendare de catre Parlament a presedintelui Basescu din vara lui 2012 a fost lovitura de stat, ba chiar acuzatia a prins si inafara granitelor, in mediile popularilor europeni, interesati in pastrarea statu-quo-ului lor in Romania si in UE, dar Curtea Constitutionala a validat toate demersurile parlamentare de atunci, cu exceptia referendumului lipsit cica de cvorum. Ne vom convinge la publicarea datelor recensamantului din 2011.

Asadar, dictatura parlamentara in temeiul Constitutiei nu poate exista, insa situatia de atunci ar putea fi numita cel mult "majoritate anarhica", daca senatorii si deputatii majoritatii n-ar fi respectat legea. Dar CCR n-a mentionat-o.

Ramane in discutie doar "dominanta executiva" ca sa putem vorbi de "elective dictatorship". Or Executivul nu s-a amestecat nici atunci, asa cum nu se amesteca nici acum, in activitatea de legiferare, cel putin astfel de acuzatii nedevenind publice pana acum.

De ce n-au blocat Parlamentul si CCR initiativele Guvernului Ponta? Fiindca nu erau ilegitime.

O campanie, doua campanii...

Iata de ce cred ca asistam la o campanie deliberata impotriva propriului Parlament, a propriului Executiv si a majoritatii USL dusa de mass-media de orientare prezidentiala si chiar de catre presedintele insusi. Si in tara, si peste hotare. Motivele?

Presedintelui viitor i se stabileste un cadru legal mai exact, nepermitandu-i-se statutul de "jucator".

A se mai adauga ca, periodic, parlamentele restabilesc echilibrul celor trei puteri ale statului de drept printr-o actiune numita de politologi "Checks and Balances", menita sa regleze mai bine separatia intre Legislativ, Executiv si Justitie.

Dar de aici si pana la acuzatia de dictatura parlamentara sau de dictatura a lui Crin Antonescu, presedintele comisiei de revizuire a Constitutiei, sau de "sugrumare" a Justitiei doar fiindca e prezenta sintagma specifica tuturor parlamentelor din lume "forul suprem de dezbatere si decizie al natiunii" mi se pare cu totul deplasat.

AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#Parlament dictatura, #Constitutie puteri Parlament, #lovitura de stat 2012 , #parlament