Opinii: Circul din Parlament - moartea democratiei

Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 23:43
4872 citiri
Opinii: Circul din Parlament - moartea democratiei

Ceea ce se intampla acum in Parlamentul Romaniei pericliteaza nu doar acordul cu FMI, capacitatea de plata a tarii si, in ultima instanta, a pensiilor si a salariilor.

Ceea ce vad romanii in cel mai inalt for democratic, forul care ar trebui sa vegheze primul si cu ferocitate la respectarea interesului national poate avea un efect cu mult mai periculos: pierderea increderii in democratie si, finalmente, moartea acesteia.

Spectacolul este de-a dreptul obscen. Pentru ce se incaiera, aproape la propriu, oamenii acestia, trimisi in legislativ de electorat si inca prin vot uninominal? Pe principii inalte, pe considerente ideologice de viata si de moarte, pe viziuni strategice? Aiurea! Se incaiera pe orgolii ieftine si strategii meschine.

Opozitia nu vrea decat sa vada actuala putere in cel mai adanc hau imaginabil, chiar daca pretul este ca tot acolo sa ajunga si Romania in ansamblu. Caci liderii PSD si PNL nu sunt, cu siguranta imbecili, si stiu bine ce consecinte dramatice ar avea ratarea acordului cu FMI.

Si nu pentru ca i-a avertizat Traian Basescu, ci pentru ca le-a explicat-o, de mai multe ori, ca pentru imbecili, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Dar ce conteaza interesul national cand trebuie atins un scop electoral si exista pretextul Roberta Anastase?

Puterea nu vrea decat sa-si asigure majoritatea partial pierduta, din cauza indisciplinei, degringoladei si a amestecului eterogen si imoral din care e alcatuita. Iar pentru asta este dispusa sa siluiasca regulamentul intr-un mod pe care, sa fim cinstiti, nu si l-a permis pana acum nicio putere.

Majoritatea nu este in stare sa se mobilizeze nici macar la voturile esentiale, asa cum s-a vazut la legea pensiilor, de exemplu.

Si in timp ce PD-L defileaza cu interesul national in gura, pune mai presus de acest interes un om, pe Roberta Anastase, aflata de altfel intr-o culpa majora.

Daca interesul national cere demiterea d-nei Anastase, chiar nevinovata, ceea ce nu este cazul, si inlocuirea ei cu, sa zicem, Sulfina Barbu, pentru ce, Doamne iarta-ma!, nu purced la acest demers simplu. Roberta Anastase e doar un pretext pentru pozitie, zice PD-L. Asa o fi, dar si demascarea acestui pretext tine de interesul national.

Intre timp, de cand n-am mai iesit de Parlament o lege macar decenta? Poate singura exceptie este mica reforma in Justitie, dar numai pentru ca reprezinta o miza prea mica pentru marile interese ale partidelor.

De cand n-a mai avut poporul acesta sentimentul ca macar un partid se gandeste la altceva decat la proprii banii si propriile scoruri electorale?

Am mai spus-o, niciunde pe planeta, politica nu e facuta de calugarite. Peste tot interesele si jocurile patidelor mai sunteaza interesele nationale. Dar putine sunt locurile unde le sufoca cu totul ca la noi.

Si atunci cum sa ne miram ca Parlamentul, institutia esentiala a democratiei, este la cel mai scazut nivel de credibilitate din ultimii 20 de ani, ca absenteismul la vot se anunta peste 50%, ca in partidele politice mai cred doar 17% dintre oameni si ca nostalgia dupa regimul dictatorial ceausist afecteaza peste jumatate din populatia Romaniei?

Tot ceea ce se intampla acum este drumul spre iad si nimeni nu pare a intelege acest lucru, caci, imi pare rau, as fi aplaudat din toata inima propunerea de moratoriu, daca seful statului ar fi insotit-o cu un sacrificiu aproape ritualic care sa-l plaseze deasupra mizeriei clasei politice romanesti, si anume inlocuirea Robertei Anastase.

Iar pe parcursul acestui drum moare chiar increderea in democratie, in parlamentarism, in alegeri, de care or fi ele, pe acest drum scarba zilei de azi ingroapa amintirea ororilor de ieri care devin astfel repetabile.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Parlament Romania, #Roberta Anastase Camera Deputatilor , #parlament