Cum sunt protejati primarii si sefii de Consilii Judetene in fata DNA si ANI

Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 17:04
5479 citiri
Cum sunt protejati primarii si sefii de Consilii Judetene in fata DNA si ANI
Foto: Antena3

Legea alesilor locali a fost modificata in taina de Parlament, la initiativa a doi parlamentari PSD. Nici Opozitia, nici presedintele Traian Basescu nu au intreprins vreun demers pentru ca aceasta lege, care ii poate scapa pe alesii locali de marile probleme pe care le au cu DNA si ANI, sa nu intre in vigoare.

Proiectul legislativ a fost depus in septembrie de senatorii PSD Gabriela Firea (foto dreapta), sotia primarului din Voluntari - si Darius Valcov (foto stanga) - fost primar la Slatina - si prevedea ca primarii isi pot delega atributiile viceprimarului, secretarului si altor angajati din primarie, in conditiile in care pana acum un ales local nu putea delega decat atributii minore (starea civila si autoritatea tutelara) si doar viceprimarului.

Legea a trecut tacit de Camera Deputatilor si a ajuns la Senat, unde acest articol a fost extins si la presedintii de Consilii Judetene. Asa se face ca, in prezent, un primar si un sef de Consiliu Judetean, alesi prin vot de catre cetateni, isi pot delega atributiile chiar si unor functionari angajati in institutiile respective.

Legea 20/2014 nu a fost contestata la Curtea Constitutionala, insa a fost promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial in data de 13 martie, intrand in vigoare peste cateva zile fara ca posibilele ei efecte negative asupra activitatii ANI si DNA sa atraga atentia opiniei publice.

Astfel, in acest moment, un primar sau presedinte de CJ care intentioneaza sa faca fapte de coruptie poate pune un simplu functionar public sa semneze actele in locul lui, caz in care DNA nu mai poate interveni decat daca este vorba despre sume foarte mari de bani, de ordinul a zeci de mii de euro, pentru ca DNA nu are competente decat pe combaterea coruptiei la nivel inalt (parlamentari, ministri, sefi CJ etc), nu si la nivelul functionarilor publici.

De exemplu, daca un primar sau presedinte de Consiliu Judetean ia mita pentru un contract care este semnat insa in numele institutiei de un subordonat, DNA nu se mai poate implica, iar cazul va fi preluat de parchetul local, unde anchetele se desfasoara cu mult mai mare greutate, iar presiunile politice locale sunt mult mai mari.

Similar, un functionar public delegat sa preia atributiile poate semna ca primaria sau Consiliul Judetean respectiv sa incheie contracte cu firmele primarului sau presedintelui de Consiliu Judetean, care, astfel, nu vor mai putea fi acuzati de conflict de interese.

Ce spune Agentia Nationala de Integritate

Ziare.com a cerut un punct de vedere si Agentiei Nationale de Integritate (ANI), tinand cond ca foarte multi primari si presedinti de Consilii Judetene au incalcat pana acum legea in acest mod.

In raspunsul primit la redactie se precizeaza faptul ca institutia nu a fost consultata cand s-a facut modificarea legii de catre Parlament si se confirma ca primarii si presedintii de Consilii Judetene vor putea scapa de acuzatiile de conflict de interese, desi, in realitate, acestea ar fi evidente.

"Astfel, in situatia in care conflictul de interese presupune luarea deciziei sau participarea la luarea acesteia de catre alesul local, raspunderea fiind una personala, prin posibilitatea acestuia de a delega atributiile nu numai catre viceprimar/vicepresedinte consiliu judetean, asa cum era si in vechea forma dar si catre persoane terte, este extrem de dificil de identificat si prin urmare imposibil de sanctionat un potential conflict de interese.

Astfel, se pot genera situatii in care vor fi incheiate contracte de catre autoritatile publice cu societati comerciale controlate de alesii locali. Alesul local poate sa delege atributii care presupun incheierea de contracte unor persoane care nu au interese personale cu privire la respectivele contracte, dar alesul local sa aiba un interes personal sau un avantaj patrimonial din incheierea acestora", se arata in raspunsul primit din partea ANI.

Prin urmare, de acum inainte este de asteptat ca situatii precum cea in urma careia presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu, a fost fortat de Inalta Curte sa demisioneze pentru conflict de interese sa nu mai fie posibile. Nicolescu si-a pierdut mandatul dupa ce a acordat 14 contracte, cu o valoare totala de peste 1,5 milioane lei, firmelor unor apropiati sau care apartineau propriei familii.

Intr-o emisiune recenta de televiziune, presedintele ANI, Horia Georgescu, a declarat ca 698 de alesi locali, inclusiv presedinti de consilii judetene, au probleme de integritate, conflict de interese, incompatibilitate sau averi nejustificate, lor alaturandu-li-se 108 parlamentari.

Seful ANI, despre cazul Mircea Diaconu, averile nejustificate ale politicienilor si mesajul SUA

Totodata, Horia Georgescu a mentionat ca un studiu realizat anul trecut de ANI a scos la iveala ca, in medie, fiecare ales local detine (el sau rudele) cel putin 4 firme.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#lege primari deleaga atributii, #lege delegare atributii primari, #delegare atributii Consilii judetene , #parlament