De ce n-au romanii incredere in Parlament?

Luni, 01 Mai 2017, ora 22:18
5428 citiri
De ce n-au romanii incredere in Parlament?

Din cand in cand se fac si se publica sondaje privind increderea cetatenilor in institutii. Aproape invariabil, pe primele locuri ale increderii se situeaza pompierii, armata, biserica, justitia. Si tot aproape invariabil, undeva pe la coada, daca nu chiar in coada cozii, descoperim Parlamentul.

Pare paradoxal, dar reprezentantii institutiilor creditati cel mai bine de cetateni sunt ori cei numiti (pompieri, armata, justitia), ori cei alesi intr-un cadru intern respectand canoanele proprii (biserica), fara legatura cu scrutinul consitutional.

Institutia unde insisi cetatenii si-au ales reprezentantii in cabina de vot, optand pentru acei oameni de incredere pe care-i socot capabili si meritorii, este cel mai putin creditata chiar de ei. Iti vine sa te intrebi: sunt cetatenii nostri zurlii? Si-au schimbat gandurile de la alegeri incoace? Au fost pacaliti? N-au stiut ce voteaza?

Opinia mea este ca, imediat dupa scrutin, alegatorii au ramas uluiti vazand ce a iesit din ce votasera ei in cabina si ce fel de oameni au devenit acum acei candidati promitatori, pe care atunci ii socoteau atat de capabili si de meritorii.

Nu-mi inchipui, de exemplu, ca alegatorii care l-au votat pe actualul senator si vicepesedinte al Senatului Mihai Gotiu (USR) isi imaginau in momentul votului ca acesta va adormi pe bancile Parlamentului, asa cum a fost surprins de presa si fotografiat.

Dar ar fi si mai greu de inchipuit ca simpatizantii PSD, care l-au votat pe senatorul Serban Nicolae, au crezut despre acesta ca, in loc sa dezbata si sa voteze legi in Senat, se va lua la harta cu colegul Gotiu din te miri ce, calificandu-l in mod ofensator si cu termeni jignitori, imposibil de reprodus in aceste randuri, pe care eu le doresc decente.

Cred ca nu gresesc cand afirm ca limbajul birjaresc al senatorului Serban Nicolae pangareste institutia pe care trebuie sa o slujeasca dupa castigarea alegerilor.

Pe acest fond, nici nu se poate ceva mai dezgustator pentru cei care l-au votat pe senatorul Calin Popescu Tariceanu, ajuns presedinte al institutiei, decat sa-l vada cum acesta ii ia apararea aliatului sau Nicolae impotriva dizgratiatului Gotiu si cum ii taie acestuia micofonul - asa cum a relatat presa.

Se vede de departe ca sfada acestor inalti demniari nu are la baza altceva, decat acel orgoliu, punctat magistral de caragialeasca replica "ba, p-a ma-ti!"

Si atunci ma intreb cum sa le acorde cetatenii increderea lor cand ii vad certandu-se ca la usa cortului, in loc sa voteze legile pentru care ne arde buza, ca sa avem autostrazi, aeroporturi, scoli si spitale reabilitate, sa asiguram sustenabilitatea salariilor si a pensiilor, recent majorate?

Dar poate mai rau decat sfada si orgoliul, pe cetateni ii afecteaza aroganta unor demnitari, atunci cand ne privesc de la inaltimea rangului lor. Ma intreb cum au suportat votantii deputatului ALDE Remus Borza cand au auzit lamentarea sa cu privire la indemnizatia de "numai" o mie euro: "Nimeni nu poate trai cu 1000 de euro!".

As zice ca aschia nu sare departe de trunchi, amintindu-mi scena de acum cativa ani, cand seful de partid al lui Borza, respectiv Tariceanu, vizita o zona lovita de inundatii. A dat atunci o replica ramasa de pomina: ce vreti, sa va construiesc un hotel?

Faptul ca Sebastian Ghita nu mai este deputat mi se pare departe de a curata obrazul patat al institutiei pe care a servit-o. In decembrie, candidase pe un loc perfect eligibil pe listele PRU, care insa n-a atins pragul ca sa intre in Parlament, ramanand pe dinafara. Daca nu ramanea PRU pe dinafara, Ghita, ar fi fost inalt demnitar la ora asta.

Neintrand insa in Parlament, Ghita a fugit din tara si a fost prins, cum se stie, deghizat si cu acte false. Ce fel de Parlament avem noi, daca fostii inalti demnitari se ascund deghizati si cu acte false, ca banditii? Iata o intrebare simpla, pe care si-o pune oricine e intrebat cata inceredere are el in Parlament.

Dar incederea in Parlament paleste si mai rau, daca ne gandim ca institutia refuza sa justifice propriile decizii, cu argumentul domnului Triceanu ca Parlamentul este forul suprem in stat si nu da socoteala in fata nimanui.

Ca sa se justifice, presedintele Senatului ne-a oferit si o informatie, care nu stiu pe ce se bazeaza: "Niciun Parlament din lume nu-si justifica hotararile".

Pe bune, domnule Tariceanu? Dar exista undeva in lume un Parlament condus de un condamnat si un infractor? Iata ca, la noi exista. Iar daca exista asa ceva la varf, este normal ca la baza sa se afle destui banuiti, urmariti si cercetati.

Cata vreme ei vor fi acoperiti cu imunitatea pe care si-o acorda singuri reciproc, cetatenii vor avea incomparabil mai multa incredere in pompieri, decat in Parlament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#romani incredere Parlament, #romani incredere biserica justitie , #parlament