De ce nu avem alegeri partiale parlamentare? Sova: Nu stiu, intrebati-l pe Boc!

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 14:46
3351 citiri
De ce nu avem alegeri partiale parlamentare? Sova: Nu stiu, intrebati-l pe Boc!

40 de parlamentari au parasit cele doua Camere, in mandatul 2008-2012, insa fara a se organiza alegeri partiale parlamentare, in multe dintre ele. In total, 26 de deputati si 14 senatori si-au vacantat posturile, din diferite motive.

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, social-democratul Dan Sova, a spus ca nu stie de ce nu se fac alegeri partiale pentru Parlament, dupa ce unii parlamentari si-au parasit functiile, din diferite motive.

"Discutia este ca, in ultimul an de mandat, nu s-ar face alegeri partiale. Dar asta este o intrebare care ar trebui adresata in mod legitim domnului Boc, ca numai in timpul domniei sale s-a intamplat treaba asta si nu s-au organizat alegeri. Sau domnul Ungureanu, puteti sa il intrebati si pe domnul Ungureanu", a spus Dan Sova, pentru Ziare.com.

Acesta a mentionat ca "in niciun caz nu s-ar putea face acum, inainte de alegeri"

"In viitor, in mod normal, trebuie sa faci alegeri, cum au fost, de altfel, alegeri la un moment dat in Neamt si la Baia Mare. Au fost alegeri la un moment dat. Dupa aceea, n-au mai vrut sa mai faca", a adaugat senatorul PSD.

Intrebat de ce nu s-a stabilit o asemenea data, pentru alegeri partiale parlamentare, inainte de alegerile locale, in ideea ca vor fi parlamentari care ar putea parasi Parlamentul, Sova a raspuns: "Nu pot sa va raspund la intrebare, pentru ca nu stiu", adaugand ca nu poate anticipa daca, in viitorul Parlament, vor fi date in care sa ne asteptam ca vor fi organizate alegeri partiale.

"E o procedura legala foarte simpla aici, se constata ca a plecat parlamentarul, se vacanteaza postul si ai un termen in care se organizeaza alegerile", a afirmat ministrul.

Dan Sova a precizat ca asemenea alegeri partiale nu s-au organizat dupa alegerile locale din iunie, cand multi parlamentari au fost alesi in organizatiile locale, deoarece "eram in iunie, iar alegerile sunt in noiembrie".

"Eu sper ca toti aia 470, cati or intra in decembrie, tot aia sa termine pana in 2016. Daca o sa apara intre timp (vacantari de posturi - n.red.), normal ca or sa se faca alegeri partiale, ca asa trebuie", a incheiat senatorul PSD, cu referire la viitorul mandat 2012-2016.

40 de posturi vacantate, doar 5 cazuri de alegeri partiale parlamentare

Potrivit unui studiu al Institutului pentru Politici Publice, 40 de mandate au fost vacantate pe durata actualului mandat, 26 de deputati si 14 senatori renuntand la mandatele lor de parlamentari.

Unii au facut acest pas intrucat au fost numiti, prin hotarare a Legislativului, in posturi precum cel de vice-guvernator (Bogdan Olteanu), membru al CSA (Daniela Popa, Doru Frunzulica) sau consilier la Curtea de Conturi (Lakatos Petru). Altii au invocat motive personale (deputata PDL, Teodora Trandafir, deputata PNL, Adriana Saftoiu, deputatul PDL Dragos - Adrian Iftime si senatorul PC Dan Voiculescu).

Printre cei care si-au vacantat postul de parlamentar se numara deputatul PSD Adrian Nastase, pe 20 iunie, dupa ce a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, senatorul PNL Teodor Melescanu, numit director al SIE, dar si senatorul UNPR Cristian Diaconescu, devenit consilier prezidential.

Alegeri partiale au fost organizate in doar 5 colegii uninominale. Castigatori au fost Mariana Campeanu (PNL) - aleasa deputat de Hunedoara; Radu Stroe (PNL) - ales deputat de Bucuresti; Florin-Cristian Tataru (PSD) - ales deputat de Maramures si Adrian Radulescu - ales deputat in colegiul uninominal 6 din circumscriptia electorala Neamt. Cel de-al cincilea deputat ales in urma organizarii de alegeri partiale in colegiul uninominal 19 Bucuresti, la data de 5 mai 2010, Teodora Trandafir (PDL), a demisionat la mai putin de un an de mandat, la 1 februarie 2011, invocand motive personale. In colegiul ei nu s-au mai reorganizat alegeri.

Prin umare, in 35 de colegii locurile au ramas vacante, alegatorii din acestea (adica un total de peste 3 milioane de cetateni) ramanand practic fara deputat/senator numai pentru ca la nivelul cel mai inalt politic in Romania s-a decis sa se ignore aceasta realitate.

Patru parlamentari au decedat, pe durata acestui mandat: deputatii Ioan Timis (PDL), Liana Dumitrescu (minoritati), Raul-Victor Surdu-Soreanu (PSD) si Palfi Mozes Zoltan (UDMR), insa alegeri au fost realizate in doua colegii din cele patru.

Un numar semnificativ de demisii (14 deputati si 9 senatori) s-a inregistrat la sfarsitul sesiunii februarie - iunie 2012, ca urmare a alegerilor locale cand acestia au obtinut mandate de primari sau presedinti de Consilii Judetene.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Dan Sova alegeri partiale parlamentare, #alegeri partiale parlamentare Romania, #parlamentari romani renuntare mandat , #parlament
Comentarii