Dezbaterea Legii bugetului, incheiata - Vezi ce bugete s-au stabilit pana acum

Sambata, 18 Decembrie 2010, ora 20:40
4786 citiri
Dezbaterea Legii bugetului, incheiata - Vezi ce bugete s-au stabilit pana acum
Foto: Adevarul

Comisiile de specialitate ale Parlamentului discuta, sambata dimineata, proiectul de buget pe 2011. In cea de-a doua zi a dezbaterilor pe marginea proiectului de buget urmeaza sa fie discutate bugetele a 19 institutii de stat.

Discutiile sunt tensionate, Opozitia parasind in mod repetat sala de sedinte din cauza neacceptarii de catre Putere a unor amendamente sau a divergentelor pe marginea unor masuri care prevad reduceri de fonduri pentru unele institutii.

Ramai pe Ziare.com pentru a urmari, minut cu minut, desfasurarea dezbaterilor la proiectul de buget pe 2011.

20:40 - Sedinta de buget s-a incheiat la ora 20:40, desi era programata sa tina pana la 22:00.

20:35 - Bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a fost adoptat. Educatia a primit 8,55 miliarde de lei, cu 0,55% mai putin decat in 2010.

18:55 - Ministerul Transporturilor si Infrastructurii va primi pentru 2011 suma de 11,57 miliarde de lei.

18:40 - Deputatul PNL Eugen Nicolaescu, care ceruse majorarea bugetului Ministerului Sanatatii, s-a aratat nemultumit de decizia comisiei, mentionand ca ii va bate "Dumnezeu, si cel ortodox si cel catolic".

18:30 - Ministrul Traian Igas a declarat ca bugetul ministerului sau este unul suplu, de austeritate".

18:20 - Bugetul Ministerului Administratiei si Internelor este de 7,7 miliarde de lei, adica 1,42% din PIB. Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale va avea buget de 165.590.000.000 de lei, cel al Economiei si Comertului de 1.498.882.000 de lei, cel al Mediului si Padurilor este de 2.312.427.000 de lei, cel al Apararii este 4,8 miliarde lei si cel al Sanatatii este de 4,417 miliarde de lei.

18:00 - Au fost acceptate cateva amendamente ale opozitiei si dupa acest "compromis", au trecut mai multe bugete. Comisia se afla in grafic pentru a depune raportul luni.

15:36 - Discutiile au fost reluate la Parlament. Exista si cvorum, in sala fiind 26 de parlamentari.

15:31 - Emil Boc i-a mandatat pe ministrii Traian Igas, Ion Ariton si Gheorghe Ialomitianu sa negocieze cu Opozitia, cu privire la bugetul pe 2011.

15:00 - Premierul Emil Boc este asteptat la Parlament pentru a participa la discutii.

12:55 - Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, s-a aratat convins ca Opozitia va reveni la discutii la ora 15:00 - "Nu putem sa ducem tara intr-o incapacitate de plata, cum au dorit cei din Opozitie si au facut-o cat au fost la guvernare. Este pacat ca am luat masuri dure, dar necesare si sigure. Continuam discutiile. Daca blocheaza desfasurarea activitatii, inseamna ca Opozitia doreste sa nu avem buget".

Ialomitianu a mai declarat ca vor discuta despre orice amendament care are acoperire si ca cele fara acoperire au fost propuse in scop populist.

12:50 - "Nu putem sa includem in buget masurile populiste ale Opozitiei", a spus ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, care i-a rugat totusi pe reprezentantii Opozitiei sa revina la discutii.

12:35 - Parlamentarul PNL Eugen Nicolaescu a anuntat ca Opozitia paraseste discutiile de la comisiile de buget-finante, din cauza faptului ca Puterea nu a acceptat 5 amendamente propuse de PSD si PNL, referitoare la cresterea bugetului Sanatatii la 6%, cresterea cu acelasi procent a bugetului Educatiei, impozit de 3% pentru IMM-uri, bugete echilibrate pentru comunitatile locale si reducerea cu patru puncte a contributiilor sociale.

Nicolaescu a spus ca Puterea are termen pana la ora 15:00 sa ia in considerare amendamentele Opozitiei, altfel aceasta nu va reveni la dezbateri.

12:15 - Bugetele Camerei Deputatilor, Senatului si Ministerului Justitiei au fost adoptate, fara sa fie acceptat niciun amendament al Opozitiei.

Bugetul Senatului din Legea bugetului de stat pe 2011 este mai mic cu 41,4 milioane de lei decat cel pe care senatorii l-au adoptat deja, de 127,984 milioane de lei.

11:50 - Presedintele Comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor, Viorel Stefan, a declarat pentru Antena 3 ca sunt foarte suparati si ca nu s-a acceptat nicio discutie normala, niciun amendament propus de Opozitie.

"Guvernul, prin aceasta propunere de buget, nu asigura suportul financiar necesar imbunatatirii sistemului judiciar. Am intrat apoi pe bugetul ministerului Internelor. Toate incercarile noastre de amendare au fost respinse. Se refuza dialogul. Nu faptul ca prin vot se transeaza este cel mai grav, ci ca se refuza dialogul. Nu a trecut niciun amendament al Opozitiei. In cazul in care prezenta noastra nu este dorita la dezbateri, noi nu mai suntem dispusi sa jucam acest rol. Avem si optiunea sa ne retragem", a continuat acesta.

11:28 - Petru Calian, membru in Comisia pentru buget, finante si banci, a declarat pentru Antena 3 ca parlamentarii PSD "s-au opus, au fost intrigati si vazand ca sunt invinsi au parasit sala de sedinta". "Nu ne grabim, s-a stabilit un calendar de dezbatere. Suntem intr-o usoara intarziere de doua ore. Se lucreaza cu o oarecare operativitate prin prisma faptului ca multe amendamente nu sunt sustinute si intelegem ca au fost depuse cantitativ, nu calitativ. (...) Vor trece si amendamente ale Opozitiei. Sunt si amendamente bune", a mai spus Calian.

10:35 - Deputatul PD-L Nicolae Bud a confirmat faptul ca bugetul Camerei Deputatilor scade cu 8%, iar cel al Senatului cu 4% si a respins acuzatiile Opozitiei ca asta ar inseamna ca Guvernul poate schimba bugetul cand vrea el. "Guvernul nu poate schimba bugetul cand il taie capul, ci doar de doua ori pe an", a spus Bud.

Deputatul PSD Mircea Draghici le-a transmis celor de la PD-L: "Sunteti mai puturosi si sunteti cu nasul la sarbatori. Puterea incalca regulamentul".

10:10 - Sedinta a fost suspendata pentru o jumatate de ora, dupa ce Opozitia a parasit lucrarile, nemultumita de rezultatul discutiilor. Parlamentarii PSD au fost cei care au ales sa paraseasca lucrarile, in semn de protest fata de intentia de micsorarea a bugetului Senatului, cu 4% comparativ cu suma alocata in acest an.

09:00 - La primele ore ale diminetii, comisiile parlamentare au decis majorarea bugetului Serviciului de Informatii Externe cu 5%, in ciuda faptului ca Ministerul de Finante nu si-a dat acordul pentru aceasta crestere.

Vineri, bugetul Sanatatii a fost majorat de comisiile de specialitate, de la 3,9% la 5% din PIB. Comisiile parlamentare de buget-finante au suspendat dezbaterile pe marginea Legii bugetului de stat, atunci cand Opozitia a inceput sa sustina cele 4.000 de amendamente depuse la anexa privind SGG.

Dezbaterile pe buget, blocate de amendamentele Opozitiei

Parlamentarii din Comisiile de buget nu mai au loc la masa lucrarilor

Comisiile de buget-finante au adoptat textul Legii bugetului de stat

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#dezbateri buget comisii, #buget stat 2011 , #parlament