Zi de foc in Parlament: Amnistia, amanata. ANI, mutilata. Legea care vizeaza Rosia Montana, ingropata

Marti, 10 Decembrie 2013, ora 17:48
17366 citiri
Zi de foc in Parlament: Amnistia, amanata. ANI, mutilata. Legea care vizeaza Rosia Montana, ingropata
Foto: B1TV

Plenul Camerei Deputatilor a dezbatut marti in regim de urgenta cateva proiecte legislative extrem de controversate, pentru care este for decizional: Legea amnistiei, Legea minelor (absolut necesara pentru proiectul Rosia Montana) si Legea lobby-ului.

Deputatii au fost luati prin surprindere de proiectele adaugate in ultimul moment pe ordinea de zi, nefiind la curent cu documentele anexate. De altfel, sedinta a inceput sub conducerea lui Valeriu Zgonea fara ca deputatii sa fi primit proiectele si rapoartele de la comisii.

Ponta e in Africa, PSD il scapa pe Nastase votand legea amnistierii in Parlament

Pentru ca PNL nu a vrut sa voteze alaturi de PSD, Legea amnistiei a fost scoasa de pe ordinea de zi, iar Legea minelor a primit doar 160 de voturi pentru, in conditiile in care avea nevoie de 204 voturi, fiind lege organica.

In aceste conditii legea amnistiei va fi dezbatuta si votata in sesiunea urmatoare, ne-a declarat deputatul PSD Florin Iordache.

Cat despre Legea minelor, ea "e moarta si ingropata. Unii jurnalisti bat campii, nu s-a amanat nimic. E gata! S-a supus la vot, a picat, gata", dupa cum a declarat deputatul Varujan Pambuccian pentru Ziare.com.

La finalul sedintei comune Senat-Camera Deputatilor, parlamentarii au votat infiintarea comisiei comune Calarasi, care va ancheta retrocedarile din comuna Nana, Calarasi, unde si-a luat teren Ioana Basescu.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

17:35 - Sedinta s-a incheiat.

17:33 - Este cvorum, in sala fiind 361 de senatori si deputati, anunta Valeriu Zgonea. Se voteaza prin ridicare de mana si in cateva secunde comisia de ancheta Calarasi a fost infiintata in aplauzele pesedistilor cu 341 voturi pentru si 10 voturi impotriva, in conditiile in care parlamentarii PDL nu au fost prezenti in sala.

Comisia va avea 15 membri, senatori si deputati, si va fi condusa de un membru PSD, cel mai probabil Eugen Nicolicea. PDL a anuntat ca va lasa libere cele doua locuri ce i se cuvin.

17:25 - Continua apelul nominal. Unii dintre cei care nu au fost prezenti la prima strigare vin sa se treaca prezenti. Valeriu Zgonea anunta ca sunt in sala 79 de senatori, inclusiv "excelentele sale" senatorii Geoana, Pop si Fifor.

17:08 - Presedintele Traian Basescu anunta ca face declaratii de presa la Palatul Cotroceni, la ora 18:30.

17:05 - Crin Antonescu sustine ca Legea minelor nu era una suficient de clara, ci se facuse confuzie cu proiectul Rosia Montana.

In ceea ce priveste modificarea conflictului de interese, Antonescu a spus ca regimul parlamentarilor "este acelasi in fata legii, in fata regulamentului camerelor, dar nu sunt functionari publici". In plus, el a explicat ca in cazul parlamentarilor nu se va putea vorbi despre abuz in serviciu, "pentru ca nu putem sa ne imaginam ce abuz in serviciu poate sa faca un parlamentar".

Antonescu explica imunitatea parlamentarilor, dar si de ce PNL se opune legilor PSD

17:00 - A fost afisat pe site votul la legea minelor. Conform rezultatelor votului electronic dintre cei 124 de deputati PSD prezenti 109 au votat pentru, 2 impotriva, 8 s-au abtinut si 5 nu au votat. Cei doi social-democrati care au votat impotriva sunt Ion Raducanu si Ion Stan.

Dintre cei 71 de deputati PNL prezenti 45 au votat pentru Legea minelor, 11 au votat impotriva, 10 s-au abtinut si 5 nu au votat.

Toti cei 33 de deputati PDL au votat impotriva legii, in timp ce de la PP-DD 21 au votat impotriva si doar 2 in favoarea legii minelor. Dintre cei 16 deputati UDMR prezenti, 15 au votat impotriva legii, iar Karoly Kerekes s-a abtinut.

12 dintre reprezentantii minoritatilor au votat impotriva legii minelor, 2 s-au abtinut si 1 nu a votat. De la PC, 4 au votat pentru, 5 impotriva (printre care Dinu Giurescu si Maria Grapini) si 1 nu a votat. 6 dintre cei 7 deputati neafiliati au votat impotriva legii si unul s-a abtinut.

16:44 - Se incepe apelul nominal, mai intai cu senatorii. In sala sunt mai putin de jumatate dintre parlamentari.

16:35 - Trebuie sa se voteze infiintarea comisiei comune de ancheta a terenului achizitionat de Ioana Basescu in comuna Nana. Mircea Toader (PDL) anunta ca PDL considera comisia inutila si nu va participa nici la dezbateri si nici la constituirea ei. In schimb, UDMR si PP-DD au facut nominalizari.

Mircea Toader spune ca este nevoie de prezenta a jumatate dintre parlamentari, adica 291 de senatori si deputati, prin urmare, in calitate de lider de grup, solicita apel nominal pentru a se constata ca nu exista cvorum.

"Noi nu participam la comisii de ancheta. Grupul nostru spune asta de 2-3 legislaturi. Nu participam in comisii de ancheta pentru ca nu ne intereseaza lupta politica dintre partide", a declarat liderul grupului minoritatilor, deputatul Varujan Pambuccian, pentru Ziare.com.

16:30 - Raportul de activitate al STVR pe 2013 a fost votat cu doar 21 de voturi pentru, 10 abtineri si 262 de voturi impotriva. Drept urmare, raportul a fost respins, ceea ce inseamna ca a fost demis Consiliul de Administratie al SRTV. Anticipand probabil rezultatul, presedintele TVR, Claudiu Saftoiu, si-a anuntat demisia cu cateva ceasuri inainte.

15:55 - Deputatii au votat abrogarea art. 741 din Codul Penal si un alt amendament care prevede scaderea pedepselor pentru infractiunea de conflict de interese de la 5 ani la 3 ani, ceea ce l-a facut pe presedintele ANI, Horia Georgescu, sa declare ca noile modificari arunca in aer dosarele penale privind conflictul de interese.

"Senatorii si deputatii nu vor mai fi subiecti ai infractiunii respective si nici nu vor mai putea fi verificati din aceasta perspectiva de ANI sau alte unitati de parchet. Istoricul de cazuri al ANI va fi aruncat in aer in cazul a 25 de senatori si deputati. Se va crea o super-imunitate. Este o initiativa care daca va fi adoptata, da o lovitura grea statului de drept, afectand iremediabil credibilitatea Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene si NATO", a aratat Horia Georgescu, citat de Evenimentul Zilei.

Parlamentarii, deasupra legii: S-au scapat singuri de ANI. Fenteaza si DNA si Parchetul

15:25 - Sedinta de plen a continuat cu celelalte puncte aflate pe ordinea de zi, continuandu-se cu o sedinta comuna Senat-Camera Deputatilor. Directorul SRI George Maior a prezentat raportul de activitate in fata camerelor reunite, pe marginea caruia au vorbit Georgian Pop, Mircea Geoana si Cezar Preda.

15:20 - Judecatorul Horatius Dumbrava, membru in CSM, cere Plenului CSM aiba o reactie publica privind proiectul de lege prin care se amnistiaza pedepsele pana la 6 ani si se gratiaza pedepsele pana la 7 ani, aratand ca nu exista avizul CSM si ca acest act normativ ar compromite grav eforturile facute de sistemul judiciar si celelalte autoritati publice in ultima perioada, informeaza Agerpres.

Deputat PSD: Legea amnistierii are in continuare sanse

15:00 - Deputatul Nicolae Paun e nemultumit ca legea initiata de el a fost scoasa de la vot. El se arata convins ca oricum urma un parcurs lung de contestari la CCR si o retrimitere a legii de catre presedinte la Parlament. Paun deplange starea detinutilor care au comis o singura fapta si trebuie (crede el) sa se bucure de clementa poporului, in conditiile in care penitenciarele sunt supraaglomerate.

Paun spune ca nu intelege de ce s-au grabit parlamentarii sa o puna pe ordinea de zi si nici de ce s-a ridicat pragul pentru gratiere la 7 ani.

14:58 - Legea minelor a picat la vot! Au fost doar 160 de voturi pentru, 22 de abtineri si 105 impotriva, numarul necesar de voturi pentru ca proiectul sa fie adoptat fiind de 204, in conditiile in care legea este organica.

14:45 - Se voteaza mai intai o motiune simpla - 253 de voturi impotriva. Se continua cu celelalte puncte de pe ordinea de zi, - numeroase proiecte de aprobare a unor ordonante de urgenta.

14:40 - Se reia sedinta de plen. Valeriu Zgonea ii roaga pe senatorii prezenti in sala sa plece. Se distribuie ordinea de zi. Sunt prezenti 296 de deputati, arata votul electronic.

Comitetul liderilor grupurilor parlamentare a decis sa se scoata de pe ordinea de zi pozitia 22, adica Legea amnistierii, anunta Valeriu Zgonea. Urmeaza votul pe Legea minelor.

14:28 - PNL si PSD nu cad de acord, motiv pentru care reluarea sedintei de plen intarzie. Intre timp s-a aflat ca presedintele TVR Claudiu Saftoiu (PNL) a demisionat. Urmeaza noi negocieri in interiorul USL pentru o noua nominalizare.

14:11 - Catalin Predoiu critica dur Legea amnistiei. "Justitia romana e precum Iisus intre talhari. Initiativa continua seria de acte impotrva statului de drept incepute anul trecut. Puterea de la Bucuresti nu mai e crezuta de nimeni si pentru acest lucru platim toti. Nimeni nu va accepta Romania in Schengen atata vreme cat talhari deghizati in parlamentari trec legi la ceas de noapte", a declarat prim-vicepresedintele PDL, fost ministru al Justitiei, acuzand ca USL vrea sa indeparteze Romania de UE pentru ca "nu ii place democratia si statul de drept".

Predoiu sustine ca PNL are o strategie ascunsa si ca Antonescu nu poate fi crezut ca nu a stiut de Legea amnistiei.

14:03 - Liberalii au iesit din sedinta. Crin Antonescu a anuntat ca deputatii PNL vor vota impotriva Legii amnistiei si vor iesi din sala daca votul va fi secret, pentru a nu plana asupra lor in cazul in care legea trece.

14:10 - Pentru ca Legea amnistiei sa treaca este nevoie de 204 voturi, in conditiile in care grupurile PSD si PC au 203 deputati, informeaza Digi24.

14:02 - Votul final pe Legea minelor se da la ora 14:15, anunta Valeriu Zgonea.

14:00 - Traian Basescu le scrie celor doi presedinti ai camerelor, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, cerandu-le ca Parlamentul sa nu adopte Legea amnistierii. "Imi permit sa va semnalez faptul ca operarea unor modificari legislative prin care s-ar crea un tratament preferential senatorilor si deputatilor in raport cu ceilalti demnitari ai statului, in materie de integritate si incompatibilitati, va afecta activitatea Agentiei Nationale de Integritate si se va rasfrange negativ in procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin Mecanismul de Verificare si Cooperare", se arata in cel de-al doilea mesaj trimis marti de la Cotroceni la Palatul Parlamentului.

Basescu nu vrea Legea amnistierii: Deputatii sa nu voteze (Video)

1350 - PNL intra in sedinta de urgenta, pentru Legea minelor, relateaza B1TV.

13:44 - Se voteaza amendamentele in calupuri de cate zece, anunta Valeriu Zgonea. Marton Arpad intervine cu noi observatii referitoare la unele prevederi ale legii, solicitand sa se respinga un amendament. Votul e electronic, propunerea e respinsa. Un amendament votat electronic inregistreaza urmatorul scor: 108 pentru, 7 abtineri, 52 impotriva, anunta Valeriu Zgonea. Numarul total al deputatilor alesi in decembrie 2012 este 412.

13:40 - Remus Cernea critica procedura de expropriere din lege. "Are toate trasaturile unui interes privat ceea ce contravine Constitutiei si unor hotarari CEDO. Si procedural, si pe fond legea are grave vicii", a spus Cernea. El prezinta un amendament respins in comisie, dar care nu figureaza in raportul prezentat plenului. "Este un viciu de procedura", spune Cernea.

El critica faptul ca nu li s-a permis protestatarilor sa asiste de la balcoane, sub pretextul ca toate locurile sunt ocupate, in conditiile in care sunt foarte putine locuri ocupate.

13:35 - Deputatul UDMR Antal Istvan a vorbit despre prevederile directivelor europene in acest domeniu si a criticat modul in care s-au purtat dezbaterile in comisia de industrii luni seara. "Experienta indelungata nu m-a pregatit in niciun fel pentru ce s-a intamplat aseara. Timp de 20 de ani am luat in dezbatere amendamentele indiferent de initiator, ne-am bazat pe rationamente. Sedinta de asera a fost o premiera: orice amendament logic a fost respins. Legea minelor contravine declaratiilor premierului Ponta", a spus acesta.

13:29 - Un deputat PNL citeste de pe o foaie mai multe modificari aduse la legea minelor pe care partidul sau le sustine si anunta ca liberalii voteaza Legea Minelor.

13:26 - Mihai Razvan Ungureanu, presedintele Fortei Civice, face apel la partidele de opozitie sa intre in greva parlamentara, informeaza B1TV.

13:24 - Minoritatile nu voteaza Legea minelor, anunta liderul de grup, Varujan Pambuccian.

13:20 - Lucian Bode (PDL) spune ca a primit raportul pe Legea minelor de cateva minute si contesta modalitatea de expropriere prevazuta in lege "in interes privat". "Nici apa de izvor din pacate nu scapa de impozitarea guvernului, se introduce redeventa pentru apa de izvor", mai spune el. "Acest proiect de lege copiaza parte din textul legii Rosia Montana", sustine Bode, anuntand ca PDL nu va vota legea.

13:18 - Victor Ponta le-a transmis de la Johannesburg parlamentarilor PSD ca amnistia ar trebui sa se refere la pedepsele mai mici de 5 ani si sa nu includa faptele de coruptie, ci pentru a decongestiona sistemul penitenciar, care in prezent nu mai face fata, informeaza Romania TV.

13:15 - Deputatul PDL Mircea Toader contesta prevederile Legii minelor, in special cele referitoare la redevente si exproprieri. Propune retrimiterea la comisie. Se voteaza electronic. Cu doar 48 de voturi pentru si peste 150 impotriva, legea minelor ramane in dezbatere.

13:12 - Deputatul PSD Iulian Iancu prezinta noua forma a Legii minelor. Urmeaza dezbaterile. Remus Cernea contesta modul in care au fost anuntati deputatii - "Nu am primit raportul, ordinea de zi a fost modificata".

"Domnule deputat, nu prea stiti limba romana. Ati primit raportul pe suport electronic, e pe site", i-a replicat Zgonea, care precizeaza ca sedinta de plen a fost oprita 30 de minute pentru ca sa se puna pe site ordinea de zi si programul de lucru. "Nu e obligatia mea, cautati-l! Poftiti in banca. Noi am afisat de 3 ore ordinea de zi pe site-ul camerei", a sustinut Zgonea.

13:02 - Valeriu Zgonea anunta ca a venit proiectul Legii minelor si urmeaza sa fie distribuit deputatilor pentru vot. Opozitia vocifereaza in sala.

13:01 - Se continua votul proiectelor de lege pe pachete de cate zece amendamente. "Obiectii? Comentarii? Nu. Admis! Obiectii? Comentarii? Nu. Admis!", continua imperturbabil Valeriu Zgonea.

12:40 - Televiziunile de stiri anunta ca trecerea Legii amnistiei depinde de un singur vot, daca partidele raman pe pozitii. Doar PSD si PC sustin Legea amnistierii, PNL, PP-DD, UDMR si minoritatile s-au pronuntat impotriva, sustin jurnalistii prezenti la sedinta.

12:38 - Daniel Fenechiu (PP-DD), despre amnistie: Noi avem 3 deputati in Comisia Juridica. Noi am participat la sedinta Comisiei Juridice pana la 20:30 pentru ca apoi am plecat la sedinta BPN la partid. Noi am comunicat punctele noastre de vedere, s-a votat, proiectul de lege a fost trimis cu avizul comisiei juridice in plen. Poate trebuia mai multa transparenta. Proiectul a intrat in discutie pe ultima suta de metri.

12:38 - Biroul Avocatului Poporului este luat cu asalt de protestarii Rosia Montana, care ii cer lui Crisu Anastasiu sa isi exercite atributiile si sa conteste modificarile controversate pe care le au in vedere parlamentarii. Si la Cluj Napoca zeci de protestatari care au intrat in sediile centrale ale partidelor, aflate in aceeasi cladire, informeaza Realitatea TV.

Proteste pentru Rosia Montana: "Ceausescu n-a murit. Este Ponta travestit" - LIVE

12:30 - Niciun parlamentar al opozitiei nu recunoaste ca ar fi vazut forma legii amnistiei asa cum a iesit ea la miezul noptii din comisia juridica.

12:25: - Bogdan Ciuca a justificat amnistierile si gratierile spunand ca un detinut costa prea mult societatea romaneasca. "Nu avem capacitate de cazare, suntem peste normele europene. Sa intretii un detinut inseamna 25 de milioane de lei vechi pe luna, fara investitii. Un copil ia alocatie 400 de mii, iar un detinut 25 de milioane? Inmultiti cu 34.000 de detinuti", le-a explicat Bogdan Ciuca jurnalistilor.

Deputatul PC a sustinut ca nu s-a discutat in USL despre amnistiere.

12:04 - Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei Juridice, se justifica in fata jurnalistilor, pe hol, explicand cateva dintre modificarile aduse legii amnistierii. Jurnalistii reclama faptul ca luni seara la ora 21 mai erau doar 9 deputati la Comisie, in schimb in raport apare ca la ora 23 ar fi fost prezenti.

"Ne-am reintors si am discutat. Au fost colegi de la toate grupurile parlamentare, o sa cititi in raport. Deputatii PNL au fost prezenti si au votat impotriva. Nu m-am uitat la ceas. Dupa ce am stat de vorba, ne-am reintors, ca sa nu mai venim dimineata. Este un raport de adoptare cu modificari. Cu exceptia a patru voturi de la PNL care au votat impotriva, toti ceilalti au fost de acord", a sustinut deputatul PC.

12:10 - Presedintele Traian Basescu le solicita parlamentarilor printr-un comunicat de presa sa nu voteze legea amnistierii infractorilor. Seful statului atrage atentia ca acest lucru va afecta raportul pe MCV.

12:02: - Juristii PSD s-au adunat in birou la Valeriu Zgonea. Conducerea sedintei de plen a fost preluata de Viorel Hrebenciuc.

11.30: - Proiectul Legii amnistiei a fost adoptat pe articole si va intra la votul final la ora 13.30.

11:20 - Legea lobby-ului a fost retrimisa la comisiile parlamentare.

11:10 - Liderul deputatilor PNL George Scutaru anunta ca PNL va vota impotriva proiectului de lege privind amnistia: "Din punct de vedere al PNL, aceasta legea nu este oportuna". Si deputatul Daniel Fenechiu (PP-DD) anunta ca partidul sau va vota impotriva.

11:00 - Un parlamentar PSD introduce pe ordinea de zil legea amnistierii si gratierii unor infractori. Apare raportul care arata ca la sedinta Comisiei Juridice de luni noaptea ar fi fost prezenti 21 de deputari din cei 27 membri, dintre care doar 4 ar fi votat impotriva.

11:00 Ordinea de zi a fost publicata.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Legea amnistiei, #Legea lobby , #parlament