Infrangeri pe linie pentru Dragnea, Tudorel si Dorneanu, dar razboiul nu s-a sfarsit

Sambata, 07 Octombrie 2017, ora 17:10
37670 citiri
Infrangeri pe linie pentru Dragnea, Tudorel si Dorneanu, dar razboiul nu s-a sfarsit

Magistratii au inteles in aceste zile ca au ajuns in ceasul al 12-lea si ca vor trebui sa se lupte pentru profesia lor. Exista judecatori si procurori, doua tabere care nu se vor intelege niciodata, dar astazi, in fata asaltului declansat de Liviu Dragnea au fost obligati sa se solidarizeze.

Peste 3.000 de magistrati au semnat memoriul privind legile justitiei, opunandu-se modificarilor propuse de ministrul Tudorel Toader. Acestia ajunsesera in punctul in care ori isi faceau auzita vocea, ori ar fi ajuns din nou la cheremul politicienilor. Si au strigat.

Pentru a avea o sansa de reusita in Parlament cu propunerile de modificare, ministrului Justitiei ii trebuia un aviz pozitiv de la Consiliul Superior al Magistraturii. Nu l-a obtinut. A pierdut cu 10-8, desi, dupa ce blocase luni la rand numirea reprezentantilor societatii civile in CSM, PSD l-a gasit pe Victor Alistar care, bineinteles, a sustinut si a facut lobby pentru modificarile propuse de Toader.

Din capul locului trebuie spus ca propunerile de "punere in acord a legislatiei penale cu deciziile Curtii Constitutionale", in opinia mea, au reprezentat un simplu pretext de a anihila infractiunea de abuz in serviciu care nu a putut fi realizata prin ordonanta in iarna anului 2017 si de a se impune un control politic asupra sistemului de justitie. De la trecerea Inspectiei Judiciare sub autoritatea guvernului si pana la legea responsabilitatii magistratilor nu avem decat dezvoltarea unei strategii menite sa deterioreze independenta magistratilor.

"Unde este problema? Le dam la o parte pe acestea doua"

Nu stiu ce a contat mai mult, votul din CSM, masivul protest al magistratilor, presiunea opiniei publice, presiunea diplomatica exercitata de SUA si de Uniunea Europeana, mai degraba cred ca au contat toate acestea la un loc, cert e ca astazi avem primii pasi inapoi facuti atat de Liviu Dragnea, cat si de Tudorel Toader.

Liviu Dragnea face un pas inapoi in ce priveste modificarea legilor justitiei si e dispus sa renunte la doua prevederi, foto Hepta.ro

"Am inteles ca s-a generat foarte mult scandal pe cine numeste procurorii-sefi si pe Inspectia Judiciara. Ministrul Justitiei a spus de la inceput ca sunt doua variante acolo - ori sa treaca la Ministerul Justitiei ori sa fie institutie autonoma. Eu am spus de la inceput, in mai multe randuri: in opinia mea, Inspectia Judiciara trebuie sa fie o institutie autonoma. (...) O sa vedem ce se intampla in Parlament. Le dam la o parte pe aceste doua. Unde este problema?", a declarat Liviu Dragnea, presedintele PSD.

Liderul social-democratilor e nevoit sa faca unele concesii pentru ca, in acest moment, nu are nici cea mai vaga idee daca poate strange o majoritate parlamentara pentru a sustine "aberatiile" domnului Toader. Relatia cu UDMR s-a stricat din cauza respingerii proiectului prin care cei din urma doreau impunerea folosirii limbii maghiare in institutiile publice pe o scara mult mai larga. Proiectul UDMR a fost trantit in Camera Deputatilor.

De asemenea, Liviu Dragnea e in pierdere mare de popularitate din cauza esecului in ce priveste Legea Salarizarii care a dus la declansarea protestelor sindicale. Scumpirile de la inceputul lunii octombrie reprezinta o alta piatra de moara agatata de gatul sefului PSD. Domnia sa foloseste astazi aceste legi ale justitiei doar pe post de moneda de schimb pentru o posibila negociere a problemelor personale.

Concomitent cu pasii inapoi facuti de Liviu Dragnea, ministrul Justitiei Tudorel Toader a iesit si el si a declarat ca nu ar trebui sa "judecati proiectul de lege in faza in care se afla astazi, asteptati forma finala, care va putea suferi modificari, precum am spus pe data de 23 august, cand am enuntat posibile directii de modificare".

Tudorel Toader, ministrul Justitiei, face o noua intoarcere si spune ca nu are inca textul final al propunerilor de modificarea legilor justitiei, foto: Hepta.ro

CCR, invinsa la Curtea de Apel, un precedent care distruge prestigiul Curtii Constitutionale

In aceeasi linie, se observa ca la CCR, in tabara lui Valer Dorneanu, presedintele Curtii, au inceput sa apara tensiuni. Exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de presedintii camerelor Parlamentului, Tariceanu si Dragnea, impotriva procurorilor sefi Lazar si Kovesi au fost date nu neaparat impotriva oamenilor legii.

CCR a decis ca procurorul DNA ar trebui sa se prezinte in fata comisiei parlamentare, comisie care pare a nu mai avea entuziasmul si determinarea sa se reuneasca si sa trimita o astfel de citatie. Daca adaugati la asta si faptul ca aceeasi Curte a suspendat si procedurile de desfasurare a referendumului pentru familie, dand castig de cauza exceptiilor ridicate de opozitie, se poate spune ca ne aflam in fata unei timide repozitionari la CCR.

In opinia mea, presedintele Valer Dorneanu s-a speriat de faptul ca o curte ordinara a decis ca trupa de soc a fostului pesedist a incalcat Constitutia atunci cand a cenzurat opinia contrara a judecatorului CCR Livia Stanciu. Avocatul Elenina Nicut a deschis o actiune in contecios administrativ impotriva CCR si a castigat, obtinand de la Curtea de Apel Bucuresti si motivarea acestei decizii eronate luate de Valer Dorneanu. Aceasta victorie in instanta deschide posibilitatea societatii civile sa creeze o parghie de control civil al CCR, context care-l sperie pe actualul presedinte al Curtii, care a pus institutia intr-o situatie inedita si i-a afectat prestigiul.

Razboiul dintre PSD si Romania insa nu s-a terminat. Liviu Dragnea va profita de orice slabiciune a opozitiei, a protestatarilor sau a Uniunii Europene. Va incerca sa cumpere bunavointa SUA si pe cea a Bruxelles-ului, isi va induce in eroare propriul electorat format din bugetarii pacaliti cu Legea Salarizarii, va incerca sa-si gaseasca noi aliati in Parlament si, probabil, va face o remaniere guvernamentala ca sa scape din colimatorul opiniei publice si sa gaseasca vinovati pentru "nerespectarea la virgula a programului de guvernare". Dar, in acest moment, e pe minus. Spre norocul nostru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Dragnea justitie CCR, #Dragnea legile justitiei, #Toader modificare legi Justitie , #parlament