Mihai Tudose, te lepezi de Liviu Dragnea?

Joi, 30 Noiembrie 2017, ora 17:50
15887 citiri
Mihai Tudose, te lepezi de Liviu Dragnea?

Presedintii celor doua camere ale parlamentului s-au grabit. In goana de a da un raspuns rapid "inamicilor" de la Departamentul de Stat al SUA au provocat o criza in forul legislativ.

Parlamentarii Opozitiei s-au retras miercuri din sala, conducerea USR a anuntat ca depune o plangere penala impotriva celor doi presedinti, iar liberalii, prin vocea deputatei Raluca Turcan, au cerut discutarea "comunicatului de presa" incropit de cei doi sefi ai camerelor prin care angajeaza institutia Parlamentului Romaniei fara a avea un mandat din partea alesilor si fara ca textul mesajului sa fi fost dezbatut si votat de catre reprezentantii cetatenilor.

"Parlamentul Romaniei a luat act cu neplacuta surprindere de comunicatul emis in data de 27 noiembrie 2017 de catre Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justitiei", aceasta prima propozitie reprezinta, in opinia unor experti, o forma clara de abuz.

Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu vorbesc in numele institutiei fara sa fi facut nicio fapta si intocmit niciun act prin care sa obtina aprobarea senatorilor si deputatilor de a se exprima in numele lor si, pe cale de consecinta, in numele cetatenilor Romaniei.

Dar de ce s-au precipitat cei doi sa dea un raspuns si de ce au ales aceasta metoda? In dimineata zilei de marti, Calin Popescu Tariceanu a petrecut mai multe ore in compania ministrului de Externe Theodor Melescanu.

O crima perfecta se executa cu mana lui Theodor Melescanu. Acesta a zis pas!

In opinia mea, strategia celor doi sefi ai camerelor a fost sa-l convinga pe ministrul de Externe sa dea comunicatul in numele institutiei pe care cel din urma o reprezenta. Astfel, Dragnea si Tariceanu angajau responsabilitatea guvernului si pe cea a statului roman. Ar fi insemnat ca Romania reactioneaza in mod oficial fata de atentionarea venita din partea Departamentului de Stat.

Dupa desfasurarea evenimentelor ulterioare coroborat cu scurta declaratie data de Melescanu la iesirea din biroul sefului Senatului in care anunta ca o sa vina "un comunicat de la Parlament" reiese ca ministrul de Externe a refuzat sa puna la dispozitia celor doi institutia pe care o reprezinta.

In urma acestui refuz, Dragnea si Tariceanu s-au vazut obligati sa ia intreaga afacere pe cont propriu. Au realizat ca o eventuala decizie de a convoca Parlamentul ar insemna declansarea unei crize pentru ca in societate, dezbaterea pe reactia Departamentului de Stat vizavi de incercarea PSD-ALDE de a modifica legile justitiei era in toi.

Desi au intitulat textul "Comunicat de presa", in prima propozitie, cei doi angajeaza responsabilitatea forului legislativ intr-o prezentare lunga si subiectiva a unor fapte care ar fi trebuit sa reprezinte argumente pentru realizarea "reformei in justitie", de fapt, o incercare a lui Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu de a scapa de acuzatiile si dosarele de coruptie.

Tacerea adanca a lui Mihai Tudose miroase a remaniere

Presedintele PSD si cel al ALDE au reusit sa renunte la orice standard diplomatic, la orice posibilitate de legitimare a gestului lor. Esecul comunicatului de marti si protestele din parlament ale opozitiei sunt primele consecinte ale izolarii politice in care au intrat dupa cererea Departamentului de Stat adresata parlamentului de a renunta la modificarea legilor justitiei.

Mihai Tudose asteapta momentul potrivit ca sa scape de oamenii lui Liviu Dragnea din guvern, foto Hepta.ro

In opinia mea, razboiul lui Dragnea si Tariceanu cu justitia a fost pierdut. Vor incerca sa-l preseze la maximum pe Florin Iordache sa continue macelarirea legilor in comisia speciala, dar reactia organizatiilor profesionale, a societatii civile si a opozitiei este una solida. S-a creat o solidaritate greu de imaginat la inceputul acestui an peste care nici Dragnea si nici Tariceanu nu vor putea trece.

In opinia mea, tacerea adanca a premierului Mihai Tudose reprezinta o delimitare de actiunile lui Liviu Dragnea. Exista posibilitatea ca foarte curand sa vina si o remaniere solida a executivului, la care a facut referire senatorul Niculae Badalau, in care seful guvernului va incerca sa scape de oamenii lui Dragnea. Acela va fi momentul in care PSD va incepe sa se lepede de baronul de Teleorman.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Dragnea Tariceanu Departament Stat, #Dragnea Tudose remaniere, #Dragnea PSD coruptie , #parlament