Modificarea Codului Penal - asalt la statul de drept sau decizie oportuna? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 13:02
5598 citiri
Modificarea Codului Penal - asalt la statul de drept sau decizie oportuna? Dezbatere Ziare.com

Camera Deputatilor a decis modificarea Codului Penal in privinta infractiunilor de coruptie si a conflictului de interese.

Potrivit modificarilor, parlamentarii, presedintele Romaniei si cei care au profesii liberale nu mai pot fi acuzati de coruptie. Totodata a fost restransa drastic sfera conflictului de interse penal sub incidenta caruia nu mai pot intra nici parlamentarii si nici alesii locali.

PSD si PNL a votat modificara Codului Penal.

"Parlamentarii nu sunt functionari publici, trebuie sa fie sanctionati si trebuie sa fie completat Codul Penal cu acele instrumente astfel incat un deputat sau senator care greseste si isi incalca atributiile pe care le are prin mandatul pe care il are, pentru ca nu este functionar public, sa existe sanctiuni in Codul Penal. Toti parlamentarii indiferent de culoare politica sunt de acord cu acest lucru, dar nu pot fi echivalati unui functionar public, pentru ca noi nu suntem functionari publici", a explicat Valeriu Zgonea.

La randul sau Crin Antonescu sustine ca "parlamentarii nu sunt functionari publici, cred ca asta este un lucru evident pentru toata lumea si faptul ca pana acum ei erau asimilati functionarilor publici era un lucru nefiresc, care nu se regaseste nicaieri in lumea democratica si care, din fericire, prin aceasta modificare a fost schimbat. Deci, este foarte corecta. Nu inseamna cu nimic ca parlamentarii - asa cum iar ati inceput dumneavoastra, unii, sa titrati - au vreo superimunitate. Regimul parlamentarilor este exact acelasi in fata legii, in fata Statutului Senatului si Camerei, dar ei nu sunt functionari publici".

Ulterior, Crin Antonescu si-a schimbat pozitia pretinzand ca a fost gresit informat in privinta modificarilor Codului Penal care ar trebui retrase si redisctuate in Camera Deputatilor.

Reglementare a stranit critici vehemente.

"Nu am trait astfel de evenimente in 6 ani de zile nici cand legea ANI a fost declarata neconstitutionala", a declarat pentru Ziare.com Horia Georgescu, presedintele ANI.

El a explicat ca zona cea mai mare de impact este pe conflictul de interese, in zona alesilor, din perspectiva fraudarii banilor publici pe contracte de achizitii. Potrivit noii reglementari, nu mai exista conflict de interese "in cazul emiterii, aprobarii, adoptarii sau semnarii actelor normative sau administrative, precum si in cazul incheierii unui act sau a luarii unei hotarari care sa priveasca creatia, dezvoltarea, pregatirea stiintifica, artistica, literara, profesionala".

"Ce inseamna dezvoltare? Daca maine eu, ca presedinte de Consiliu Judetean, fac o scoala si semnez un contract cu o ruda de-a mea, nu-i dezvoltare? Asta e miza. Miza sunt contractele pe bani publici la nivel local. Modificarea vizeaza conflictul de interese al alesilor locali, al parlamentarilor, al ministrilor in functie.

Pentru functionarii publici va fi o mare problema de interpretare pentru ca legea vorbeste despre fapta persoanei in exercitiul atributiilor de serviciu ce rezulta dintr-un contract de munca si o fisa a postului. Cine are contract de munca? Alesii nu au, parlamantarii nu au, nici ministrii. Nu au nici fisa postului. Conflictul de interese penal a fost scos complet. Ramane doar conflictul de interese administrativ, pana la gradul 1, care la parlamentari, practic, nu are sanctiune", spune Horia Georgescu.

Fostul ministru al Justitiei, Catalin Pedoiu, avertizeaza ca modificarea Codului Penal poate avea consecinte dintre cele mai grave: "Daca Romania va fi tarata pe acest drum, va amintesc ca Tratatul de la Lisabona prevede posibilitatea suspendarii dreptului de vot in Consiliu. Sper sa nu ajungem aici".

Catalin Predoiu considera ca, "juridic, este o aberatie sa scoti parlamentarii din campul legilor anticoruptie care se adreseaza in principal zonei politice, tocmai pentru a feri actul legislativ si de guvernare de parazitare. Modificarile intra in coliziune cu obligatii internationale pe care ni le-am asumat prin diverse conventii anticoruptie la care suntem parte.

Din punct de vedere politic, modificarile reflecta o vointa si o mentalitate pe care le speram ingropate dupa vara lui 2012. Tansmitem un mesaj politic foarte prost, ca in Romania reformele pe linia justitiei sunt din nou in discutie. Consecinta va veni in urmatorul raport MCV. La Bruxelles exista un grup ad-hoc pe mecanismele de cooperare si verificare, care pune concluzii politice pe baza raportului tehnic. Iar aceste concluzii politice ale grupului ad hoc MCV influenteaza politicile statelor membre fata de Romania, inclusiv in domeniul Schengen. Cateva paragrafe scoase din Codul Penal compromit interese fundamentale ale Romaniei, care nu tin doar de generatia asta", a precizat Catalin Predoiu.

Profesorul de drept constitutional Gheorghe Iancu apreciaza ca modificarile Codului Penal sunt neconstitutionale pe motiv de discriminare: "Nu vad de ce numai un functionar public ar fi incompatibil si in conflict de interese, iar un deputat nu. Situatiile nu sunt diferite. In jurisprudenta curtilor europene se spune clar ca reguli diferite sunt in situatii diferite. Dar aici nu avem situatii diferite. Nu conteaza ce esti ca tot bani iei, sau carnati, tuica sau mai stiu eu ce". Profesorul Iancu apreciaza ca in acest fel se da liber la coruptie si crima organizata, iar DNA si DIICOT vor soma.

Modificarile aduse Noului Cod Penal privind redefinirea infractiunii de conflict de interese, a celei de functionar public si cele privind reducerea termenului de prescriptie speciala au fost adoptate fara avizul CSM, punct de vedere obligatoriu cu atat mai mult cu cat este vorba despre o lege organica, atrage atentia Alina Ghica, membru al CSM.

"Aceste legi sunt aplicate de judecatori si procurori, nu de reprezentantii altor puteri in stat, astfel incat consultarea magistratilor este din punct de vedere legal, moral si obligatorie. Pe de alta parte, recentele rapoarte ale Comisiei Europene au relevat necesitatea respectarii dispozitiilor legale care impun consultarea magistratilor, subliniindu-se ca tocmai cadrul legislativ este acela care poate duce la afectarea independentei justitiei.

Sintetic, in urma modificarilor aduse Codului penal un demnitar al statului (care nu mai este functionar public, desi exercita o functie publica) poate dirija contracte de achizitie publica unui membru al familiei sau unei persoane apropiate fara ca aceasta sa constituie o incalcare a legii. Am certitudinea ca orice cetatean intelege aceasta anomalie juridica, iar pe de alta parte rapoartele Comisiei Europene vor releva afectarea cadrului legislativ, cu atat mai mult cu cat magistratii nu au fost consultati pe aceasta tema", a aratat Alina Ghica pentru Ziare.com.

Expertul anticoruptie Laura Stefan apreciaza ca modificarea Codului Penal are doua consecinte majore: dezincriminarea coruptiei pentru parlamentari si dezincriminarea conflictului de interese: "De acum parlamentarii pot sa mai cada sub incidenta unei infractiuni de coruptie doar daca da mita. Acolo este pedepsita persoana privata care da mita. Dar parlamantarul care ia mita este mult mai greu de pedepsit. Si abuzul in serviciu vizeaza doar fapta functionarului sau functionarului public. Cavalcada aceasta nu poate fi explicata decat cu intentia clara de a pune in libertate sau de a curata eventualele pete al diverselor persoane care au demnitati publice."

"Dupa cutemurul de vara trecuta, acea incercare de lovitura de stat, vedem acum cum intr-o zi trec fulgerator prin parlament propuneri iresponsabile, care vor pune Romania pe lista neagra a tarilor care emit pretentii in zona luptei anticoruptie.

Vom deveni oaia neagra care va trebui sa explice in anii urmatori cum de a luat parlamentul o astfel decizie", a explicat Laura Stefan pentru Ziare.com.

Ziare.com te invita la dezbatere: Sunt binevenite modificarile la Codul Penal sau reprezinta ele o lovitura data statului de drept? Capata alesii superimunitate, devenind imuni la legea penala? Va fi declansata ofensiva asupra banului public?

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#modificare Cod Penal, #dezincriminare coruptie, #conflict de interese , #parlament