Parlamentul Romaniei a primit premiul "Coruptul anului"

Marti, 24 Decembrie 2013, ora 16:49
9302 citiri
Parlamentul Romaniei a primit premiul "Coruptul anului"
Foto: OCCRP

In fiecare an, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) premiaza eforturile celor care au lucrat neobosit la dezvoltarea domeniului infractional si al coruptiei. In 2013, premiul de "Coruptul Anului" i-a fost decernat Parlamentului Romaniei.

Premiile OCCRP ii recompenseaza pe cei care promoveaza principiile unei societati fara respect fata de lege.

"Frauda si deturnare de fonduri, falsificare, furturi si mita. Grupurile de crima organizata si persoanele corupte au avut inca un an plin de bucurii in 2013.

Au reusit sa faca trafic de persoane si sa subjuge milioane de oameni de pe tot globul, au castigat sute de miliarde de dolari prin vanzari de droguri, au corupt nenumarate persoane si au incheiat parteneriate bune intre retele de infractionalitate si politicieni", se arata in preambului motivarii de catre OCCRP a decernarii prestigiosului premiu.

"Infractorii incearca tot timpul sa scape de lege. In acest an, Parlamentul roman a castigat premiul anual al OCCRP pentru eforturile sale de a realiza acest scop, prin mijloace legale", spune textul OCCRP.

"In decembrie, Parlamentul roman a aprobat cateva amendamente la Codul Penal care vor da dreptul membrilor sai, ca si altor oficiali alesi, sa aiba imunitate in fata acuzatiilor de coruptie. Amendamentele, care au fost votate fara a fi dezbatute, ii declara pe presedintele tarii, pe senatori si deputati in afara categoriei functionarilor publici.

In acest fel, ei nu mai pot fi invinuiti de luare de mita, abuz in serviciu, conflict de interese si alte acuzatii legate de coruptie. Oficialii guvernamentali deja condamnati pentru coruptie ar putea fi eliberati", arata OCCRP.

"Parlamentul Romaniei a dus coruptia la un nou nivel in Europa, transformand-o in ceva legal. De ce acum? Probabil pentru ca ei stiu ce au facut si stiu ca nu e bine", a spus Drew Sullivan, editor in cadrul OCCRP. Modificarile propuse la Codul Penal "sunt in flagranta contradictie cu acordurile internationale ratificate de Romania", potrivit procurorului general al Romaniei.

"Amendamentele nu vor deveni litera de lege pana cand presedintele Romaniei, Traian Basescu, nu va le va promulga, el fiind si cel care a atras atentia asupra lor. Cu toate acestea, statul de drept si prestigiul guvernului au fost deja afectate de aceasta masura.

Dupa ce Parlamentul roman a trecut amendamentele, presa a denumit ziua respectiva drept 'Martea Neagra' a democratiei romanesti", se arata in textul distribuit in toata presa internationala.

"Parlamentul roman a propus, de asemenea, o lege a amnistiei prin care sa fie eliberati din inchisori cei care au de facut pedepse de pana in sase ani, sub pretextul supraaglomerarii inchisorilor, dar mult mai probabil pentru a elibera fostii ministrii incarcerati. In acest moment, 28 de membri ai Parlamentului au fost condamnati sau sunt in curs de condamnare pentru coruptie. Mai mult de 100 de primari sunt judecati pentru abuz in serviciu", aminteste OCCRP.

Alte "mentiuni onorabile" au fost date traficantului de droguri sarb Darko Saric si Gulnarei Karimova, fiica presedintelui Uzbekistanului. Premiul OCCRP din 2012 a fost oferit lui Ilham Aliev, presedintele Azerbaidjanului, a carui familie isi ia partea in multe din marile afaceri din aceasta tara bogata in petrol.

OCCRP este o alianta formata din 19 ONG-uri si asociatii care se ocupa de investigatii si grupeaza sute de jurnalisti din Europa si Asia Centrala. Fondata in 2006, OCCRP isi axeaza activitatea pe investigatii transfrontaliere.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Premiul Coruptul Anului Parlamentul Romaniei OCCRP, #OCCRP decernare premiu Coruptul Anului Parlament, #jurnalisti investigatie premiaza parlament coruptie , #parlament