Pozitia idiotilor (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 19:00
3573 citiri
Pozitia idiotilor (Opinii)

Un parlamentar a dat glas in cadrul unei dezbateri despre o lege care va reglementa Ordinul Artistilor unei idei probabil destul de des intalnita in randul societatii: fimul "Pozitia Copilului" denigreaza invatamantul si poporul si "ne face inculti". Pelicula, castigatoare a Ursului de Aur de la Berlin, este propunerea Romaniei la premiile Oscar si are deja cele mai mari incasari pentru un film romanesc din ultimii 10 de ani.

S-ar putea spune asadar ca romanilor le-a placut, asa cum le-a placut si criticilor care l-au desemnat pentru a reprezenta Romania in competitia Oscarului. Indiferent de motivele care au stat la baza acestui succes - fie placerea masochista a romanilor de a-si privi in oglinda portretul, fie realizarea artistica de exceptie - exista dupa cum vedem si parlamentari care au o alta pozitie fata de filmul lui Calin Peter Netzer. Sunt convins ca pe langa "alesul neamului" exista si multi altii care ii impartasesc opinia.

Dar aici nu conteaza daca toti cei peste 100.000 de spectatori ai filmului din Romania impartasesc opinia deputatului PSD de Vaslui, asta fiind si motivul care i-a atras in salile de cinema, ori daca catharsis-ul cauzat de "Pozitia copilului" este explicatia pentru succesul filmului. Important este ca o astfel de opinie e exprimata de la tribuna Parlamentului de catre unul din cei 588 de alesi care decid pentru o tara intreaga.

"Am vrut sa ies din sala cand a inceput filmul. (...) Noi ne chinuim sa dam o educatie copiilor la scoala si in filmul ala numai niste obscenitati, trivialitati, injuraturi. (...) Copilul catre mama, ii spunea tot felul de lucruri urate. Nu cumva acel film a fost premiat pentru ca se doreste denigrarea poporului roman si minimalizarea activitatii in invatamantul nostru? Noi venim sa-i dam bani artistului si legiferam sa denigreze si sa ne faca inculti."

Acesta este deputatul PSD Victor Cristea, profesor de meserie si primar al Vasluiului intre 1992 si 2008. Ironia face insa ca acest spirit moralizator a lasat orasul la finalul mandatelor sale de edil fara niciun cinematograf, tranformand exemplul reusitei lui Corneliu Porumboiu intr-un alt paradox romanesc reprezentativ. Regizorul care si-a filmat ambele filme premiate la Cannes intr-un Vaslui unde toate salile de cinema au fost desfiintate. Un oras care l-a avut pe Victor Cristea primar 16 ani. Instinct premonitoriu al celui care nu suporta realitatea nici macar in sala de cinematograf.

V-ati putea intreba ce este nou in aceasta stire. Stim de mult calitatea parlamentarilor, nu mai este nicio surpriza sa-i auzim rostind sentinte fara nicio baza. Iar teama lui ca filmul romanesc a fost premiat tocmai pentru ca "se doreste denigrarea poporului si minimalizarea activitatii in invatamantul nostru" nu pleaca de la vreo cunoastere subtila a trendului existent in cinematografia europeana sau mondiala, ci de la frica lui si altora asemenea lui in fata adevarului. Frica si teama celor care au distrus totul in jurul lor si acum asteapta sa fie premiati ca s-au sacrificat pentru comunitate.

Ei sunt cei care vor decide viitorul Rosia Montana. Si cei care spun ca nu guverneaza in functie de protestele din strada ale catorva zeci de mii de indignati. Lor si neamurilor lor pe care le lasa in urma sa ne conduca, un sincer "sa ne traiti iubiti conducatori!"

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Victor Cristea Pozitia Copilului, #deputat PSD Pozitia Copilului , #parlament