Ziare.com

Predoiu spera ca masurile de criza sa treaca de Parlament si de CC

Vineri, 28 Mai 2010, ora 19:58

   

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, vineri, dupa intalnirea cu reprezentantii magistratilor, ca isi exprima speranta ca proiectele de lege ale Executivului, privind taierea pensiilor si a salariilor bugetarilor, sa treaca de Parlament si de controlul Curtii Constitutionale.

Astfel, intrebat daca crede ca masurile Guvernului, de taiere a pensiilor si a salariilor bugetarilor, sunt constitutionale, ministrul Justitiei a spus: "Imi exprim speranta ca aceste proiecte de legi vor fi adoptate de Parlament si vor trece de controlul Curtii Constitutionale, urmand sa se asigure implementarea lor, care sa redreseze echilibrul bugetar si sa permita perspectivele unei iesiri din recesiune. Din pacate, alternativa nu cred ca exista in acest moment".

De cealalta parte, ministrul Predoiu nu a vrut sa comenteze invocarea de catre Guvern a articolului 53 din Constitutie ca temei pentru reducerea salariilor si a pensiilor.

"Pana cand aceste proiecte nu vor fi adoptate in forma finala de Guvern, orice speculatie sau explicatie pe marginea lor este prematura. Desigur, in masura in care aceste proiecte vor fi finalizate, se pot face comentarii".

Premierul Emil Boc a explicat, miercuri, ca restrangerea unor drepturi, care reprezinta temeiul legal pentru reducerile de salarii si pensii, se va face pentru apararea securitatii nationale si a ordinii, in conformitate cu articolul 53 din Constitutie.

Intrebat la finalul sedintei Executivului, care este argumentul pentru care Executivul a decis restrangerea unor drepturi constitutionale, Emil Boc a declarat: "Ordinea publica si siguranta nationala (referirile din articolul 53 al Constitutiei la cele doua, n.red.) ne permit sa facem acest lucru".

Potrivit articolului 53 din Constitutie, "exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav".

De asemenea, legea fundamentala mai spune ca restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica si ca masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.

Sursa: rNews

Articol citit de 1683 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ce poza puneti acolo ?

ciumecu asta numai e la pnl ... ce poza veche...asta s-a dus la ciolan la pdl... ca si sifilis ala de la finante.

alcoolul din creeru lu basescu distruge romania.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor