Strategia lui Iohannis, adoptata de Parlament la limita si cu scandal

Marti, 23 Iunie 2015, ora 14:20
15045 citiri
Strategia lui Iohannis, adoptata de Parlament la limita si cu scandal
Foto: B1TV

Strategia Nationala de Aparare pentru perioada 2015 - 2019 a fost dezbatuta si votata, marti, in plenul reunit al Parlamentului.

Programata pentru ora 13.00, strategia a dat nastere unui scandal in comisiile de politica externa, care nu au putut da un aviz pe acest document, din lipsa de cvorum. Pana la urma, strategia a fost dezbatuta si votata cu doua exceptii, prezenta la sedinta de plen fiind aproape la limita - 284 de senatori si deputati din totalul de 544.

Documentul a fost prezentat luni dupa-amiaza in plenul reunit al celor doua camere, de catre presedintele Klaus Iohannis.

Strategia a fost adoptata in absenta premierului Victor Ponta, aflat in Turcia. Punctul de vedere al Guvernului a fost sustinut de premierul interimar, Gabriel Oprea.

Iohannis, sageti catre Ponta si alesii vizati de justitie: Faci pasul inapoi cand afectezi imaginea tarii. Coruptia nu e mai presus de lege

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE TEXT

14:16 - Strategia Nationala de Aparare a fost adoptata cu 282 de voturi pentru, o abtinere si 1 vot impotriva. "Multumesc foarte mult, e adoptata. Declar sedinta inchisa", a anuntat Valeriu Zgonea.

Singurul care s-a declarat impotriva a fost senatorul Ioan Ghise, din partidul lui Calin Popescu Tariceanu, care a sustinut ca daca se adopta strategia, "se creeaza premisele unei supraguvernari".

14:14 - Valeriu Zgonea isi invita colegii in sala pentru votul pe cele doua puncte aflate pe ordinea de zi. Votul se da prin ridicarea mainilor.

Primul punct de pe ordinea de zi a fost aprobat cu 283 de voturi.

Foto: B1TV

14:10 - Deputatul Remus Cernea subliniaza faptul ca in strategie nu mai apar campaniile de presa, la capitolul vulnerabilitati, si reinoieste apelul catre deputati si senatori sa sustina proiectele de lege care promoveaza drepturile animalelor.

14:02 - Senatorul PNL Vasile Blaga le multumeste parlamentarilor puterii ca au asigurat cvorumul de sedinta, dar remarca absenta din sala a unor membri ai Guvernului, printre care ministrul Apararii si ministrul Justitiei.

"Drumul Romaniei spre vest, alaturi de partenerii nostri euroatlantici, este ireversibil. Rolul Romaniei in NATO si UE trebuie sa cresca si sa fie intarit", a subliniat co-presedintele PNL, anuntand ca PNL va vota strategia.

14:00 - Punctul de vedere al PSD este citit de Ion Mocioalca, presedintele comisiei pentru Aparare din Camera Deputatilor. "Deciziile in domeniul apararii se iau in concordanta cu strategiile NATO", reaminteste acesta, subiniind ca Ministerul Apararii adopta propria strategie militara.

Mocioalca incheie anuntand ca PSD voteaza strategia.

13:56 - Reprezentantii UNPR si ai grupului minoritatilor anunta ca parlamentarii celor doua grupuri voteaza strategia.

13:48 - "Am convingerea ca astazi vom adopta strategia", a declarat Gabriel Oprea, la finalul discursului. Premierul interimar s-a inchinat inainte de a pleca de la tribuna.

13:40 - Gabriel Oprea declara de la tribuna Parlamentului ca Guvernul Romaniei sustine adoptarea Strategiei Nationale de Aparare, care a fost deja adoptata si de CSAT.

"In calitate de viceprim-ministru pentru securitate nationala, am fost direct interesat si, impreuna cu prim ministrul Victor Ponta, am considerat ca nu trebuie sa faca obiectul unei adoptari politicianiste. Cand vorbim despre siguranta si securitatea Romaniei, nu poate exista un interes superior de partid, trebuie sa ne uneasca buna credinta", a spus premierul interimar.

Foto: Digi24

13:38 - Deputatul PSD Ion Mocioalca, presedintele Comisiei de aparare din Camera, citeste de la tribuna raportul de aprobare a Strategiei Nationale de Aparare, votat in unanimitate in comisie, si proiectul de hotarare care prevede aprobarea strategiei, aceasta urmand sa fie supusa la vot.

13:34 - Premierul interimar, Gabriel Oprea, a venit la Parlament.

13:30 - Sedinta plenului reunit a inceput. Din totalul de 554 de senatori si deputati si-au inregistrat prezenta 332, anunta Valeriu Zgonea.

Primul punct pe ordinea de zi este Solicitarea presedintelui Klaus Iohannis, privind aprobarea infiintarii Unitatii de Integrare a Fortelor NATO, sub denumirea NATO FORCE INTEGRATION UNIT (NFIU) si a Comandamentului Multinational de Divizie, sub denumirea MULTINATIONAL DIVISION SOUTH-EAST HEADQUARTERS (MND-SE HQ) cu indicative de unitate militara, pe teritoriul Romaniei, in Garnizoana Bucuresti.

13:25 - Deputatul PNL Ludovic Orban: "Avizul comisiilor de politica externa era nenecesar. Sesizarea a fost neregulamentara, nerelevanta si nenecesara, dupa raportul comisiilor de aparare. Astazi trebuie sa se dezbata si sa se voteze strategia".

"Asistam la un boicot al majoritatii parlamentare, in special din partea Senatului, in special PSD-PC-PLR. Sunt prezenti parlamentarii UNPR. Noi ne-am mobilizat. Mi se pare meschin, jenant ca pe un document atat de important, PSD sa se comporte ca niste copii suparati ca li s-au luat jucariile. Presedintele a propus strategia cu acordul CSAT, au fost consultate partidele.

E o tergiversare ca sa isi arate muschii niste copii suparati, in fata presedintelui Iohannis. Nu pot sa imi explic de unde vine aceasta atitudine de fronda ascunsa, fara asumare publica", a mai spus prim-vicepresedintele PNL.

13:13 - Incepe sedinta plenului reunit. Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, care conduce sedinta plenului reunit, a declarat ca avizul comisiilor de politica externa "nu este obligatoriu, ci consultativ".

"Suntem obligati sa dezbatem astazi. Nu avem nevoie de cvorum de la inceput, ci doar la vot. Proiectele de hotarare se adopta cu majoritatea celor prezenti, cu conditia sa fie cvorum.

L-am informat pe premierul interimar, Gabriel Oprea, care mi-a comunicat ca la 13:30 va fi in plen raportul din partea guvernului Romaniei, atunci incepem dezbterile cu privire la Strategia Nationala de Aparare, singurul punct pe ordinea de zi de astazi", a mai declarat presedintele de sedinta.

13:00 - Sedinta plenului trebuie sa inceapa.

Nimeni nu stie ce se intampla in continuare. Opiniile sunt impartite, unii parlamentari spun ca avizul comisiilor de politica externa este consultativ, deci nu absolut necesar, iar altii spun ca si asa el este obligatoriu, adica trebuie sa existe - pozitiv sau negativ.

Foto:B1TV

12:52 - Vasile Blaga, co-presedintele PNL, a declarat: "Conform configuratiei actuale a Parlamentului, majoritatea poate sau nu poate sa asigure cvorum. Noi ne vom prezenta si vom cere ca sedinta sa aiba loc".

Intrebat daca va avea loc o noua sedinta a Birourilor Permanente reunite, senatorul liberal a raspuns: "Nu stiu, Tariceanu e plecat in Turcia. Nu stiu!"

12:27 - Senatorii liberali Vlad Nistor si Ben Oni Ardelean si-au exprimat nemultumirea fata de atitudinea manifestata de parlamentarii Puterii.

Nistor a spus ca decizia finala cu privire la amanarea votului va fi luata de Birourile permanente reunite.

"Comisia de la C.Deputatilor a avut cvorum, nu este aceeasi situatie la Senat, care nu a avut cvorum. Am ajuns intr-o situatie foarte ciudata", a declarat senatorul liberal, subliniind ca strategia este "un document fundamental pentru Romania in contextul geostrategic conflictual actual".

"Oricand se poate amana, oricand se poate vota", a declarat si Ardelean, decizia urmand sa fie luata in scurt timp.

"Ii invit pe cei de la PSD sa dea un vot negativ si dupa aceea sa explice", le-a transmis senatorul PNL social-democratilor.

Cei doi senatori liberali nu au putut justifica absenta unor colegi de partid de la sedinta comisiei. Daca acestia ar fi venit, probabil ca ar fi existat cvorum si s-ar putut da avizul cerut.

12:20 - Senatorul Petru Filip (PSD), presedintele comisiei de politica Externa de la Senat, a recunoscut ca procedurile au fost incalcate, in conditiile in care s-a cerut aviz de la comisiile de politica externa dupa ce toate etapele parlamentare fusesera parcurse.

"Daca discutam despre importanta unui document national, a fi analizata de comisii, chiar cu aceasta greseala procedurala facuta de Birourile Permanente, recunosc, e o chestiune gresita? (...) Parlamentul este cel care voteza si comisiile de specialitate nu sunt de pus in raft", a mai declarat acesta, intrebat de jurnalisti cum e posibil sa se amane, dupa ce pe aceasta strategie partidele si-au dat acordul.

Ce a discutat Iohannis cu partidele politice - Anunt de ultima ora de la Cotroceni

Intrebat ce se intampla cu votul, Petru Filip a raspuns: "Nu stiu, chiar ma depaseste. Este decizia plenului".

"Observatiile pe care le-am prezentat le voi face sub forma de aide-memmoire si le voi inainta institutiei prezidentiale. Nu cred ca presedintele le va respinge ca nefondate. Vom spune ca nu am avut cvorum si avizul nu a putut fi dat", a mai declarat acesta.

12:18 - Senatorul PSD Petru Filip a declarat ca nu s-a putut da un aviz de catre comisiile reunite de politica externa, asa ca va trimite observatiile sale presedintelui Klaus Iohannis. El a precizat ca nu stie daca votul pe Strategie va fi sau nu amanat, in aceste conditii.

12:11 - Alina Gorghiu, co-presedinte PNL: "Daca se confirma aceasta amanare, singura eticheta pe care pot sa o pun aceste majoritati parlamentare e iresponsabilitatea. Strategia nationala de aparare e singurul document obligatoriu de a fi prezentat Parlamentului in termen de 6 luni de la investirea presedintelui. Pana acum, termenul nu a fost respectat. Strategia a presupus nu doar comunicare cu institutiile in domeniul securitatii, ci si cu consilierul pe probele de securitate in comisiile parlamentare. CSAT a aprobat deja strategia".

12:00 - PSD cere amanarea votului pentru saptamana viitoare, in conditiile in care nu exista cvorum la sedinta comisiilor reunite de politica externa. Sedinta era programata pentru ora 11:00, comisiile urmand sa dea un aviz consultativ. Pentru amanarea votului in plenul Parlamentului ar fi nevoie de o noua decizie a Birourilor Permanente reunite ale celor doua camere, informeaza Realitatea TV.

Pro si contra strategiei

Propunerea ca strategia sa fie dezbatuta si votata marti a apartinut grupului PSD. "Nu a argumentat. E normal ca atata timp cat exista in Parlament o strategie si avem raportul comisiei, ea sa se dezbata. Nu a fost stabilit cand anume sa se dezbata si a facut propunerea sa se dezbata maine, la ora 13.00.

A mai fost o propunere ca astazi, dupa alocutiunea presedintelui Iohannis, sa fie dezbaterea si votul final. Birourile permanente reunite nu au fost de acord cu aceasta propunere si au ramas pe propunerea pentru marti, la ora 13.00", a explicat luni, Niculae Mircovici, secretarul Camerei.

In timp ce liderii PNL au declarat ca strategia trimisa de presedintele Iohannis la Parlament este foarte buna, pentru ca pune in centru interesele cetateanului, Calin Popescu Tariceanu, co-presedintele ALDE, a contestat-o, spunand ca restrange puterile premierului si le sporeste pe cele ale presedintelui.

Tariceanu nu-i de acord cu strategia de aparare a lui Iohannis - i-ar lua din putere lui Ponta

Tariceanu si Sarbu: Strategia de Aparare a lui Iohannis e proasta, dar e de apreciat ca exista - stenograme

El a adaugat ca a mai fost o solicitare din partea Comisiei de politica externa de la Senat ca, impreuna cu Comisia de politica externa de la Camera, sa discute aceasta tema si sa isi exprime un punct de vedere pana marti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Strategie Aparare vot parlament, #Strategia Nationala Aparare Iohannis vot, #strategie aparare Iohannis , #parlament