Tara cetatenilor fara putere (Opinii)

Duminica, 10 Mai 2015, ora 15:00
13328 citiri
Tara cetatenilor fara putere (Opinii)
Foto: Ziare.com

Parlamentul si Guvernul au devenit tintele unor critici dure din cauza abuzurilor pe care le comit, asa ca unii se intreaba ce pot face acei cetateni care inteleg ce se intampla si vor sa schimbe lucrurile in bine. Le dau o veste proasta: nimic.

Sa va dau doar cateva exemple.

Parlamentarii isi voteaza pensii nesimtite, in conditiile in care o sumedenie de legi zac prin sertare, trec prin adoptare tacita sau sunt respinse ca neconstitutionale de catre CCR.

Aceiasi parlamentari vor sa scape de arestare preventiva si de incompatibilitati, modificand legile respective in propriul interes.

Premierul Victor Ponta incalca in mod evident Constitutia, care spune ca "In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie", refuzand sa organizeze alegeri partiale in zeci de locuri ramase vacante in Parlament sau in administratia publica, desi legea ii cere sa o faca in cel mult 90 de zile.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a incalcat in mod evident Constitutia refuzand sa indeplineasca procedurile pentru avizarea arestarii lui Dan Sova.

O parte a presei scrie despre acest fel de abuzuri, o alta parte tace, iar a treia ia constant apararea Puterii.

Din cand in cand se mai arunca pe piata sondaje in care liderii politici ai majoritatii sunt cotati cu foarte multe procente de incredere. Reale sau nu, aceste sondaje descurajeaza orice manifestare de protest libera.

Ce drepturi ne da Constitutia

Constitutia si legile actuale ne dau cateva drepturi, dar ele au fost ingradite tot prin legislatie sau prin numirea unor oameni ai Puterii in pozitii cheie.

In primul rand, trebuie stiut ca Parlamentul e un adevarat buncar. Poti demite un presedinte votat de milioane de romani prin referendum, dar un senator sau deputat votat de cateva mii de cetateni sau ajuns in Parlament prin redistribuire, nu.

"Calitatea de deputat sau de senator inceteaza la data intrunirii legale a Camerelor nou alese sau in caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces", se arata in art. 70 din Constitutie.

Prin urmare, cetatenii nemultumiti ca deputatul sau senatorul lor a fost prins incalcand flagrant legea si inchis nu pot face decat sa astepte ani de zile verdictul final al instantei, timp in care ei pot fi privati de reprezentare in forul legislativ si respectivul ins incaseaza bani publici. In alte tari, un astfel de parlamentar isi da demisia de onoare. La noi, se autosuspenda din partid ca sa nu-i murdareasca imaginea si cam atat.

Art. 2 din Constitutie ne mai da o sansa - referendumul.

" (1) Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum.

(2) Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu."

Sigur, Constitutia nu spune ce se intampla daca un grup "exercita suveranitatea in nume propriu", adica in interes privat, nu in interes general.

Cat despre referendum, legea prevede ca el este fie national, fie local, si este convocat fie de presedinte, fie de capii autoritatilor locale.

Il vede cineva capabil pe Klaus Iohannis sa convoace un referendum impotriva unor abuzuri comise de majoritatea condusa de Victor Ponta? Si daca ar face-o, n-ar avea nicio sansa, pentru ca banii pentru organizarea lui ar trebui dati de Guvernul condus de acelasi Victor Ponta.

In plus, sa ne amintim ca poporul a mai cerut prin referendum valabil si validat parlament unicameral si cel mult 300 de parlamentari, dar nici gand ca el sa fie pus in aplicare de clasa politica.

Articolul 74 din Constitutie ne mai da inca o sansa - dreptul la initiativa legislativa.

" (1) Initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot. Cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.

(2) Nu pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea. (...)

(4) Deputatii, senatorii si cetatenii care exercita dreptul la initiativa legislativa pot prezenta propuneri legislative numai in forma ceruta pentru proiectele de legi.

(5) Propunerile legislative se supun dezbaterii mai intai Camerei competente sa le adopte, ca prima Camera sesizata".

Cu alte cuvinte, te poti stradui sa aduni semnaturi (in conditiile draconice de mai sus) sa zicem pentru o lege care sa prevada ce sanctiune primeste premierul daca refuza organizarea de alegeri partiale, dar la final proiectul intra tot in malaxorul parlamentar in care avem o majoritate condusa de acelasi premier.

Constitutia ne mai da si o a treia sansa - Avocatul Poporului.

Art. 58 prevede ca acesta "este numit pe o durata de 5 ani pentru apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice", iar art. 59 ca "isi exercita atributiile din oficiu sau la cererea persoanelor lezate in drepturile si in libertatile lor, in limitele stabilite de lege".

La ora actuala, aceasta sansa are valoare zero din cauza faptului ca functia este ocupata, la propunerea PSD-ului condus de Victor Ponta, de Victor Ciorbea, care refuza constant sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la incalcari grosolane ale Constitutiei de catre Guvernul Ponta, lucru dovedit prin deciziile ulterioare ale CCR.

Exista si o a patra sansa, data de art. 52.

" (1) Persoana vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, este indreptatita sa obtina recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim, anularea actului si repararea pagubei.

(2) Conditiile si limitele exercitarii acestui drept se stabilesc prin lege organica".

Este vorba despre legea 554/2004 a contenciosului administrativ, la care a apelat PNL cerand Guvernului sa organizeze alegeri partiale. Degeaba. Curtea de Apel Cluj l-a avertizat pe Victor Ponta ca face "exces de putere", dar procesul nu s-a incheiat si pana la final premierul a anuntat ca nu va face nimic.

Un proces costa si dureaza mult. Ii vede cineva in stare pe alegatori, inhamandu-se singuri la asa ceva?

Ce se poate face?

Concluzia trista ar fi ca in Romania poporul nu mai are nicio putere, iar politicienii nu au onoare. Zilele acestea, liderii principalelor partide din Marea Britanie care au pierdut alegerile au demisionat in cateva ore. In Romania, Vasile Blaga sau Victor Ponta au esuat lamentabil la europarlamentare, respectiv prezidentiale, dar au ramas lideri de partid.

Liderii politici nu mai au onoare si nici frica de electorat. Ei stiu ca, orice ar vota alegatorul, jocurile se fac in culise, prin tradari si traseism la toate nivelurile.

Pana si protestele de strada au un iz ciudat. Da, problema defrisarilor este una majora, de ani de zile. Se fura mult, se incalca legea, dar cum se face ca se iese in strada abia acum, cand Codul Silvic ajunge la presedinte pentru promulgare?

Sa avem asteptari de la presedintele Romaniei? Klaus Iohannis a recunoscut ca nu are parghii constitutionale. Presedintele poate sa faca declaratii publice (daca vrea) si cam atat, in rest se ocupa de politica externa. Iar Parlamentul tine cont de ce spune el doar daca are chef sau ii sunt servite propriile interese, dovada cazurile in care au fost acceptate sau respinse solicitarile DNA de retinere si arestare preventiva ale unor senatori sau deputati.

Mai nou, s-a decis ca nici presedintii de consilii judetene nu vor mai fi alesi de cetateni, ci de consilierii judeteni. Prin urmare, capii judetului vor fi stabiliti tot prin troc politic intre partide.

Si atunci, ce poti sa faci daca esti nemultumit? Mai nimic. Poti, cel mult, sa iesi in strada, dar pentru un protest legal trebuie sa existe organizatori, primaria sa isi dea acceptul, iar cineva sa isi asume raspunderea ca provocatorii infiltrati nu le vor dechide partie jandarmilor.

Cineva ar putea intreba: dar Opozitia ce face? Raspunsul este: care Opozitie? N-ati vazut ca toti liderii partidelor parlamentare au incins hora consensului pe dealul Cotroceniului, semnand pe ascuns, departe de ochii alegatorilor, o initiativa legislativa?

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#protest Parlament, #referendum, #Ciorbea Avocatul Poporului , #parlament
Comentarii
Poza tieues
tieues
rank 5
Nu exista comunism bun exista eroare de a crede intr-o inselatorie
Poza Haan1
Haan1
rank 5