Topul scandalurilor politice din aceasta saptamana

Duminica, 15 Decembrie 2013, ora 12:01
3959 citiri
Topul scandalurilor politice din aceasta saptamana
Foto: dcnews.ro

Incheiem o saptamana in care am asistat la cateva greseli politice extrem de grave, pe care este bine sa le fixam in memorie in conditiile in care anul viitor vor avea loc doua randuri de alegeri.

S-au luat multe decizii proaste, s-au facut declaratii surprinzatoare (chiar alarmante), s-au incalcat legi si proceduri, s-au spus minciuni pe fata de la cel mai inalt nivel si fara teama ca vor exista repercursiuni.

Si totusi au existat. Iar Romania a fost din nou aratata cu degetul in semn de dezaprobare, ba, mai mult, pusa la colt si avertizata ca se joaca cu focul.

Dintre numeroasele greseli politice inregistrate in aceasta saptamana le-am selectat pe cele mai importante, cele care vor avea efecte multiple si pe termen lung.

Locul 3: Scandalul Daniel Barbu

Politicianul care a deschis seria gafelor este liberalul Daniel Barbu. Desi a comis destule erori in mandatul sau de ministru al Culturii, ele nu au fost niciodata taxate de partid sau de premier. Iata insa ca de data aceasta insusi Crin Antonescu i-a cerut demisia, dupa ce ministrul si-a facut la televizor, in direct, socoteli despre cum ar putea el sa foloseasca banii alocati bolnavilor de HIV-SIDA pentru festivaluri de relaxare a poporului.

Interesant este ca Daniel Barbu era ministrul Culturii, nu al Industriilor, sa zicem, prin urmare un om citit, scos in lume, care putea sa isi dea seama si singur de gravitatea afirmatiilor sale.

Declaratia cutremuratoare a lui Barbu: Prea multi bani pentru bolnavii de HIV-SIDA, puteam sa facem mai multe festivaluri

Pe de alta parte, scandalul nu este inchis. PNL l-a nominalizat in locul lui Daniel Barnu pe deputatul Gigel Stirbu, de care aproape nimeni nu auzise vineri si care a facut o greseala de gramatica chiar de la prima sa aparitie in fata jurnalistilor. La mai bine de 48 de ore de la desemnarea lui, nici premierul Ponta si nici presedintele nu si-au exprimat in scris acordul cu privire la investirea in functie. Mai mult, Victor Ponta a declarat ca vrea sa discute cu Gigel Stirbu, luni, inainte de a lua o decizie, in conditiile in care cei doi sunt colegi in Camera Deputatilor inca din 2008, ba chiar si fosti colegi in comisia pentru drepturile omului.

Plesu despre propunerea PNL la Cultura: Un Gigel in plus nu mai conteaza

Locul 2: Scandalul Lucian Bolcas

Tot in aceasta saptamana a fost anuntat si numele celui care va ocupa locul gol lasat la Curtea Constitutionala de Iulia Motoc, plecata la CEDO. Este vorba despre Lucian Bolcas, fost deputat si vicepresedinte al Partidului Romania Mare, fost avocat al lui Adrian Nastase, acuzat ca ar fi avut manisfestari antisemite inclusiv de celebrul centru Elie Wiesel.

Cine e Bolcas: Obsesii cu maghiari, batjocorirea regelui, arestarea procurorilor

De altfel, aceasta a fost una dintre putinele nominalizari in functii de un asemenea nivel pe care Victor Ponta nu a anuntat-o personal. La multe ore dupa ce Lucian Bolcas isi exprimase satisfactia pe toate posturile de stiri si le multumea colegilor pentru increderea acordata, liderul PSD a confirmat propunerea surprinzatoare, sustinand ca le va cere senatorilor PSD sa il voteze pe Lucian Bolcas "pentru uriasa experienta, calitatea umana si coloana vertebrala".

In ciuda reactiilor negative inregistrate ulterior, USL isi mentine aceasta nominalizare, fiind foarte posibil sa asistam chiar la instalarea in Curtea Constitutionala a lui Lucian Bolcas, omul care a spus despre sentinta in dosarul Trofeul Calitatii ca seamana cu "deciziile Tribunalului militar din anii '50, cand dusmanii poporului erau condamnati pentru fapte pe care nu le-au savarsit ei" si care a sustinut desfiintarea CNSAS pentru ca "legea razbunarii pe care o promoveaza aceasta institutie nu este o lege crestina".

Basescu, vehement: Nu-l accept pe Bolcas! Nu particip la o astfel de ceremonie!

Locul 1: Scandalul Comisia Juridica din Camera Deputatilor

Cea mai grosolana greseala politica a fost facuta luni seara, la Palatul Parlamentului. Folosindu-se de lista de prezenta semnata de o unii dintre membrii Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, cativa dintre acestia s-au adunat tarziu in noapte, dupa plecarea jurnalistilor si intr-o incapere din care nu se putea transmite live, pe Internet, intr-o sedinta paralela in care au decis sa faca modificari la Codul Penal si sa puna pe ordinea de zi in regim de urgenta Legea amnistierii, ambele urmand sa ridice inca de a doua zi clasa politica deasupra Constitutiei si legilor in vigoare.

Superimunitatea in viziunea deputatilor juristi: De la probleme de procedura, la gafa ambasadelor straine

Mai mult, deciziile luate pe sest (ba chiar cu falsificarea unor semnaturi, sustin unii jurnalisti) nu au fost comunicate colegilor deputati decat in timpul sedintei de plen, cand acestia au fost pusi sa voteze la foc automat zeci de proiecte legislative. "Obiectii? Comentarii? Nu! Admis" - cam asa turuia Valeriu Zgonea la fiecare amendament.

Zi de foc in Parlament: Amnistia, amanata. ANI, mutilata. Legea care vizeaza Rosia Montana, ingropata

Nu e de mirare ca unii deputati sustin ca nu au stiut ce voteaza (desi unii nu spun adevarul). Cert este ca marti, Parlamentul i-a salvat pe senatori, deputati, avocati, judecatori, notari, alesi locali si alte cateva categorii favorizate de bratul lung al DNA si ANI, si a fost cat pe ce sa aprobe amnistierea si gratierea unor fosti sau viitori detinuti celebri, printre care Adrian Nastase, Gigi Becali, Catalin Voicu sau Dan Voiculescu.

A urmat un scandal urias, de nivelul celui din vara lui 2012. CSM, DNA si ANI au criticat vehement deciziile luate, Inalta Curte a sesizat Curtea Constitutionala, iar Ambasadele Frantei, Germaniei, Olandei, Statelor Unite si reprezentantii Comisiei Europene au cerut explicatii, atragand atentia Romaniei ca se indeparteaza tot mai mult de statutul de tara democratica.

Victor Ponta, atac la ambasadele straine: Nu mai e cazul sa ne atraga atentia nimeni

PNL a facut imediat pasul inapoi, lasandu-i pe pesedisti in offside. Insa acestia au strans randurile. Cu discursuri antioccidentale pe care nu le-am mai auzit de pe vremea lui Ion Iliescu, premierul Victor Ponta si ministrul de Externe Titus Corlatean i-au acuzat pe americani si europeni ca se amesteca in "treburili" noastre interne, cum spunea Nicolae Ceausescu, ba mai mult, premierul a dat impresia ca santajeaza public compania americana Chevron. Interesant este si ca desi are doctoratul in drept, Victor Ponta a parut singurul care nu realizeaza efectele catastrofale produse de modificarile aduse Codului Penal.

Laura Stefan: Parlamentarii cercetati, judecati sau condamnati pentru coruptie vor scapa toti Interviu

Adio Schengen, adio raport pozitiv MCV, adio investitori! Romania lui Ponta e privita acum mai rau decat Ungaria lui Orban.

A fost o saptamana grea, cu multe momente neplacute, care ar trebui sa ne dea tuturor de gandit.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#modificari Cod penal, #Bolcas Curtea Constitutionala, #Daniel Barbu demisie, #Gigel Stirbu ministrul Culturii , #parlament