Trei senatori americani sunt la Bucuresti: Ce le cer romanii din SUA

Sambata, 07 Iunie 2014, ora 16:17
9325 citiri
Trei senatori americani sunt la Bucuresti: Ce le cer romanii din SUA

Senatorii americani John McCain, Chris Murphy si Ron Johnson se afla sambata, la Bucuresti, pentru mai multe intalniri, prilej cu care comunitatea romanilor din SUA le solicita acestora sa insiste in fata oficialilor romani pe lupta impotriva coruptiei si respectarea statului de drept.

La ora 19:00 cei trei senatori americani vor fi primiti la Palatul Cotroceni de presedintele Traian Basescu.

Acestia se afla in Europa cu ocazia Forumului Global Wroclaw (Wroclaw Global Forum), care are loc in Polonia. In program figureaza intalniri cu reprezentanti ai parlamentelor din Romania, Bulgaria si Polonia, in timpul carora va fi reconfirmat angajamentul SUA de a ajuta Europa de Est in cazul unui conflict cu Rusia.

Trei senatori americani vin in Romania

Prezenta in Romania a senatorilor McCain, Murphy si Johnson i-a determinat pe romanii-americani care fac parte din Romanian Community Coalition, cea mai mare organizatie a comunitatii romanesti din Statele Unite, sa le adreseze o scrisoare deschisa, in care le-au cerut ca pe langa discutiile legate de securitatea regionala, sa le solicite oficialilor romani "sa continue lupta impotriva coruptiei, sa respecte statul de drept si sa mentina independenta justiei".

In document se arata ca pentru asigurarea stabilitatii in regiune este necesara nu doar "o prezenta militara americana mai puternica si forte armate bine antrenate si echipate ale tarilor NATO de pe granita cu Rusia", ci si "intarirea statului de drept si continuarea luptei impotriva coruptiei" in aceste tari, inclusiv in Romania.

Romanii-americani au transmis faptul ca sunt "ingrijorati de multiplele incercari ale mai multor membri ai Parlamentului Romaniei sa protejeze politicienii corupti si sa opreasca institutiile ce lupta impotriva coruptiei, ca de exemplu Directia Nationala Anticoruptie (DNA), sa fie mai eficiente", dand exemplu repetatele decizii de respingere a ridicarii imunitatii unor parlamentari acuzati de fapte de coruptie.

Senatorul Isaila, salvat de colegi: Au votat impotriva arestarii

"Lupta impotriva coruptiei trebuie sa mearga mana in mana cu intarirea armatei pentru a asigura stabilitate si pace in acea zona (...) In calitate de alesi ai nostri in Senatul american, va rugam sa fiti vocea noastra cand va intalniti cu oficialii romani si sa le cereti sa sprijine lupta impotriva coruptiei", au cerut romanii-americani in scrisoarea lor.

"Am dorit sa aratam prin demersul nostru ca nu numai administratia americana are interes in stabilitatea Romaniei, dar si noi, romanii din Statele Unite, dorim o Romanie stabila si sigura, unde romanii sa poata spera la un viitor mai bun (...) Cel mai mare risc in acest moment la adresa securitatii nationale a Romaniei este coruptia de la nivel inalt, din acest motiv este imperativ pentru fiecare roman, indiferent unde s-ar afla, sa ia pozitie impotriva ei", a explicat Pr. Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition.

Apel catre Parlament: Incetati sa mai fiti scutul coruptilor contra justitiei!

Prin demersul lor, romanii din Statele Unite spun ca si-au dorit sa se alature apelului lansat zilele acestea de societatea civila adresat Parlamentului, in care se solicita ca senatorii si deputatii acuzati de coruptie sa nu mai fie protejati prin vot.

Intr-un apel catre Parlament intitulat "Incetati sa mai fiti scutul coruptilor contra justitiei!" si semnat de mai multe organizatii ale societatii civile, parlamentarilor romani li se solicita "sa nu mai puna piedici justitiei in dosarele in care sunt implicati colegii lor, sa voteze transparent, cu bilele la vedere, cererile DNA de ridicare a imunitatii parlamentare si sa nu mai faca declaratii care aduc prejudicii justitiei".

"Marius Isaila, Florin Popescu, Vlad Cosma, Laszlo Borbely, Victor Paul Dobre sau Ion Stan sunt cateva exemple de parlamentari investigati de DNA care au beneficiat de protectia majoritatii senatorilor si deputatilor romani, plasandu-se astfel deasupra legii.

Aceasta atitudine sfidatoare submineaza statul de drept si ne plaseaza in afara civilizatiei occidentale. Reprezinta, totodata, o tradare a intereselor Romaniei, fiind o vulnerabilitate la adresa sigurantei nationale intr-un context extern atat de framantat", se arata in apelul publicat pe site-ul Freedom House Romania.

In document se face referire si la declaratiile prin care premierul Victor Ponta s-a solidarizat cu acuzatii de coruptie Adrian Duicu, Ion Prioteasa si Radu Mazare, dand de inteles ca DNA face "dosare politice", si se reaminteste faptul ca mai multi lideri PSD au pus chiar problema desfiintarii DNA.

Vizite importante la Bucuresti

Cei trei senatori se alatura astazi altor inalti oficiali care au fost prezenti in ultimele saptamani la Bucuresti, printre care vicepresedintele american, Joe Biden, seful Pentagonului, Chuck Hagel, dar si secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen sau generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al fortelor aliate in Europa.

Dungaciu: Biden a redefinit conceptul de pro-american in Romania Interviu

Senatorul John McCain (foto), candidat la alegerile prezidentiale din 2008, este unul dintre cei mai aprigi critici ai Rusiei, dar si un sustinator al rezolvarii conflictelor prin interventii militare.

Vizita celor trei are loc la doar cateva zile dupa ce presedintele american, Barack Obama, a anuntat, la Varsovia, ca este de acord ca SUA sa cheltuiasca un miliard de dolari pentru a stimula suplimentarea prezentei militare in Europa.

Obama: Romania nu va fi niciodata singura. SUA vor fi mereu alaturi de aliatii NATO (Video)

Barack Obama, catre Traian Basescu: Ce faci, prietene? (Video)

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#senatori americani Bucursti, #McCain Bucuresti, #romani americani scrisoare McCain, #apel parlamentari coruptie , #parlament