Un deputat musulman vrea sanctionarea unui coleg care l-a acuzat ca mananca sorici

Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 23:06
2621 citiri
Un deputat musulman vrea sanctionarea unui coleg care l-a acuzat ca mananca sorici
Foto: Camera Deputatilor

Deputatul Amet Aledin ce reprezinta comunitatea tatara ii cere sefului de grup parlamentar, Varujan Pambuccian, sanctionarea colegului Mircea Grosaru pentru ca acesta, facand o gluma "neghioaba", l-a acuzat ca, desi este musulman, mananca carne de porc si sorici.

"Miercuri, 07.12.2010, un post national de televiziune a transmis un reportaj, cu o inregistrare a unor discutii, din cadrul Grupului Parlamentar al Minoritatilor Nationale. Discutiile se purtau intre deputatii comunitatilor etnice, la finalul sedintei saptamanale, dar si in contextul sarbatoririi domnului Nicolae Paun. Era pauza dintre sedinta de grup si sedinta Plenului Camerei Deputatilor. Se astepta sosirea domnilor ministri Botis, Ialomitianu si Funeriu.

In respectiva pauza, domnul deputat Mircea Grosaru, reprezentant al comunitatii italiene, in momentul in care ma pregateam sa ies, a facut o gluma neghioaba, cu privire la traditia mea religioasa si la felul cum o respect. Mai precis, este vorba de o acuzatie, din punctul dumnealui de vedere, o gluma, care se referea la faptul ca mananc carne interzisa de Islam.

Aceasta asa-zisa gluma, pentru orice musulman, asadar, si pentru mine, reprezinta punctul sensibil, deoarece religia inseamna, alaturi de etnie, esenta existentei noastre. (...) Ma vad nevoit, insa, acum, sa spun ca nu am mancat, nu mananc si nu voi manca carne de porc, deoarece incerc sa fiu un bun musulman. Chiar am sprijinit, cat s-a putut, promovarea acestei dimensiuni spirituale", se arata intr-un comunicat al lui Amet Aledin.

El spune ca nu a dorit ca "o astfel de discutie absolut stupida "sa ia amploare, dar pentru ca a fost mediatizata, la nivel national, a decis sa trimita acest comunicat de presa, in conditiile in care a primit "semnale de neliniste din partea membrilor comunitatii" musulmane.

Amet Aledin ii solicita lui Varujan Pambuccian sa puna in discutie cererea sa de a fi sanctionat, "dupa cum considera Grupul Parlamentar al Minoritatilor Nationale", Mircea Grosaru.

"Daca nu se ia, luni, 13 decembrie a.c., o masura justa, marti, 14 decembrie a.c., voi anunta in plen plecarea mea din cadrul Grupului Parlamentar al Minoritatilor Nationale", ameninta deputatul tatar.

Grosaru si-a cerut scuze

Mircea Grosaru, deputat din partea minoritatii italiene, recunoaste "regretabila" gluma si isi cere scuze printr-un comunicat.

"Inregistrarea difuzata este, de fapt, o gluma regretabila a subsemnatului, facuta intr-un grup restrans din care facea parte si reprezentantul minoritatii tatare in Parlament, deputatul Aledin Amet, fata de care imi cer scuze public. Aceleasi scuze le transmit si minoritatii tatare pe care o asigur de prietenia noastra si pe viitor si careia ii multumesc pentru intelegere", afirma Grosaru.

El critica faptul ca presa a dat publicitatii o inregistrare care nu are "un caracter informativ" pentru societate.

"Nu pot sa nu apreciez insa ca inadmisibila practica inregistrarii unor convorbiri private, mai ales in Parlament, si sa nu constat, totodata, ca difuzarea unei astfel de inregistrari nu are, in nici un caz, un caracter informativ, asa cum isi propune orice media responsabila si care doreste sa fie apreciata pentru profesionalismul ei", mai spune Grosaru.

De remarcat ca ambele comunicate au fost trimise de la Camera Deputatilor, pe mail, in acelasi timp.

Potrivit unei inregistrari difuzate de Antena 3, Grosaru l-a ironizat pe Amet Aledin.

"Asta mananca sorici la greu. L-am vazut cu sorici. Auzi, daca afla astia de la comunitatea lui, il impusca. Mananca sorici. Noi daca mergem patru insi si probam ..Auzi, sa ii facem o poza si sa trimitem la comunitate. Intrebam, de ce turcul nu are voie sa manance sorici de porc si tatarul mananca. Tatarul mananca sorici din greu. Si mici si sorici si slanina", a spus deputatul Grosaru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Amet Aledin Mircea Grosaru, #sanctiune gluma sorici , #parlament