Vom avea 300 de parlamentari, alesi dintr-un tur - Puterea, de acord cu Opozitia

Luni, 06 Iunie 2011, ora 19:22
5958 citiri
Vom avea 300 de parlamentari, alesi dintr-un tur - Puterea, de acord cu Opozitia
Foto:Inpolitics.ro

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat pentru Ziare.com ca si PDL sustine limitarea la 300 a numarului de parlamentari, stabilita prin lege, dar si alegerea parlamentarilor dintr-un singur tur, asa cum anuntase si USL, in aceeasi zi, ca isi doreste.

"Nu este o noutate (n.r - limitarea la 300, prin lege, a numarului de parlamentari). Stabilirea numarului de parlamentari nu e de natura constitutionala. Asta e solutia normala, nu au propus o minune. Sunt rezultatul unui referendum pe care l-am sustinut si organizat. Numarul de parlamentari se stabileste prin legea electorala, nu prin Constitutie. Vom sustine actul normativ care vizeaza reducerea numarului de parlamentari", a declarat deputatul de Bistrita pentru Ziare.com.

In opinia sa, USL promoveaza acum aceasta varianta pentru ca nu au de ales, afirmand ca "indiscutabil" actuala Coalitie va da o lege pentru acest lucru. Totodata, el i-a acuzat de ipocrizie pe reprezentantii USL, care acum cateva luni declarau ca nu-si doresc un parlament cu maxim 300 de oameni, pentru ca ar fi mai usor de santajat si manipulat de catre Traian Basescu, dar acum sustin acelasi lucru pe care il contestau.

"N-au cale de ales. Nu au cale de ales. Reducerea numarului de parlamentari poate fi realizata de actuala majoritate, fara acordul lor. Categoric ca o vom face, indiscutabil ca o vom face. Nu putem, in schimb, stabili Parlament unicameral fara colaborare cu Opozitia, aici e vorba de revizuirea Constitutiei si de un cvorum special. Stiu ca acolo nu putem fara ei, dar dincoace putem fara ei. De aceea nu s-a putut sa se opuna si intr-un domeniu in care actuala Putere va lua decizia de rezolvare a acestei probleme", a explicat acesta.

Antonescu: Vreti 300 de parlamentari? Hai sa facem!

Anterior, presedintele PNL, Crin Antonescu, declarase ca propune schimbarea sistemului electoral din Romania prin alegerea parlamentarilor prin uninominal pur, intr-un singur tur, interzicerea traseismului si limitarea prin lege, nu prin modificare constitutionala, cum vrea Traian Basescu, a numarului de parlamentari.

Parlamentarii, alesi dintr-un tur

Ioan Oltean a spus si ca PDL sustine si cealalta propunere a USL, cea prin care parlamentarii sa fie alesi dintr-un singur tur de scrutin, prin uninominal pur.

"Noi am sustinut legea cu primarii, mi se pare absolut firesc sa mergem pe principiul simetriei si in privinta aceasta, e inadmisibil sa avem parlamentari cu 1.000 de voturi si altii cu 40.000 de voturi sa stea acasa, pentru ca sunt rezultatul unui joc de repartizare a mandatelor totalmente nedemocratic.

Vedeti cata duplicitate si cata demagogie? Pe de o parte, au criticat alegerea primarilor din primul tur, si PSD si PNL, au uitat ca in 2004 au sustinut alegerea presedintilor de Consilii Judetene din primul tur, iar acum vin ei cu un proiect de lege in care sustin exact acelasi lucru pe care l-am sustinut noi in legea alegerilor locale. Deci, demagogia asta e absoluta condamnabila. In privinta aceasta nu vreau sa mai adaug nimic. Va asigur ca noi militam pentru punerea in aplicare a rezultatului referendumului si ca parlamentarii sa fie alesi la fel ca si primarii", a spus vicepresedintele Camerei Deputatilor.

Impotriva migratiei politice

Ioan Oltean a mai declarat ca PDL militeaza pentru stoparea migratiei politice si a acuzat PSD si PNL ca s-au opus unei legi care interzicea migratia politica, pentru a o sustine acum.

"Vreau sa va spun urmatorul lucru - in 2003 am initiat un proiect de lege, am fost autorul, privind interzicerea migratiei primarilor si migratiei parlamentarilor, PSD a respins legea. In 2005, am initiat legea migratiei primarilor, fiind la putere, am reusit sa o impunem si astazi, iata ca de 3 ani, 3 ani jumatate, primarii nu pot migra.

Tot in 2005 din nou am reiterat proiectul de lege privind interzicerea si a parlamentarilor sa migreze politic. Si PNL si PSD, intr-o voiosie, au respins acest proiect de lege. Iata ca PSD vine acum ...demagogia lor e de notorietate. Puteam de 10 ani sa interzicem acest fenomen daca PSD dorea la vremea respectiva (...) Vorbesc in nume personal, nu in numele Partidului Democrat Liberal, dar cu siguranta si Partidul Democrat Liberal militeaza pentru obiectivele mai sus amintite", a amintit Oltean.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Oltean PDL 300 parlamentari, #PDL parlamentari primul tur , #parlament