CSAT si presa periculoasa - vezi reactiile liderilor politici

Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 17:56
2561 citiri
CSAT si presa periculoasa - vezi reactiile liderilor politici

Documentul CSAT prezentat Parlamentului, in care presiunile exercitate de trusturile de presa asupra deciziei politice sunt considerate vulnerabilitati in Strategia de Aparare, a starnit numeroase controverse.

Reprezentantii Puterii spun aceasta constatare a CSAT vine dupa campania electorala de anul trecut in care trusturile de presa s-au implicat cu mult peste statutul de neutralitate. Premierul Emil Boc a evitat insa sa spuna daca presa reprezinta o amenintare.

In schimb, Opozitia a criticat dur acest document al CSAT, acuzand Puterea ca incearca sa distruga presa independenta din Romania.

Turcan: Documentul CSAT trage un semnal de alarma

Strategia Nationala de Aparare a Tarii, care identifica presa printre vulnerabilitati, nu pune bazele unei imixtiuni a statului in presa, doar trage un semnal de alarma, afirma purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan.

El considera ca problema este exagerata de catre reprezentantii mass-media, si spune ca presedintele doar semnaleaza niste derapaje, pe care tot presa trebuie sa le corecteze.

Valeriu Turcan: Nu vrem sa restrangem drepturile presei

"Presedintele si CSAT nu au identificat presa ca principala vulnerabilitate, ci ca una dintre ele. Daca va uitati putin, acea lista incepe cu diminuarea capacitatii de aplicare a legii de unele institutii ale statului.

Aceste vulnerabilitati ale Romaniei sunt cu caracter general, unele militar, altele de functionare a societatii democratice. Scopul documentului nu este sa puna la zid presa, ci sa faca un inventar corect si onest al statului roman", a spus purtatorul de cuvant al Presedintiei.

Potrivit lui Turcan, derapajele identificate de CSAT in presa romaneasca trebuie corectate din interior. Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale spune ca in Romania, exista presa dirijata, care scrie la comanda.

La randul sau, consilierul prezidential Peter Ekstein Kovacs spune ca documentul CSAT prezentat Parlamentului reprezinta o constatare a Consiliului in special dupa campania electorala de anul trecut in care trusturile de presa s-au implicat cu mult peste statutul de neutralitate.

"Este un raport destul de voluminos care pe puncte face practic o enumerare despre ce reprezinta o problema pe plan national in materie de siguranta. Este o constatare a CSAT. A fost o campanie electorala sau mai multe in care trusturi de presa s-au implicat mult peste statutul de oarecare neutralitate si obiectivitate, a declarat la Realitatea FM, Peter Ekstein Kovacs.

Boc, catre un ziarist: Dvs ma intrebati ce vreti, eu va raspund ce cred ce cuviinta

Premierul Emil Boc a refuzat miercuri sa spuna daca, in opinia sa, presa reprezinta o amenintare publica.

"Dumneavoastra ma intrebati ce vreti, eu va raspund ce cred ce cuviinta", a raspuns Emil Boc, intrebat daca presa reprezinta o amenintare publica. Premierul s-a multumit doar sa citeasca din documentul CSAT prezentat Parlamentului.

Boc, catre un ziarist: Dvs ma intrebati ce vreti, eu va raspund ce cred ce cuviinta

In schimb, ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a declarat ca el nu considera presa un risc.

Opozitia: Se urmareste distrugerea presei independente din Romania

De cealalta parte, reprezentantii Opozitiei considera ca se urmareste inchiderea mijloacelor mass media care nu-l lauda pe seful statului si care contesta Puterea.

Unul din dusmanii acestei Puteri este presa, care nu vrea sa inteleaga ca trebuie laudat doar presedintele Romaniei, afirma liderul PSD, Victor Ponta, care comenteaza astfel Strategia de Aparare a Tarii unde se precizeaza ca mass-media este o vulnerabilitate la adresa securitatii nationale.

Ponta: Se urmareste distrugerea presei independente din Romania

"Daca mai era cineva care credea ca nu e adevarat, poate ca acum isi va da seama ca unul din dusmanii acestei Puteri este presa, care nu vrea sa inteleaga ca trebuia doar laudata Puterea. Exista un atac evident asupra presei independente", spune Ponta.

La randul sau, Adrian Nastase crede ca "CSAT gaseste modalitati prin care societatea sa fie tinuta in chingi".

Nastase despre CSAT: Este o tentatie totalitara care a marcat viata publica in ultimii 5 ani

"Cine ar urma sa stabileasca cand o campanie de presa reprezinta vulnerabilitati? Este o tentatie totalitara care a marcat viata publica in ultimii 5 ani", a spus Nastase.

Acesta a adaugat despre parerea CSAT asupra campaniilor de presa facute la comanda ca "e o evolutie nefericita in ceea ce priveste statul de drept".

CSAT: Presa, o vulnerabilitate a statului roman

In opinia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, campaniile de presa facute "la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora" constituie una dintre vulnerabilitatile Romaniei, motiv pentru care acest aspect a fost inclus in Strategia Nationala de Aparare a Tarii, adoptata marti si trimisa miercuri la Parlament.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#presa CSAT, #presa vulnerabila CSAT, #document CSAT presa amenintare , #parlament
Comentarii