Cum a reusit Parlamentul nostru chiulangiu sa blocheze Comisia Europeana

Sambata, 17 Septembrie 2016, ora 09:53
7751 citiri
Cum a reusit Parlamentul nostru chiulangiu sa blocheze Comisia Europeana
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentul nostru a blocat prin chiul Comisia Europeana. Nu a adoptat o directiva a Consiliului UE, ceea ce nu permite CE sa propuna rectificarea de buget pentru statele membre UE.

Suntem ultimul stat care nu a dat vot, dupa ce decizia a fost amanata de patru ori din cauza lipsei de cvorum in Parlament.

Premierul Dacian Ciolos a transmis, recent, Parlamentului, o scrisoare in care cere urgentarea adoptarii.

Plenul comun al Parlamentului urmeaza sa voteze, la inceputul saptamanii viitoare, proiectul de lege pentru ratificarea Deciziei Consiliului UE privind sistemul de resurse proprii al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.

Dacian Ciolos atrage atentia, in scrisoarea deschisa, ca Ministerul Finantelor Publice a transmis inca din septembrie 2015 un proiect de lege de ratificare a acestei decizii UE.

"Precizam ca ratificarea este cu atat mai urgenta cu cat plata de catre toate statele membre a impactului noii Decizii in cursul anului 2016, pe baza unui buget rectificativ al UE adoptat, va fi posibila numai in cazul in care Romania va notifica Secretariatul General al Consiliului ca a finalizat procedurile de ratificare pana cel tarziu 30 septembrie 2016", se mentioneaza in scrisoarea premierului.

Dacian Ciolos mai spune ca Romaniei i-a fost solicitata, in nenumarate randuri, urgentarea ratificarii, de catre Comisia Europeana si statele membre.

"Mai mult, presedintia slovaca a anuntat ca intentioneaza sa faca demersuri suplimentare in acest sens, prin transmiterea unor scrisori catre presedintii celor doua Camere ale Parlamentului", mai afirma Ciolos in scrisoare.

Potrivit discutiei din Biroul Permanent reunit, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a subliniat ca, din fisa proiectului, rezulta ca acesta a mai fost inscris in proiectul ordinii de zi a sedintelor celor doua Camere, anul acesta, in datele de 22 martie, 11 aprilie, 4 mai si 22 iunie.

"Exista o temere la nivelul Comisiei Europene vizavi de adoptarea acestui proiect de lege, intrucat suntem ultimul stat care nu a ratificat aceasta decizie, Comisia Europeana neputand sa propuna rectificarea de buget, iar statele membre neputand sa contribuie la bugetul Uniunii Europene", a explicat ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Ciprian Bucur.

Tariceanu a raspuns ca, in acest caz, este "o problema de cvorum": trebuie doua treimi din numarul senatorilor si deputatilor.

Presedintele Senatului a supus votului conducerii reunite includerea proiectului pe ordinea de zi de luni a plenului celor doua Camere.

"Nu cred ca are nimeni vreo obiectie. Sigur ca o sa-l inscriem pe ordinea de zi a Camerelor reunite si o sa-l supunem la vot. Toata problema este legata de prezenta pe care o vom inregistra. Altceva nu pot sa va spun", a mai comentat Tariceanu.

Luni, la ora 14:30, este programata sedinta plenului reunit al Parlamentului la care va participa si premierul Dacian Ciolos, pentru prezentarea unui raport privind situatia economiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Parlament blocat Comisia Europeana, #Ciolos scrisoare Parlament directiva UE , #parlament