Cum reuseste Norvegia sa aiba un Parlament eficient si politicieni de incredere. O comparatie cu Romania

Autor: Iulian Bulai - deputat USR
Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 08:03
10015 citiri

Parlamentul este institutia care, prin natura ei legislativa, dirijeaza cursul dezvoltarii tarii si faciliteaza dezbateri privind viziunea de tara.

Parlamentul este locul unde cele mai luminate minti ale unei natiuni ar trebui sa se adune si sa contribuie la crearea de solutii inovatoare pentru problemele curente ale tarii.

Parlamentul este locul unde se iau cele mai importante decizii privind cerintele imperative ale tarii.

Parlamentul ar trebui sa fie locul unde cei mai competenti oameni discuta despre cum tara pe care o vor lasa ca mostenire generatiilor viitoare ar trebui sa arate.

Unele legislative din lume indeplinesc cu succes aceste sarcini, altele mai putin.

Zilele trecute, vorbind despre situatia politica din Romania, am fost pus in situatia jenanta de a raspunde unui prieten norvegian despre insemnatatea parlamentarismului in democratia romanesca.

Date fiind credibilitatea Parlamentului norvegian (Storting) si importanta acestuia in ochii cetatenilor, intrebarea a deschis o discutie interesanta despre situatia prezenta a Parlamentului Romaniei.

Cu indignare a trebuit sa recunosc faptul ca Parlamentul nostru beneficiaza de o incredere a populatiei de doar 11%. Numarul parlamentarilor romani certati grav sau foarte grav cu legea, adica 142 din 596, poate justifica aceasta lipsa de incredere.

Desigur ca se pune problema: cum este posibil ca Romania sa fie condusa de niste oameni in care doar 11% din populatie are incredere? Restul discutiei cu amicul meu a continuat retoric, cu lamentari la adresa demnitarilor nostri si cu ganduri care erau departe de orice sentiment de mandrie nationala.

Nu am avut cum sa fiu patriot in acea situatie. Ar fi fost de-a dreptul ilar sa incep o discutie tipica de genul: "stii, avem si noi peisaje frumoase, oameni primitori si muncitori" si asa mai departe.

Nu aveam cum sa apar o institutie ai carei membri isi voteaza indemnizatii rusinoase, cand doctorii se chinuie pe salarii mizerabile, iar parlamentarilor le fac treaba 2.265 de asistenti.

Indignarea m-a facut sa aflu raspunsuri privind modul de functionare a Parlamentului norvegian, unde asistentii parlamentarilor din partea celor mai mari trei partide insumeaza nu mai mult de 131 de functionari la 150 de reprezentanti in Parlament.

Oare de ce sunt norvegienii asa de eficienti cu 131 de oameni si noi performam atat de slab cu 2.265 de "ajutoare", un numar de 17 ori mai mare?!

In Norvegia nu exista birouri parlamentare raspandite in toata tara si, din fericire, nu sufera deficit democratic din aceasta cauza. Intr-o epoca a comunicarii virtuale, unde fiecare cetatean ii poate scrie direct celui care il reprezinta, lipsa birourilor parlamentare nu este o lipsa de niciun fel, ci mai degraba o eficientizare a procesului democratic.

Rezultatul consta in parlamentari care folosesc mai mult timp pe discutiile in plen, dar si in bani publici care nu sunt irositi pe zeci de angajati care poarta geanta domnilor parlamentari, pe inchirieri de birouri in provincie sau masini de lux care sa ii transporte la aceste birouri.

Un alt aspect pe care l-am discutat cu amicul scandinav era imunitatea parlamentara din Norvegia. Aceasta exista doar ca forma de protejare pentru declaratiile politice din plen, are validitate doar sub acoperisul Parlamentului si doar daca parlamentarul este in drum spre Parlament sau se intoarce de la Parlament.

Oare cum reuseste Norvegia sa aiba o lege a imunitatii parlamentare atat de pertinenta si nimeni nu abuzeaza de ea? Cum reuseste Norvegia sa fie in topul tarilor cu practici de buna guvernare, fara sa aiba o lege a imunitatii care creeaza un scut impenetrabil in jurul parlamentarului?

Raspunsul mi l-am dat singur: este vorba despre o diferenta de perspectiva. Da, intr-adevar, si in Norvegia este o mare onoare sa iti reprezinti tara in forumul legislativ, dar nu este si o oportunitate de a-ti crea averi ascunse. Dincolo de preferintele personale ale alesului, legea imunitatii nu permite asa ceva.

Reflectand la numarul imens de reprezentanti certati cu legea din Romania, nu mi se pare o pura coincidenta faptul ca atat de multi dintre alesii nostri sunt vizati de DNA. Este vorba de un sistem obscur foarte bine pus la punct, un cerc inchis de oameni in care ne-am pierdut increderea si care nu ne reprezinta.

Revenind la discutia cu amicul norvegian despre parlamentarism si reprezentare legislativa, fascinat de cat de bine merge la ei si la noi nu, ma intreaba direct: "Si tu ce faci in situatia asta?"

Aceeasi intrebare mi-o pun in continuare de atunci si incerc sa imi dau un raspuns. De unde va veni solutia pentru acest cerc vicios si cand se vor schimba lucrurile si la noi? Cand se va transforma Parlamentul noastru intr-un loc cu oameni cu o reputatie impecabila, darji, competenti, cu respect fata de cei pe care i-au ales si care sunt primii dintre cei care ii arata cu mana pe colegii lor care calca fatis pe lege?

Daca in Norvegia mersul lucrurilor este ireprosabil, fara ca imunitatea parlamentara sa fie vreodata folosita ca paravan pentru oameni cu interese ascunse, oare de ce nu ar functiona si la noi?

Daca suntem 20 de milioane de romani indignati care vor schimbare, oare vor reusi cei 500 si ceva de oameni din Parlament sa se impotriveasca?

Iulian Bulai este specialist in diplomatie culturala, iar din 2015 este membru al Fundatiei CAESAR.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Coaliția PSD-PNL își decide astăzi candidatul, la Primăria Capitalei. Care sunt variantele pe care pot merge cele cele două partide
Coaliția PSD-PNL își decide astăzi candidatul, la Primăria Capitalei. Care sunt variantele pe care pot merge cele cele două partide
Coaliţia PSD-PNL se reuneşte, luni, la ora 10.00, pentru a decide dacă medicul Cătălin Cîrstoiu rămâne candidatul la Primăria Capitalei, în urma acuzaţiilor privind incompatibilitatea...
Cum au furat partidele startul campaniei. Bucureștiul, împânzit cu afișe și bannere gigantice cu candidați FOTO
Cum au furat partidele startul campaniei. Bucureștiul, împânzit cu afișe și bannere gigantice cu candidați FOTO
Deși au mai rămas mai bine de trei săptămâni până la startul oficial al campaniei electorale, partidele au furat deja startul campaniei cu afișe gigantice în principalele intersecții și...
#parlament Norvegia comparatie Romania , #parlament