Cum vede Ponta noul Parlament - ce rol vor avea Senatul si Camera Deputatilor

Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 12:50
2094 citiri
Cum vede Ponta noul Parlament - ce rol vor avea Senatul si Camera Deputatilor
Foto: Arhiva

Uniunea Social Liberala va propune ca, in urma reformei electorale, Camera Deputatilor sa fie aleasa proportional si sa poata decide in majoritatea temelor legislative, iar Senatul sa devina un for al autoritatilor administrative locale, cu atributii in dezvoltarea regionala, legate de politica externa si de aparare, a declarat miercuri premierul Victor Ponta.

"Dupa foarte multe dispute avute (...), ideea cu care USL va veni in cadrul procesului de modificare a legii electorale este aceea de a avea o Camera a Deputatilor aleasa proportional si care sa aiba principalele atributii constitutionale legate de buget, sa fie camera decizionala pe majoritatea absoluta a temelor legislative - inclusiv controlul asupra Guvernului - motiuni simple.

Si un Senat, pe care noi asa l-am propus - sigur s-ar putea sa fie o noua incercare gresita -, dar sa incercam sa avem un sistem de reprezentare prin vot majoritar, adica fiecare judet si implicit dupa aceea fiecare regiune, in functie de numarul de judete, sa aiba doi senatori, in asa fel incat Senatul sa fie un tip de camera a autoritatilor, a structurilor administrative locale - fie ca e vorba de regiuni, fie de judete - care sa aiba in plus fata de legislatia care tine de dezvoltarea regionala eventuale atributii intalnite si in alte sisteme legate de politica externa si de politica de aparare", a explicat Victor Ponta, la o dezbatere vizand reforma electorala.

Premierul a sustinut ca noul sistem trebuie sa asigure o majoritate clara si eficienta actului parlamentar.

"Cred ca noul sistem trebuie sa asigure o stabilitate si o majoritate clara, in al doilea rand, cred ca trebuie sa tina cont de ceea ce ne propunem la modificarea Constitutiei, si anume dezvoltarea regionala, descentralizarea, de un anumit tip de reprezentare pe regiuni si in al treilea rand trebuie sa tina cont de eficienta actului parlamentar.

Dincolo de reprezentarea politica, exista un urias sentiment ca nu se munceste destul, or asta de fapt submineaza ideea de parlamentarism si cred ca trebuie sa fim foarte atenti", a afirmat Victor Ponta.

Citește și:
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Ministrul Afacerilor Externe a declarat luni, 20 martie, că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. ”Această așa-numită limbă...
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, 20 martie, că nu susține sub nicio formă majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani. Ministrul a subliniat că autorităţile din...
#Ponta sistem electoral, #Ponta revizuire constitutie, #Ponta Senat Camera Deputatilor , #parlament