De ce greva USL va lua sfarsit (Opinii)

Joi, 15 Martie 2012, ora 08:59
6304 citiri
De ce greva USL va lua sfarsit (Opinii)
Foto: Ziare.com

Daca simturile mele politice nu ma insala, greva asta parlamentara nu va dura la infinit. Adica nu va dura pana la alegerile parlamentare din noiembrie. Nici pe aproape. N-are cum. E impotriva logicii.

Pana la urma, populatia se va satura de greva parlamentara a USL. Din doua mari si late motive.

Primul - oamenii chiar sunt sensibili la treaba asta cu munca, mai ales, dar mai ales cand vine vorba de parlamentari. Al doilea - nimeni nu-i vede scopul si finalitatea. "Bun-bun, faceti greva, dar ce obtineti? Intelegem ca aia de la Putere sunt nemernici, dar cum ii va pedepsi asta? Ce castigati? Si, mai ales, ce avem noi, alegatorii, de castigat din asta? Cum va fi mai bine pentru tara?

Sondajele arata deja ca lumea nu e multumita cu greva parlamentara. Vreo 60% ar vrea sa se termine. Si e abia la inceput. Pe parcurs, pe masura ce trece timpul, absenta din Parlament, greva, boicotul asta vor incepe sa "muste". Sa fie o piatra de moara, in loc sa fie instrumentul politic ce se dorea.

Hai sa gandim si altfel. Sa spunem ca "nu, nu afecteaza USL in niciun fel". Dar de adus, aduce ceva? In afara de un somn mult, mult mai lung si mai relaxat pentru unii din membrii sai, cei pentru care a merge la slujba (in Parlament, da, orice ar spune Crin Antonescu sau altii, asta e o slujba, una adevarata si, in mod curios, platita) e un moft.

Dar Puterea ii vrea inapoi?

As crede ca nici Puterea nu se grabeste sa atraga Opozitia inapoi. Sigur, nu ar putea sa cedeze la cele 4 celebre conditii puse de USL pentru revenire in Parlament, care, in fapt, sunt conditii de neindeplinit. Dar ar putea sa cedeze la altele. Sa vina cu niste propuneri atragatoare pentru dialogul politic. Cu multe concesii.

Ca un exemplu la intamplare, sa implementeze "ora primului ministru in Parlament" de care vorbea Emil Boc, pe modelul britanic al "Intrebarilor pentru primul ministru". Pentru cei nefamiliarizati cu asta, ar parea o prostioara, dar, in fapt, e una din cele mai bune prilejuri pentru Opozitie sa "tavaleasca" Puterea, la cel mai inalt nivel. Ar putea face si multe altele, care sa arate "uite, noi vrem, dar ei sunt niste catari si nu vor nimic".

Doar ca oamenii care gandesc de la Putere gandesc asa - stiu ca, dupa ce oricum dai impresia ca ai cedat in serie, a ceda inca o data ar deschide cutia Pandorei. Si ar trebui sa cedezi inca o data si inca o data.

Dar, mai important, Puterea stie ca, cu cat ii lasi mai mult pe cei de la Opozitie sa faca greva asta care ajunge sa nu mai aiba niciun sens, cu atat le scade credibilitatea. La urma urmei, le scad chiar sansele in alegeri. N-o fi mult, n-o fi ceva covarsitor, dar e ceva. Un punct de atac.

De ce are nevoie USL acum? De o strategie de iesire. De ceva de care sa se agate. De o promisiune, de o invitatie, de o concesie, doua-trei-opt.

Are nevoie sa arate ca nu a iesit cu mana goala din tot efortul asta, din tot circul mediatic pe care l-a facut. Are nevoie de o mica victorie. Sau mare.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#USL greva parlamentara, #USL final greva parlamentara , #parlament