Editorial: Prin gaura cheii

Autor:
Marti, 04 Noiembrie 2008, ora 07:51
1668 citiri

La mai putin de o luna pana cand ne vom imbraca hainele de sarbatoare, vom merge la biserica, apoi la vot, apoi la masa de duminica, unde avem pregatite niste cefe cu cartofi prajiti si castraveti murati, prin institutiile statului nu mai bate nici vantul.

Usile se misca lin, trase de functionarii care intra cascand, isi lasa semnatura pe registrul de prezenta, isi trag un dosar in fata si executa linii paralele cu rigla, apoi isi fac o cafea, apoi trec la patratele si, dupa cateva ziare rasfoite si cateva telefoane la mama, la Bolintin, ataca piscul, cu mana libera: cercul!

In spate, in fiset, sunt stranse documente - cativa metri cubi -, dar cine sa le puna in ordine, sa linga niste legi ca sa formuleze raspunsuri?

Ochii se opresc pe perete, apoi pe geamul care da in curtea interioara, unde soferii isi lustruiesc oglinzile, apoi portierele, apoi iar oglinzile, apoi merg la masa.

Un pacanit usor se apropie de usa: e duduia Corina, care aduce un vraf de pliante de la agentii de turism, poate s-o mai gasi vreun revelion pentru intarziati.

Si doua ore, lumea se muta cu mintea in excursie. Intr-un tarziu, taaare tarziu, se face ora 4, si toata lumea rupe usile.

... Am inrosit frecventa, intre orele 11 si 13, ca sa gasesc un prieten care imi raspunde ca nu poate vorbi, ca are de lucru, si ma suna el mai tarziu. N-am gasit.

Un ochi daca dadeai pe gaura cheii la institutiile statului, auzeai mustele cum casca. "Ce vrei, Chis? Nu lucreaza nimeni. Tu nu vezi cum merg lucrurile? Asteptam sa vedem care-i faza". "Si ce, intre timp parjoliti campiile?" "Le-am parjolit deja, ne-am saturat si de jucat in retea".

Din vorba in vorba, oamenii-mi spuneau ca nimeni nu mai face nimic in asteptarea alegerilor. Unii au indicatii sa lase motorul sa toarca in relanti, altii pur si simplu simt ca vine schimbarea, isi fac bagajele si niscai pronosticuri despre succesori, iar singurele care baga vartos program normal sunt tantile de la intretinere.

Si asa mi-am adus aminte ca, din nou, aparatul se primeneste ca sa lase loc la altii. Si de sus, de la ministri, pana la directoarele de gradinite, totul se va calcula dupa culoarea politica. Sa nu invete copiii alfabetul liberal, ca mai bun e ala popular, sa nu opereze chirurgii in maghiara, ca poate nimeresc carotida, iar portarii sa-si schimbe, daca apuca, batista galbena intr-una rosie sau portocalie.

Si uite-asa, totul se va fragmenta din nou exact in momentul cand se-ncinge dosariada fondurilor europene, de exemplu, iar functionarimea trebuie sa aleaga eligibilii de neghina.

Si exact cand ma gandeam sa ma dau pe net ca sa vad cand am reusit sa absorbim de luna trecuta, cand nu absorbisem mai nimic, ma suna unul dintre prietenii pe care ma suparasem ca taie frunza la caini: "boierule, vezi ca ne gasesti la Nae, ne facem planuri sa o taiem pe la mijlocul lunii in Austria". "Pai n-aveti servici?" "Avem, da' a venit Soso cu-o idee mareata: chemam firma de deratizare, inchidem si ne caram. Deratizarea se face la 6 luni, deci e legal".

... Ma duc sa-mi cumpar costum galben...

Cristian Mihai Chis

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#functionari, #vacanta, #alegeri parlamentare 2008 , #parlament