Implicarea CCR in cazul deputatilor incompatibili, tema de disputa intre senatorii juristi

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 16:11
1325 citiri
Implicarea CCR in cazul deputatilor incompatibili, tema de disputa intre senatorii juristi

Viceliderul Comisiei Juridice a Senatului, Iulian Urban, a cerut miercuri, la dezbaterile privind legea de organizare a CCR, ca hotararile cu caracter individual ale Parlamentului sa ramana sub controlul Curtii, cerere care a starnit o dezbatere contradictorie PDL-USL.

"Am un punct de vedere in legatura cu aceste hotarari cu privire la actele juridice cu caracter individual. In forma in care s-a votat la Camera, haideti sa ne uitam putin, este cazul unor colegi ai nostri, care prin hotarari au fost declarati incompatibili, deci incalcam ce zice CCR pentru ca este neconstitutional ca cineva care este incompatibil sa voteze.

Este neconstitutional ca un demnitar care si-a pierdut mandatul sa vina sa voteze, iar Parlamentul nu poate sa spuna ca ei sunt compatibili, deci eu cred ca CCR trebuie sa se pronunte pe toate hotararile Parlamentului. La Camera sunt doi deputati incompatibili si li s-a solicitat la Juridica sa paraseasca calitatea de deputat, iar plenul spune ca trebuie sa ramana. Asta este o hotarare cu caracter individual si ea trebuie sa mearga la CCR", a declarat Urban, al carui punct de vedere a fost sustinut de secretarul comisiei, Florin Mircea-Andrei (PDL).

Senatorul PSD Dan Sova i-a replicat ca in acest fel CCR s-ar transforma intr-o "instanta de contencios parlamentar".

"Procedura de invalidare a unui mandat, trecand peste faptul ca s-a produs o singura data dupa 1990, procedura invalidarii presupune ca o comisie juridica sa vina sa spun ca un coleg nu poate fi senator din anumite motive. Ar insemna, daca ne luam dupa Urban, sa transformam CCR intr-o instanta de contencios parlamentar. Asa mai bine facem o sectie de contencios parlamentar la ICCJ si am terminat discutia", a declarat Sova.

"Niciodata Curtea nu a dorit si nu se considera competenta sa examineze hotararile cu caracter individual ale Parlamentului, pentru ca ele pot incalca niste legi eventual, dar nu Constitutia. Daca un deputat e condamnat si Camera il mentine, Camera nu a incalcat Constitutia ci o lege, sau deontologia, deci nu este chemata CCR. Nici Curtea nu doreste ca hotararile cu caracter individul sa ii fie date in competenta", a declarat si liderul comisiei, Toni Grebla (PSD).

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#implicare CCR parlamentari incompatibili, #parlamentari incompatibili Comisia Juridica, #lege organizare CCR, #PDL USL dezbateri CCR , #parlament