Incepe noua sesiune parlamentara: Legile justitiei, Legea pensiilor si Codul administrativ, printre prioritatile coalitiei

Vineri, 01 Septembrie 2017, ora 07:21
3859 citiri
Incepe noua sesiune parlamentara: Legile justitiei, Legea pensiilor si Codul administrativ, printre prioritatile coalitiei
Foto: Facebook/Parlamentul Romaniei Camera Deputatilor Pagina Oficiala

Sesiunea de toama a Parlamentului Romaniei incepe vineri, printre prioritatile coalitiei PSD - ALDE numarandu-se adoptarea controversatelor modificari la pachetul de legi privind Justitia, o noua lege a pensiilor, Codul administrativ - un proiect care reuneste 20 de acte normative si o prevedere potrivit careia persoanele condamnate penal pot ocupa functii in Executiv dupa reabilitare -, dar si proiectul de infiintare a Fondului Suveran de Investitii.

Noua sesiune parlamentara ordinara debuteaza vineri la Camera Deputatilor cu sedinta Biroului Permanent, care va avea loc la ora 10:30. Jumatate de ora mai tarziu, la ora 11:00, se va reuni in sedinta si Biroul Permanent al Senatului, urmand ca la ora 12:00 senatorii sa aiba sedinta de plen pentru a-si alege noua conducere in perioada septembrie - decembrie 2017.

Sesiunea parlamentara care debuteaza pe 1 septembrie se anunta a fi una efervescenta din perspectiva mai multor factori: o serie de proiecte controversate pe care Guvernul a anuntat ca le va trimite spre dezbatere, fragilitatea majoritatii PSD - ALDE si o opozitie care se anunta a fi mult mai agresiva decat in sesiunea precedenta.

Cel mai controversat pachet de acte normative care urmeaza sa intre in dezbaterea Parlamentului in aceasta toamna este reprezentat chiar de modificarile la Legile Justitiei, facute publice miercuri seara de ministrul Tudorel Toader.

Criticate din toate partile, de la presedintele Klaus Iohannis, la opozitie, Parchetul General, Inspectia Judiciara, Asociatia Magistratilor, Ambasada SUA si cetatenii care au iesit in strada, modificarile propuse de Tudorel Toader Legilor Justitiei sunt considerate a crea o adevarata restauratie si a restabili dominatia factorului politic asupra sistemului judiciar.

Un alt proiect controversat si care a starnit numeroase critici din partea partidelor de opozitie si a mediului privat este cel privind noua Lege a pensiilor. Ministerul Muncii a anuntat deja ca proiectul este finalizat si ca urmeaza sa fie trimis Parlamentului cel mai probabil in luna octombrie, urmand sa fie aprobat pana la finalul sesiunii, in luna decembrie.

Critici extrem de dure a starnit intentia Executivului de a diminua de la 5,1% la 2,5% contributia virata de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), masura care va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate in cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participantilor la acest sistem.

La finalul saptamanii trecute, vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat ca exista ceva "ingrijorator" in privinta Pilonului II de pensii, in conditiile in care banii ar putea fi gestionati mai bine, urmand ca Guvernul sa ia o decizie in acest sens, fara a avea insa "o intrare brutala".

Premierul Mihai Tudose spus, la randul sau, ca potrivit calculelor facute de Ministerul Finantelor s-a constatat ca "randamentul la Pilonul I de pensii este mult mai mare decat randamentul obtinut la Pilonul II", acesta fiind motivul pentru care, daca se dovedeste oportun, in urma unor analize, sumele care se vireaza la Pilonul I ar urma sa fie mai mari decat cele care se vireaza la Pilonul II.

Un alt proiect care este asteptat sa fie trimis de catre Guvern Parlamentului in aceasta toamna este Codul administrativ, despre care liderul PSD, Liviu Dragnea, spunea ca este finalizat inca din luna mai.

Una dintre cele mai controversate prevederi ale proiectului de act normativ este cea care statueaza ca o persoana care a fost condamnata penal sa poata face din Guvern dupa reabilitare.

Liviu Dragnea, care ispaseste in prezent o condamnare la doi ani de inchisoare cu suspendare si din cauza careia nu a putut prelua functia de prim-ministru, a tinut sa precizeze ca prevederea respectiva nu il priveste.

Nu in ultimul rand, in dezbaterea Parlamentului este asteptat sa intre proiectul de lege pentru infiintarea Fondului Suveran de Investitii, una dintre principalele promisiuni din programul de Guvernare al PSD.

Proiectul a fost finalizat si lansat miercuri noapte in dezbatere publica de Ministerul Finantelor, institutia care va supraveghea Fondul. Acesta va cuprinde 27 de participatii minoritare sau majoritare ale statului la companii profitabile, cu o valoare contabila de circa 45 miliarde lei (10 miliarde euro).

Potrivit proiectului de act normativ, statul roman va avea calitatea de actionar unic pe toata perioada de functionare a FSDI, iar Capitalul social al acestuia va fi format din aport in natura, reprezentat de pachetele de actiuni, si din aport in numerar de 1,85 miliarde lei, din care o suma de 50 milioane lei va fi varsata la constituire, in 2017.

Curentul Călin Georgescu se stinge. George Simion organizează miting pentru "conducătorul iubit" fără participarea acestuia
Curentul Călin Georgescu se stinge. George Simion organizează miting pentru "conducătorul iubit" fără participarea acestuia
Pe 26 martie, George Simion plănuiește să organizeze un miting de susținere pentru Călin Georgescu, fostul lider suveranist scos din schema prezidențialelor de CCR. În spatele acestui...
Victor Ponta, nici nu neagă nici nu confirmă că ar fi ofițer SIE. "Nu, că așa trebuie să răspund"
Victor Ponta, nici nu neagă nici nu confirmă că ar fi ofițer SIE. "Nu, că așa trebuie să răspund"
Victor Ponta a oferit un răspuns enigmatic atunci când a fost întrebat dacă este ofițer al Serviciului de Informații Externe. În cadrul podcastului „Aproximativ discuții” cu Gojira,...
#noua sesiune parlamentara, #vacanta parlamentara , #parlament
  1. Curentul Călin Georgescu se stinge. George Simion organizează miting pentru "conducătorul iubit" fără participarea acestuia
  2. Victor Ponta, nici nu neagă nici nu confirmă că ar fi ofițer SIE. "Nu, că așa trebuie să răspund"
  3. De ce se autosabotează Nicușor Dan prin declarațiile legate de aducerea la Cotroceni a lui Klaus Iohannis. „Trădează incapacitatea de a înțelege contextul politic”
  4. Cine este „adevăratul moștenitor” al lui Călin Georgescu. Două efecte posibile ale disputelor dintre Ponta și Simion
  5. Închiderea TikTok înainte de prezidențiale, cerută de Elena Lasconi. Analist: Arată frică
  6. De ce tace Călin Georgescu – Expert: „Este un tip care se visează Mesia pe pământ”
  7. Ce mai pierd românii: permis de acces la informații clasificate. Unde a fost găsit documentul important
  8. "Mi-aș fi dorit să candideze Călin Georgescu". Declarație surprinzătoare a premierului. "El credea în ce spune. Copiile lui nu cred"
  9. Anularea alegerilor din România, exemplu al războiului hibrid invocat de șeful diplomației franceze. Amenințarea din partea Rusiei pentru Europa ”nu este una teoretică”
  10. Un deputat USR ironizează acțiunile de control decise de Ciolacu: "E foarte războinic pe internet"