Cine se teme de strainii care cumpara pamant? Trebuie limitat acest drept? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 12:01
6767 citiri
Cine se teme de strainii care cumpara pamant? Trebuie limitat acest drept? Dezbatere Ziare.com

Inceputul anului politic sta sub semnul unei mari controverse: trebuie sau nu limitat dreptul strainilor de a cumpara terenuri in Romania, dupa ce suspendarea de sapte ani a acestui drept, prevazuta in Tratatul de Aderare la UE, a expirat la 1 ianuarie. In acest moment strainii pot cumpara terenuri fara nicio restrictie in Romania.

Controversa a fost amplificata de faptul ca Ungaria si-a anuntat intentia de a sustine financiar achizitia de terenuri in Romania de catre cetatenii maghiari.

Parlamentul a emis o lege care extinde dreptul de preemtiune la cumpararea de terenuri extravilane inclusiv asupra statului roman, care ar capata astfel prioritate in fata oricarui cetatean strain. Presedintele a refuzat sa o promulge si a trimis legea spre reexaminare in Parlament. Proiectul urmeaza sa devina o prioritate a viitoarei sesiuni parlamentare.

Deputatul PNL Alina Gorghiu a aratat ca in Comisia de Agricultura si cea Juridica au existat argumente atat pro cat si contra proiectului de lege privind vanzarea terenurilor, de genul faramitarii teritoriale versus comasarea terenurilor agricole, respectarea Tratatului de aderare, respectarea obligatiilor Constitutionale, conform carora statul trebuie sa asigure protejarea intereselor nationale.

"In fata acestor discutii si a concluziilor concretizate in proiectul de lege nu vad cine si de ce ar putea avea de obiectat in afara tarii, indiferent de institutia la care se pot referi unii sau altii. USL si-a asumat sa sustina aceasta dimensiune legislativa, in sensul in care a instituit o ordine de preferinta, in articolul 4, a celor care vor cumpara cu prioritate: coproprietarii persoane fizice, arendasii, vecinii persoane fizice, persoanele fizice pana la 40 de ani care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii unde este situat terenul, cat si statul roman, in aceasta ordine, la pret si in conditii egale.

In urma cererii de reexaminare vor fi analizate anumite prevederi, pentru a putea vedea daca s-ar putea aduce mai multa claritate unor articole referitoare la anumite proceduri, dar, pe fond, scopul si substanta legii vor ramane aceleasi.", a explicat Alina Gorghiu.

Si deputatul PC Bogdan Ciuca spune ca la reexaminarea din Parlament "va fi probabil necesara o detaliere a procedurii prin care se exercita dreptul de preemtiune, pentru a nu exista posibilitatea blocarii vanzarilor terenurilor extravilane, dar si pentru a elimina posibilitatea ca exercitarea acestui drept sa fie doar formala".

Totodata, Bogdan Ciuca apreciaza ca trebuie facuta o analiza foarte atenta a masurii in care prevederile legii ar putea intra in contradictie cu acelea ale Tratatului de aderare a Romaniei la UE: "se vor gasi solutii pentru a respecta Tratatul, dar si pentru a gandi o politica de incurajare a lucrarii terenului extravilan si a comasarii unor suprafete care sa faca aceasta activitate cat mai eficienta. Sa nu uitam ca avem o mare suprafata nelucrata, inclusiv din cauza parcelarii, a maruntirii. Legiuitorul poate sa incurajeze o politica in aceasta perspectiva, fara a pune in inferioritate un alt cetatean al UE".

Deputatul PP-DD Tudor Ciuhodaru considera ca legea privind vanzarea terenurilor contine mai multe prevederi inacceptabile: "Cum vanzarea terenurilor catre straini va asigura securitatea alimentara a Romaniei? Pamantul romanesc va fi al altora si nimeni nu ii poate obliga pe proprietari sa faca produse alimentare pe care sa le vanda la preturi acceptabile. Mai degraba cred ca ele vor merge la export si vor asigura securitatea alimentara pentru altii.

Apoi, odata cu terenurile agricole exista riscul sa fie vanduta istoria. Nimeni nu poate garanta ca descoperirile arheologice vor fi declarate de proprietarii straini. Daca le trec sub tacere pot fi sanctionati cu cel mult 25 de mii de euro. Si, capac la toate, apare Autoritatea pentru administrarea si reglementarea pietii funciare, in subordinea premierului si finantata de bugetul de stat. Ea verifica toate conditiile legale ale vanzarilor, adica guvernul centreaza si tot el da cu capul in tot ce inseamna tranzactie. Guvernul devenea samsarul cel mai mare cu activitate necontrolabila".

Pe de alta parte, atrage atentia deputatul PP-DD, Constitutia prevede ca teritoriul Romaniei e inalienabil: "Tratatul de aderare trebuie respectat ca intre parteneri. Trebuie facut un nou proiect de lege care sa prevada conditii de reciprocitate, adica strainii sa poata cumpara terenuri in Romania exact in conditiile in care romanii pot cumpara terenuri in alta tara."

Secretarul executiv al PDL, Radu Carp, apreciaza ca reciprocitatea ar fi intr-adevar singura restrictie posibila, dar la randul ei discutabila pentru ca nu este prevazuta in Tratatul de Aderare: "Totul trebuia facut cand guvernul Nastase a negociat tratatul de aderare, acum e tardiv. Tratatele de aderare nu sunt legile lui Solomon, este adevarat, puteam solicita unele schimbari, dar atunci, tot prin reciprocitate si celelalte state UE puteau sa ceara si ele extinderea termenului de 7 ani dupa care acordam deplina liberate de circulatie a lucratorilor romani.

Ungaria a facut un joc interesant, a impus restrictii, dar daca un cetatean strain ar da in judecata statul maghiar la Curtea Europena de Justitie ar castiga. Modelul e bun cat timp nu e contestat."

Ziare.com te invita la dezbatere: Cum ar trebui reglementata vanzarea terenurilor catre straini? Sunt necesare limitari ale dreptului strainilor de a cumpara terenuri? Sunt asemenea vanzari periculoase pentru Romania?

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#drept de preemtiune terenuri, #straini cumparare terenuri , #parlament