Liberalii vor ca 25 noiembrie sa fie Ziua Nationala a Meseriilor

Duminica, 25 Martie 2018, ora 09:35

   

Liberalii vor ca 25 noiembrie sa fie Ziua Nationala a Meseriilor
Liberalii vor sa instituie o Zi Nationala a Meseriilor, in 25 noiembrie, ca masura de promovare a invatamantului profesional si tehnic.

"Motivele pentru recenta crestere inregistrata de invatamantul profesional sunt foarte clare: cresterea economiei are nevoie de resurse umane bine pregatite in meserii. De asemenea, deschiderea Romaniei catre piata europeana necesita oameni foarte bine pregatiti din punct de vedere profesional. Facilitatile acordate elevilor (bursa, internat si decont transport) si companiilor care investesc in acest tip de educatie, reprezinta si ele un imbold", se arata in expunerea de motive a proiectului, initiat de deputatii Raluca Turcan si Florica Cheres.

Initiatorii precizeaza ca, in prezent, sunt 1.195 de institutii de invatamant profesional si tehnic, dar care sunt raspandite inegal pe teritoriul tarii. In acest sens, Turcan si Chereches dau exemplu regiunea de nord-est, unde sunt 242, iar in Bucuresti-Ilfov doar 68.

"Prin acest proiect de lege dorim sa oferim un cadru national care sa ofere ocazia de a promova invatamantul profesional si tehnic. Astfel, Ziua de 25 Noiembrie, va fi declarata Ziua Nationala a Meseriilor. Am ales data de 25 noiembrie pentru ca in aceasta zi a anului 1864 a fost promulgata de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza Legea asupra instructiunii a Principatelor Unite Romane, care statua pentru prima data invatamantul profesional", potrivit documentului citat.

Una dintre dramele reale ale invatamantului romanesc este ca guvernarea PSD a desfiintat scolile de arte si meserii, cunoscute ca scoli "profesionale".

Fondurile necesare pentru organizarea manifestarilor prilejuite de celebrarea Zilei Nationale a Meseriilor vor fi asigurate din bugetele institutiilor de invatamant, din bugetele autoritatilor publice centrale si locale, in limita alocatiilor bugetare aprobate, iar in cazul in care nu exista bugete aprobate in acest sens, se recomanda organizarea unor activitati cu amploare redusa care nu necesita resurse financiare.

Proiectul legislativ este sustinut de parlamentari PNL, USR si PMP si a fost depus la Senat, in calitate de prima Camera sesizata.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2091 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Axell2011
rank 1
Alta zi libera?
Doar idei idioate. La alte propuneri cu adevarat utile nu ii duce mintea? Vai de noi!
DAN-795
rank 5
DUPA ZILELE LIBERE , cadou de la Firea , nici liberalii nu uita
sa-si bage trompa acolo unde nu au nicio treaba si dau si ei liber la chiul ? sau e doar un apropo ?
Pacifistul
rank 5
Toate partidele se intrec in a ,,darui" cat mai multe zile libere
Este o intrecere intre partide in a face oamenii cat mai lenesi, cat mai dezinteresati de munca ..un an are 365 de zile, 12 luni, 52 saptamani ...calculand un pic, 2 zile saptamanal, sambata-duminica , avem 104 zile libere la care adaugam sarbatori religioase si ,,daruite" de politic, suprapuse sau nu , trecem de 120-125 zile, cam 4 luni /an..nu calculam concediu odihna si altele...deducem ca muncim doua zile si stam o zi sau muncim 8 luni /an si castigam atat de bine incat traim alte 4 luni in care stam...in ritmul asta vom merge la munca luni -marti, miercuri-joi....cele trei zile ramase trebuie sa facem ceva in afara de a manca si trandavi...inseamna ca economic suntem un stat unde fericirea e la ea acasa...urmeaza ziua cainelui, neaparat si a pisicii, apoi zilele teilor si ale cireselor...astept ziua caprei, a boului, na , e si el important in societate si....ziua ,,usilor" deschise la ...insotitoare ca doar societatea vrea sa interzica avortul si cum sa se ,,elibereze" masculul fara probleme ...da ziua prostului cand o bagati obligatoriu? ..sau cea a hotului ca tot dati renta din motive ca au avut ghinion ...este o vorba ...capra raioasa , sta cu coada in sus...sau, nu este prost destul daca nu e si fudul...la intrare, bine ati venit, in interior, dracii v-au gasit ...sau invers..
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor