Marele asalt

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 28 Iunie 2016, ora 13:39
5052 citiri
Marele asalt

Este clar, cred, ca pe acest final de legislatura parlamentarii de toate culorile mai au doar grija sa-si regleze viitorul. Un imperativ cu atat mai arzator cu cat, avand in vedere reducerea numarului de parlamentari, o buna parte dintre cei aflati acum in functii isi inceteaza cariera pe acest palier.

Si grija principala se leaga desigur de libertate, grav pusa in pericol de ofensiva anticoruptie. Ea trebuie deci incetinita cat se poate si cu orice pret, iar efectele ei pe cat posibil sterse.

Vedem, asadar, cum conflictul de interese comis de parlamentari si numai de ei inainte de 2013 prin angajarea rudelor a fost dezincrimnat.

O mizerie acceptata transpartinic, intr-o unanimitate sfidatoare justificata de faptul ca interdictia nu era inclusa in statutul deputatilor si al sentatorilor si, daca nu e acolo, nu are cum sa fie infractiune, chiar daca e prevazuta de legile penale.

Maine, poimaine o sa fie dezincriminata si uciderea din culpa comisa de alesi pana la includerea ei in statutul deputatilor si senatorilor, pentru ca numai ce scrie acolo trebuie sa stie parlamentarii.

Notarii capata si ei o bucatica de imunitate, nu mai sunt considerati functionari publici si nu mai sunt exclusi din profesie decat la condamnarea cu executare. Cea cu suspendare nu se mai pune. E bine, daca ma gandesc cati parlamentari sunt sau au prin familie notari sau notarite.

Avocatii, breasla bine reprezentata in Parlament, ba chiar cu dosare penale legate de exercitarea profesiei, precum Victor Ponta si Dan Sova, sunt si ei la un pas de superimunitate, legea care le-o ofera fiind si ea in pragul votului final.

Ca nicio cerere a DNA nu mai trece de votul Parlamentului a devenit deja o banalitate. Nici macar nu mai vedem reactii vehemente.

Si ce nu face Parlamentul direct, constat ca rezolva CCR, ale carei decizii ajuta, vreau sa cred ca fara resort politic, chiar vreau sa cred, tot alianta penalilor. Efectele nu se vad imediat, nu se crapa cerul si nu se surpa asfaltul, dar loviturile incasate de anticoruptie sunt grele.

Dupa decizia pe interceptari supravegherea tehnica este pe avarie, dupa cum spune doamna Kovesi. Filaje nu prea se mai fac, iar interceptari doar cu pretul mobilizarii tuturor politistilor DNA in zona aceea, ceea ce inseamna ca procurorii, si asa putini, lucreaza singuri in dosare.

Dupa decizia privind abuzul, unele fapte care pana acum intrau sub incidenta acestei infractiuni raman in aer. De exemplu: "Ca sa inteleaga ce inseamna abuzul in serviciu si cei care, experti fiind, n-au mancat in viata lor o paine din practicarea profesiei: cand Mischie le spunea primarilor baa, uite la pixul asta al meu, cu el primesti buget, NU a incalcat nicio lege. Cand Tanasescu et comp au reesalonat datorii de 600 de milioane de dolari la Rompetrol, NU au incalcat nicio lege.", spune avocatul Doru Costea.

Constat ca, pe calea abuzului, spre CCR, o ia si traficul de influenta, neclar in opinia inculpatului Dragos Basescu.

Dar nu e vorba numai despre justitie, e vorba si despre bani.

Dupa pensiile speciale pentru parlamentari, nu au fost uitati nici alesii locali, cei care acum ies la pensie dupa indelungate servicii aduse partidului, dar si cei realesi care trebuie motivati pentru lupta de la toamna.

Si mai e timp pentru cateva tunuri, nu ma ma indoiesc.

Presedintii principalelor partide dau din umeri. "Atata i-a dus capul", afirma Alina Gorghiu despre liberalii care au votat dezincriminarea conflictului de interese. Atitudine de lider serios, implicat si cu autoritate, nimic de zis.

Atat i-a dus capul, putem spune noi, ziaristii, dar un presedinte de partid care lasa impresia unei asemenea degringolade si unei asemenea lipse de autoritate ma tem ca e cel putin penibil.

Dl Dragnea cam la fel.

Dupa parerea mea, amandoi sub profund ipocriti. Stiau bine ce vot se va da, probabil ca l-au si aprobat macar pentru ca ar fi fost riscant sa incerce o opozitie la interesele vitale ale celor mai multi dintre colegi. Asta in cazul in care ar gandi altfel decat ei, ceea ce eu, una, nu cred.

Si tot asa, cu cat ii duce capul pe parlamentari, la sfarsitul sesiunii vom numara mortii din justitie, din buget, ingropaciunile vor continua pentru ca efectele acestor masuri se vor propaga in timp.

Dar mai e un adevar pe care trebuie sa il asumam. Votul de la locale le-a dat aripi. Nu ma refer atat la rezultatul lui, cat la pasivitatea electoratului reflectata in absenteism masiv tocmai in zonele care erau candva cele mai reactive la nesimtirea politicului. Au ramas in transee doar nucleele dure asupra carora aceste masuri nu au efect.

Si cat timp majoritatea va tacea de lene, de scarba, de ce o tacea, minoritatea isi va face nestingherita de cap.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#dezincriminare conflict de interese, #DNA anticoruptie , #parlament